Geçtiğimiz günlerde aşağıda paylaştığım Tweet’imde heyecanla bahsettiğim üzere Charged Particles projesi ve onun $IONX Token’ı popüler IDO platformlarından olan PolkaStarter üzerinde satışa sunuluyor.
One of the greatest projects, and I will be personally writing an article for Turkish readers on @KoinSaati #photons #DefiNft $IONX https://t.co/aM7ShCOQcS
— LupoCrypto (@lupoBTC) May 25, 2021
Charged Particles’ı diğer NFT projelerinden ayrı tutan pek çok özelliği var. Soru cevap şeklinde sizlere Charged Particles projesini ve onu var eden temel kavramları açıklamaya çalıştım:
1- NFT Nedir?
NFT, değiştirilemez token anlamına gelir. Genellikle Bitcoin veya Ethereum gibi kripto para birimiyle aynı türden programlama kullanılarak oluşturulur, ancak benzerliğin bittiği yer burasıdır. Fiziksel para ve kriptopara birimleri değiştirilebilirdir, yani birbirleriyle alınıp satılabilir veya takas edilebilir.
NFT’ler sadece sanattan ibaret değildir. Örneğin oyun içi öğelerde de NFT’ler kullanılabilir. Charged Particles protokolü ile NFT olan oyun içi öğelerin güçlendirilmesi fikri heyecan uyandırıcı. Bununla birlikte bu, NFT’lerin potansiyel kullanım alanlarından yalnızca birini teşkil ediyor. İleride tapuların NFT’ye dönüşeceği öngörülüyor, burada da tapunun üzerine konulacak bir şerh yine Charged Particles protokolü ile uygulanabilir.
2- NFT Platformu Nedir?
Bir “NFT Platformu”, dijital öğeleri almanıza, onu bir NFT’ye dönüştürmenize (“mint etmeye”), satış için listelemenize ve ardından pazarda akıllı kontrat ile otomatik bir şekilde satılmasına izin vermenize olanak sağlar. Her platform belirli bir tür içerik oluşturucu, koleksiyoner ve izleyiciye hitap eder.
3- Charged Particles Projesinin İşlevi ve Amacı Nedir?
Charged Particles, gerçekten benzersiz bir NFT teklifine sahip, merkezi olmayan, ücretsiz bir platformdur. Charged Particles’ın protokolü, kullanıcıların tokenlarını bir NFT’ye yatırmasına olanak tanır. Charged Particles ile, gerçekten benzersiz bir NFT oluşturabilirsiniz ve Charged Particles aracılığıyla oluşturulan NFT’lerin, Rarible veya Opensea gibi popüler pazarlarda yeniden satılabilen standart gözetim dışı NFT’ler (ERC-721’ler) olduğunu unutmamak gerekir.
Protokolün işleyiş şekli, esasen NFT’nizi bir kumbaraya dönüştürmeniz, bir hedef için biriktirirken varlıkları bu NFT’nin içine yatırmanızdır. Bu NFT Kumbarasına yatırılan varlıklar, Aave veya Compound gibi (ve ileride belki daha da fazlasına) DeFi Protokolleri ile getiri sağlayan varlıklara dönüştürülür.
Gerçekten büyüleyici olan şey, her NFT Kumbarasının, NFT’ye tahakkuk eden faiz miktarına bağlı olarak değişen bir imaja sahip ayrı bir “Hedefe Dayalı Tasarruf Hesabı” olabilmesidir. Bu daha sonra tasarruf sahiplerinin ne için tasarruf ettiklerini görselleştirmelerine yardımcı olur, ör. NFT’nin görüntüsü, daha fazla ana para yatırarak ve bu hedefe daha fazla ilgi çekerek hedefinize yaklaştıkça renkli bir arabaya dönüşen gri bir araba olabilir.
Ebeveynler bunu çocukları için bile ayarlayabilir ve anapara miktarını zamana kilitleyebilir, böylece çocuk belli bir yaşa gelene kadar ana parayı çekemez.
Bu NFT’ler – ör. Tasarruf Hesabı NFT’leri – sonunda bir kredi için teminat olarak kullanılabilecektir. Yani (büyüyen) hedefe dayalı bir tasarruf hesabınız olsa bile, bunu teminat olarak kullanmak ve bugünün harcamalarının değerini ortaya çıkarmak tamamen mümkündür.
4- LEPTON NFT nedir?
2021 yılının Şubat ayında, dijital olarak az bulunan LEPTON NFT’ler (“süper güçlere” sahip ERC-721 NFT’ler) piyasaya sürüldü. LEPTON NFT’ler etkinleştirildikten sonra, ödül çarpanı veya güçlendirici görevi görür ve sahibine, Charged Particles Governance Token’ı likidite madenciliği hayata geçtiğinde kazanacağı ek ödüller verecektir. LEPTON NFT’ler, sahibinin likidite madenciliği dağıtımı sırasında normal ödüllerin 5,1 katına kadar kazanmasını sağlar – ve LEPTON’ların istiflenmesine izin verilir.
Dolayısıyla, kullanımda birden fazla (farklı) LEPTON varsa, katlanmış ödüller vardır. Her LEPTON v2, OpenSea gibi popüler ikincil pazarlarda yeniden satılabilen standart bir ERC-721 NFT’dir. Bu, NFT’lerin hem faiz yaratan varlıkların hem de diğer NFT’lerin bir sepeti olarak hareket etme yeteneğini ön plana çıkartan, Charged Particles teknolojisinin gerçekten benzersiz bir kullanımıdır.
Charged Particles’ın Bir Governance (Yönetişim) Token’ı Var mı?
Charged Particles ekibi, Aşamalı Merkeziyetsizleşme’ye inanmakta ve yakın gelecekte bir noktada bir yönetişim belirteci başlatmayı planlamaktadır. Tokenların çoğunluğu topluluğa tahsis edilecek ve Charged Particles platformunun kullanımının önyüklenmesine yardımcı olmak için likidite madenciliği programları aracılığıyla dağıtılacaktır.
Projenin İşbirliği İçerisinde Olduğu Kişi ve Oluşumlar Nelerdir?
Charged Particles projesine ‘melek yatırımcı’ veya ‘yatırımcı’ sıfatıyla destek olan kişiler ve oluşumlar şunlardır:
Görüldüğü gibi proje çok kuvvetli destekçilere sahiptir. Projenin, piyasanın en önce gelen DeFi projelerinden olan Aave kurucu ve CEO’su Stani Kulechov, Sentetik DeFi işlevi gören Synthetix projesinin CEO’su Kain Warwick ve aynı projenin yatırımcısı ve aynı zamanda Spartan Capital’in CEO’su olan Jordan Momtazi, DeFi sigorta projesi olan Bridge Mutual’dan Michael Miglio, en pahalı NFT’lerden olan CryptoPunk’lara 140 Ethereum harcayarak dikkatleri çeken GMoney gibi destekçileri dikkat çekiyor. ‘Para magneti’ olan Moonwhale, AU21, The LAO gibi kapital şirketleri de projenin çok iyi yerlere gideceğini ve mali bir sıkıntı yaşamasının zor olduğunu işaret ediyor.
Bunlar dışında proje ilerleyen süreçte çok sayıda NFT Platformuyla ortaklık kurmakla ilgilenmektedir. Ortaklık kurulan platformlar Charged Particles üzerinde ‘beyaz liste’ uygulamasına tabi tutacaklar ve bu platformların kullanıcıları Charged Particles platformundan yararlanabilecektir.
Yine bunlarla birlikte proje oyun içi NFT tekliflerine entegrasyonuyla ilgilenen yeni blok zinciri tabanlı oyunlarla da iletişim halindedir.
Charged Particles Projesinin 2021 Yılı Yol Haritası
- Layer 2 çözümleri,
- Geliştirilmiş Arayüz ve ek DeFi Token desteği dahil olmak üzere Charged Particles DApp’i için güncellemeler,
- NFT’lerinin Charged Particle’lar ile ‘doldurulmasına’ izin vermek için harici NFT platformlarını beyaz listeye alma,
- Harici NFT Platformları ile entegrasyon,
- Protokol Denetimi,
- Protokol Yönetişim Jetonu ve Likidite Madenciliği programlarının başlatılması,
- DAO Lansmanı.
Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.