Kripto para alım satım işlemlerini güvenle yapabilmek için bazı temel bilgilere ihtiyaç vardır. Bu teknolojileri tanımlamalarıyla birlikte anlamak, yatırım yaparken daha dikkatli ve güvenli olmanızı sağlar.
- Bu da ilginizi çekebilir: Temel Analiz Öğrenirken Okumanız Gereken Makaleler
Kripto Para Nedir?
Kripto para, kriptografi adı verilen şifreleme yöntemiyle oluşturulan ve değişim aracı olarak kullanılma amacı taşıyan bir dijital varlıktır.
İlk çıkan kripto para, şu anda lider konumda bulunan Bitcoin’dir (BTC). Bitcoin, 2008 yılında Satoshi Nakamoto adında anonim kişi ya da kişiler tarafından oluşturulmuştur. Bitcoin ile yapılan ilk transfer ve madencilik işlemleri ise 2009 yılında gerçeklemiştir.
- Bu da ilginizi çekebilir: Kripto para Nedir?
Blockchain Nedir?
Blockchain her türlü veriyi depolayabilen, milyonlarca veri tabanına dağıtılmış dijital bir defterdir. Blockchain teknolojisi, iş ağında yer alan işlemlerin kaydedilmesi ve varlıkların takip edilmesi gibi süreçleri kolaylaştırmaktadır. Bu sistemi paylaşılabilen ve üzerinde değişiklik yapılamayan bir defter olarak düşünebilirsiniz.
Blockchain’i ideal kılan özelliklerin başında, paylaşılabilen ve şeffaf bilgi sağlayan bir yapıda olması gelir.
- Bu da ilginizi çekebilir: Blockchain’in Tarihi
Stablecoin Nedir?
Stablecoin, fiyat istikrarı sağlamaya çalışan ve yedek bir varlık tarafından desteklenen kripto para birimidir. Kripto para birimleriyle ödeme işlemlerinde güvenliği ve gizliliği sağlayan stablecoin’ler, ABD doları gibi bir fiat para birimine veya altın gibi bir emtia fiyatına sabitlenebilir.
Değerleri her daim istikrarlı olacak şekilde tasarlanan bu varlıklar, ideal bir güvenli liman olarak görülebilir.
- Bu da ilginizi çekebilir: Algoritmik Stablecoin Nedir?
Altcoin Nedir?
Altcoin, Bitcoin dışındaki tüm dijital varlıkları tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Alternatif coin olarak da bilinen bu varlıklar, kripto para piyasasını büyütmek ve Bitcoin’de yer alan eksiklikleri gidermek için ortaya çıkmıştır. Piyasa üzerinde birçok farklı konsensüs algoritması kullanan altcoin bulunmaktadır. Proof of Work (PoW), Proof of Stake (PoS), Delegated Proof of Stake, Proof of Burn, Proof of Authority ve Delayed Proof of Work bu algoritmalardan bazılarıdır.
- Bu da ilginizi çekebilir: Tarihin İlk Altcoin’i: Namecoin Nedir?
Ethereum Nedir?
Ethereum, blockchain teknolojisine dayalı, merkeziyetsiz ve açık kaynak kodlu bir projedir. Ethereum, üçüncü şahısların etkisi ve kontrolü olmadan yürütülebilen akıllı sözleşmelerin ve merkeziyetsiz uygulamaların (dApp) oluşturulmasını ve yürütülmesini sağlar. Etheruem aynı zamanda lider altcoin olarak da anılır.
- Bu da ilginizi çekebilir: Yeni Başlayan İçin Ethereum Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Mining (Madencilik) Nedir?
Madenciler, Proof of Work algoritmasıyla çalışan kripto varlıkların önemli bir parçasıdır. Alım satım gibi madencilik yapmak da bir yatırım çeşidi olarak görülebilir. Madenciler, ilgili blockchain topluluklarına bir nevi muhasebe hizmeti sunuyor.
Madenciler bilgi işlem güçlerini, işlemleri onaylamak ve blockchain üzerinde kaydını tutmak için gerekli olarak kriptografik bulmacaları çözmek için kullanıyorlar.
- Bu da ilginizi çekebilir: Kripto Madenciliği Nedir, Neden Önemlidir?
Kripto Cüzdan Nedir?
Kripto cüzdanlar, kripto varlıklarınızı saklamanın yanı sıra, Bitcoin ve Ethereum gibi kripto varlıkları almanızı ve göndermenizi sağlar. Kripto para cüzdanları, kullanımı kolay uygulamalardan daha karmaşık güvenlik çözümlerine kadar farklı biçimlerde olabilir.
Kağıt cüzdanlar, donanım cüzdanları ve çevrimiçi cüzdanlar, kripto varlık cüzdanlarının çeşitleri arasında yer alır. Her cüzdan türünün kendine özgü avantajları ve dezavantajları vardır.
- Bu da ilginizi çekebilir: MetaMask Cüzdanı Nasıl Oluşturulur?
Kripto Paraların Yasal Durumu
Kripto paraların merkeziyetsiz yapısı ve anonim olarak kullanıma izin vermesi, düzenleyiciler tarafında endişe uyandırıyor. Yetkililer kripto varlıkların yasadışı ürün ve hizmetlerin ticaretini yapan kişileri cezbetmesinden oldukça kaygı duyuyor.
Kripto kullanımını yasaklayan bazı ülkeler bulunuyor ancak yasaklanmayan ülkelerde bu alanda yasa ve düzenlemeler oluşturulmaya çalışılıyor. Kripto varlıklar ile ilgili henüz bir yasal düzenleme bulunmuyor.
- Bu da ilginizi çekebilir: Türk Hukuku’na Göre Kripto Paralar Yasal Mıdır?
Kaç Adet Kripto Para Vardır?
Toplamda 12.000’in üzerinde kripto varlık türü vardır ancak her biri, kripto varlık platformları üzerinde listelenmemektedir. Altyapısı ve arz talep dengesi yüksek olan kripto varlıkların sayısı ise 9.000’in üzerindedir.
İşlem Hacmi Bakımından En Büyük 10 Kripto Varlık
1)Bitcoin (BTC) Piyasa Değeri: 542,515,564,237 dolar
2)Ethereum (ETH) Piyasa Değeri: 222,628,994,513 dolar
3)Tether (USDT) Piyasa Değeri: 76,446,054,342 dolar
4)BNB (BNB) Piyasa Değeri: 53,559,560,687 dolar
5)USD Coin (USDC) Piyasa Değeri: 36,246,796,147 dolar
6)Ripple (XRP) Piyasa Değeri: 20,077,769,180 dolar
7)Cardano (ADA) Piyasa Değeri: 12,140,440,030 dolar
8)Polygon (MATIC) Piyasa Değeri: 10,541,227,661 dolar
9)Dogecoin (DOGE) Piyasa Değeri: 10,088,424,793 dolar
10)Solana (SOL) Piyasa Değeri: 8,524,052,796 dolar
Kripto para birimlerinin piyasa değerlerinin anlık olarak değiştiğini unutmayın. Bu varlıkların yukarıda belirtilen piyasa değerleri, yazının yazıldığı sırada elde edilen verilerden baz alınmıştır.
İşlem Hacmi Bakımından En Büyük 5 Borsa
1)Binance
2)Coinbase
3)Kraken
4)KuCoin
5)Bitfinex
Kripto Para Tartışma Platformları
- CryptoCompare
- Cryptocurrency Talk
- Bitcoin Talk
- Coingage
- Bitcoin Wealth Club
- Bu da ilginizi çekebilir: Kripto Sözlüğü (A-D)
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.