in , , , , ,

Yeni Başlayanlar İçin Değerli Madenlere Giriş Rehberi

Altın, gümüş, bakır, platin, paladyum; değerli madenler artık eskinden daha fazla ilgi çekiyor. Uzun yıllardır uluslararası borsalarda rağbet gören değerli madenler, günümüzde dijitalleşmenin getirdiği kolaylıklar ile takasının kolaylaşması ve ve değersizleşen yerel para birimlerine karşı maddi birikimlerin değerini korumak maksadıyla büyük ve küçük yatırımcıların gözdesi haline geldi.

Peki, değerli madenleri elde tutmanın temel çıkarımları neler? Yatırım fonları, maden şirketlerinin hisseleri, çeşitli türev piyasaları ile altın ve değişik metallere yatırım maksatlı erişim sağlayabilirsiniz. En temel çıkarım, tabii ki maddi birikimlerinin değerini korumak.Dünyanın birçok ülkesinde son on yılda yerel para birimleri ciddi oranda değer kaybederken, bu ülkelerin vatandaşları yerel para birimleri dışındaki yatırım araçlarına rağbet ettiler. Dolar, altın ve çeşitli hisse senetleri, yatırım fonları rağbet görürken; diğer değerli metaller de yatırımcıların radarına girdi.

Altın

Öncelikle, altından başlayalım. Ülkemizde külçe altın, cumhuriyet altını, çeyrek altın, gram altın olarak değişik seçeneklerle fiziksel olarak yatırım yapabileceğiniz; aynı zamanda aracı kurumlar vasıtasıyla yatırım portföyünüzde
tutacağınız altın neden önemli? Çağlar boyunca tüm imparatorlukların, küçük ve büyük devletlerin gözdesi olmuş,
uğruna savaşlar verilmiş altını değerli kılan pek çok unsur var. Önceliği paslanmaya karşı direnci, doğada bulunan
pek çok metal oksitlenirken, altın dirençli bir metal. Mücevher üretiminde de kullanılan temel metal diyebiliriz.
Doğanın etkilerine karşı dirençli, ısı ve elektriği iletebilen; elektronik alet üretimi, tıp,değişik endüstri alanlarında kullanabilen altın; aynı zamanda değer saklama aracı olarak da en popüler metal.

Peki, ekonomik gerekçelerle ele alırsak, bu parlak sarı değerli metali saklamayı cazip kılan faktörler neler? Öncelikle savaş, salgın, küresel belirsizlik gibi dönemlerde global bir değer saklama aracı olarak öne çıkıyor. Pandemi koşullarında altının ne kadar değer kazandığına hep birlikte şahitlik ettik. Bunun dışında küresel güçler arasındaki gerilimler, bölgesel savaşlar, hükümet krizleri gibi belirsizlik dönemlerinde de altın ciddi değer kazanan bir yatırım aracı.

Altın

Özellikle hisse senedi,emlak yatırımları, tahvillerde artık negatif göstergeler devreye girdiğinde, kitleler akın akın altın almaya başlıyorlar. En önemli unsurlardan birisi de, finansal kurumlara güvenin düşük olduğu üçüncü dünya ülkelerinde, kitleler fiziksel olarak altın barındırıyorlar. Böylece herhangi bir ekonomik veya siyasi krizde, kolayca taşınabilir değerli bir metal olan altın; ekonomik bir teminat gibi gözükmekte. Bankacılığa güvenin zayıf olduğu Latin Amerika ve Afrika ülkelerinde, altına talebin oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bankacılığın kurumsallaştığı ve bankacılığa güvenin yüksek olduğu ülkelerde ise fiziksel altın barındırmak yerine, altın fonları rağbet görmekte.

Bankalar ve yatırım fonları içinde altın hayati bir öneme sahip, zira teminat olarak gösterilebilen ve global manada değere sahip bir yatırım unsuru. Özellikle bankalar, yastık altı yatırımları olarak görülen, bireylerin fiziksel olarak tuttuğu ziynet eşyaları, mücevherleri; kendilerine çekmek için değişik cazip kampanyalar düzenlemekte. Buradan yola çıkarak altının ne kadar önem kazandığını anlayabiliyoruz.

Gümüş

Altının popülerliğinin yanında son yıllarda sönük kalsa da, son birkaç aydır yükselişe geçen gümüş; daha çok endüstriyel maksatlı kullanılan değerli bir metal.Mücevherat olarak altın kadar değeri olmasa da, ülkemizde ve Ortadoğu’da ince işçilikle değerli bir mücevherat olarak görülse de; dünyada mücevher olarak çok popüler değil. Gümüşü değerli kılan, elektronik ürün üretimi safhasında sıklıkla ihtiyaç duyulan bir maden olması. Endüstri alanında oldukça ihtiyaç duyulan gümüş, yıllar içinde giderek daha da önem kazandı.

Gümüş ve Altın

Gümüş tabanlı fotoğraf filmlerinde önemi yüksek olan gümüşün, dijital kameraların ortaya çıkmasıyla birlikte talebi oldukça azalırken; özellikle üçüncü dünya ülkelerinde orta sınıfın yükselişi ve buna bağlı olarak elektronik ürünlerdeki talep patlaması ile birlikte önemi arttı. Gümüşün arzının sınırlı olması, gittikçe ihtiyaç duyulan bir metal olması, Çin’in altın rezervlerini çoğaltırken gümüş rezervlerini de arttırması, dünya küresel servetinin %0.01 gibi çok ufak bir kısmını oluşturması gibi sebepler ilerleyen senelerde gümüşün fiyatının pozitif seyredeceğine dair ciddi göstergeler olabilir.

Bakır

Ülkemizin ciddi bakır yataklarına sahip olduğunu düşünürsek, ülkemiz açısından stratejik bir öneme sahip olan değerli maden bakır, popüler bir yatırım aracı değil. Çeşitli mutfak aletleri yapımında ve özellikle iyi bir iletken olması sebebiyle elektrik-elektronik endüstrisinde sıklıkla kullanılan bakır, sanayi çağının yıldızlarından biriydi. Altın ve gümüş gibi mücevher olarak rağbet görmese de; yüksek iletkenliği sebebiyle endüstrilerin aranın metallerinden biri. Dünyada son yirmi yılda ciddi bir inşaat atılımı gerçekleştiğini düşünürsek, inşaat ve boya endüstrisi alanında kullanılan bakırın önemi de arttı.

Platin

Küresel emtia borsalarının yıldızlarından biri, ons fiyatı oldukça yüksek olan ve arzı sınırlı olan platin de son zamanlarda yatırımcıların gözdelerinden biri. Özellikle otomotiv endüstrisinde hayati öneme sahip platin, Güney Afrika ve Rusya çoğunlukta olmak üzere dünyanın pek az yerinde maden işletmelerine sahip bir metal. Arzının oldukça sınırlı olması ve otomotiv endüstrisinin giderek artan talebi, platini oldukça değerli hale getiriyor. Altından çok daha az bir arza sahip, üretim maliyetlerin yüksek olması ve altın ve diğer metallere göre çok daha derinlerde bulunması sebebiyle, platin en değerli metallerden biri. Tıp alanındaki değerini de düşünürsek, kürsel emtia piyasaların vazgeçilmezlerden olacağı kesin.

Paladyum

Endüstri, tıp, kuyumculuk alanlarında kullanılan paladyum; ABD, Kanada, Güney Afrika ve Rusya’da madencilik tesisleri çoğunlukta olan bir metal. Katalitik dönüştürücülerde kimyasal reaksiyonları hızlandırması; paladyumu endüstri alanında öne çıkaran faktörlerden. Küresel piyasalarda büyük yatırımcıların yatırım aracı olarak gördüğü paladyum, son yıllarda oldukça değerlenen metallerden.

Tüm bu değerli metallere Emtia Borsası yatırım fonları, Vadeli İşlemler ve opsiyonlar, çeşitli yatırım kurumlarından alacağınız sertifikalar veya kuyumculuk sektöründen temin edeceğiniz mücevher veya külçe şeklinde ulaşabilirsiniz. Özellikle ilerleyen dönemlerde gümüş ve diğer değerli metallerin adını sıkça duyacağız, dijital entegrasyonlarla birlikte çok yakın zamanda pek çok metalin takası da bize yatırım kurumları tarafından sunulacaktır.

**Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Caner Ok tarafından yazıldı.

Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu olduktan sonra uzun süre turizm alanında yöneticilik ve danışmanlık hizmetleri yürüttü. Sosyal medya ve dijital yayıncılık deneyiminin ardından blockchain teknolojisi alanına yöneldi. Son dört yıldır blockchain alanında editörlük, komunite yöneticiliği, sosyal medya yönetimi, marketing ve inovatif gelişimler alanlarında çalıştı. Koinsaati'nde Takım Lideri görevlerini sürdürüyor.

Bitcoin, Ethereum

1 Şubat 2021 Tarihli Bitcoin, Ethereum ve Ripple Fiyat Analizi

Koinsaati

Merkeziyetsiz Borsalar Nedir? Beklenen Tehlikelere Karşı Bilmeniz Gereken Terimler