in ,

Yeni Başlayanlar İçin Bitcoin (BTC) Nedir?

Bitcoin (BTC), kripto para birimleri arasında başı çeken lider bir varlıktır. Blok zinciri teknolojisine dayalı, merkeziyetsiz, sansüre dirençli, dijital bir para birimidir. Herhangi bir devlet veya merkez bankası tarafından yönetilemez. Mucidi Satoshi Nakamoto mutlak miktarı 21 milyonla sınırladığı için enflasyona karşı dayanıklıdır.

Bitcoin fiziksel olarak basılamaz, kontrol edilemez, düzenlenemez ve hatta bir merkez bankası veya başka bir merkezi kurum tarafından manipüle edilemez. Bununla birlikte Bitcoin (BTC), hizmetlerin satın alınması veya bir değer deposu (dijital altın) olarak kullanılabilir. Bitcoin, sözde blok zinciri üzerine kuruludur. Adı, işlem verilerini içeren kriptografik olarak bağlantılı bloklardan kaynaklanır. Merkezi olmayan bu sicil, herhangi bir devlet kontrolüne tabi olmadığı gibi, para miktarını kontrol edebilen veya çerçeve koşullarını belirleyebilen herhangi bir merkez bankasına da tabi değildir. Para birimi bu nedenle kendi kendini yönetir ve bu nedenle enflasyon dalgalanmalarından veya devlet etkilerinden korunur.

Kripto Paraların Öncüsü

Bitcoin, dünyanın en eski kripto para birimi olarak kabul edilir ve bugün hala blok zinciri ve kripto para birimlerinin tanımlayıcı yönlerini tanımlamaktadır. Bitcoin ağı, en fazla ağ katılımcısına sahiptir ve bu nedenle en güvenli, en istikrarlı ve sansüre en dayanıklı kripto para birimi olarak kabul edilir. Bununla birlikte, Bitcoin’in dayandığı teorik yapı 1990’lara kadar uzanıyor. Teori yalnızca Bitcoin’in 2008 yılında piyasaya sürülmesiyle ve 2009 yılında bir çalışma sistemi olarak uygulandı. Sonuç olarak, Bitcoin yalnızca dijital para birimleri arasında öncü olmakla kalmaz, aynı zamanda sonraki kripto para birimlerinin çoğunun üzerine inşa edildiği standardı da kesin olarak tanımlar. Bitcoin’in kökeni de bir gizemle çevrilidir. Şimdiye kadar kimse Bitcoin’in gelişiminin arkasında kimin olduğunu kesin olarak bilinmemektedir.

Bitcoin

Bitcoin, Whitepaper (Proje Hakkında Bilgilendirici Teknik Belge) ile Satoshi Nakamoto tarafından başlatıldı. Ancak, bu adın veya takma adın arkasında bireysel bir yazılım geliştiricisi veya tüm bir grup olup olmadığı belirsizdir. Sosyal medyada veya internet ortamında kripto para biriminin babasının kim olabileceği konusunda sayısız teori dolaşıyor. Şu aşamaya kadar hala kim olduğu bulunamadı. Kesin olan şey, ilk Bitcoin 2009 yılının başında çıkarılmış ve o zamandan beri milyarlarca işlem gerçekleştirilmiştir. Blockchain, bu süre zarfında 210 gigabayta kadar büyüdü ve Bitcoin şu anda dijital para piyasasının çoğunluklu hakimi oldu.

Kaç Tane Bitcoin Var?

Toplam Bitcoin sayısı 21 milyon BTC ile sınırlıdır ve bu nedenle (matematiksel olarak) sınırlı bir kaynaktır. Bitcoin’lerin tamamının 2140 yılında çıkarılmış olması bekleniyor. Daha küçük Bitcoin miktarları da genellikle “satoshi” olarak tanımlanır. Bir satoshi, bir bitcoin’in yüz milyonda birine karşılık gelir ve blok zincirinde kaydedilebilen en küçük birimdir. Bu arada, birimin adı dijital para biriminin kurucusuna saygı atıfında bulunmaktadır.

Bitcoin Anonim mi?

Bitcoin sözde anonim olarak kabul edilir. Bitcoin’in yükselişi başlangıçta darknet’te başlasa bile, lider kripto para birimi günümüzde yasadışı işlemler için anonim bir ödeme aracı olarak daha az kullanılmaktadır. Bunun nedeni Bitcoin blok zincirinin doğasıdır. Her işlem şeffaf bir şekilde burada saklanır. Bir işlem, hem aktarılan Bitcoin miktarını hem de gönderenin ve alıcının verilerini içerir.

Bitcoin

Blok zincirinde açık metin olarak isim gösterilmemesine rağmen, Bitcoin adreslerini gerçek kişilere atamak teknik olarak mümkündür. Bu nedenle Bitcoin, kara para aklama veya uyuşturucu kaçakçılığı gibi yasadışı faaliyetler için yalnızca sınırlı bir temyizdir. Buna ilaveten; Monero, Zcash veya Dash gibi çok daha yüksek derecede anonimlik sunan başka para kripto birimleri de mevcuttur. Bitcoin işlemlerini özel yöntemler kullanarak gizlemek için seçenekler de mevcuttur (örneğin CoinJoin, Bitcoin Mixing).

Bitcoin Nasıl Çalışır?

Bitcoin’in merkeziyetsiz yapısı, tüm işlemlerin Bitcoin ağı içinde şeffaf bir şekilde gerçekleştiği anlamına gelir. Ağın bir parçası olmak için, cüzdan adı verilen bir tür “Bitcoin hesabı” gerekir. Cüzdan, benzersiz bir tanımlayıcıya ve bir kriptografik anahtar çiftine (“özel anahtar” ve “genel adres” olarak adlandırılır) sahiptir ve hem bilgisayara hem de akıllı telefona kurulabilir. Özel anahtar, Bitcoin’inizi blok zincirine atabilmek için dijital bir imza, bir tür parola görevi görür. Genel anahtar, Bitcoin’lerin gönderilebileceği bir genel adres (bir e-posta adresiyle karşılaştırılabilir) olarak işlev görür.

Bitcoin’in Avantajları Ve Dezavantajları

Bitcoin’in merkeziyetsiz ve kurcalamaya dayanıklı mimarisi, bankalar veya kredi kurumları gibi aracıları bazen gereksiz kılar. Bu, bankaların genellikle müşterilerinden uluslararası işlemler için talep ettiği pahalı işlem maliyetlerini ortadan kaldırır. Tüm işlemlerin imzalanması gerektiği gerçeği, katılımcılara işlemin gerçekten hedeflenen alıcıya ulaşacağına dair güvence verir. Ek olarak; ağ içindeki işlemler, sapmalar olmaksızın birkaç dakika içinde işlenir ve onaylanır.

Bitcoin

Dezavantajlarına gelecek olursak Bitcoin, protokolde kasıtlı olarak belirlenmiş bazı kısıtlamalara tabidir. Giderek artan kullanıcı sayısı ile işlem hacmi artmaktadır. Yüksek hacim, günümüzde işlemlerin artık yeterince hızlı işlenemediği anlamına gelir. Sorunun kaynağı protokol tarafından belirlenen blok boyutunda yatmaktadır ve bunun sınırı mevcut işlem yoğunluğu için yetersizdir. Mevcut blok boyutu 2010 yılında 1MB olarak belirlendi. Bu, bu boyutu aşan tüm blokların reddedileceği anlamına gelir. Önlem olarak, başlangıçta bilgisayar korsanlarının saldırılar yoluyla sistemi hacklemesini önlemeyi amaçlıyordu. Ancak günümüzde, bu karar ağ için bir sınırlamadır ve kullanıcılar için giderek daha fazla hayal kırıklığına neden olmaktadır. Yoğun iş yükü dönemlerinde kullanıcıların bir işlem için birkaç saat beklemek zorunda kalması alışılmadık bir durum değildir. Şu anda, birçok Bitcoin geliştiricisi ve grubu, Bitcoin’in ölçeklendirme sorunlarına çözümler üzerinde çalışıyor.

**Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Batuhan Görbulak tarafından yazıldı.

Hacettepe Üniversitesi Almanca Mütercim Tercümanlık bölümünden mezun olduktan sonra kendisini çeviri ve yerelleştirme alanlarında geliştirdi. Farklı şirketlerde serbest çevirmenlik yapmakta olan Batuhan, 2020’de kripto paralar ile tanışmasıyla birlikte iş ağını genişleterek FinTech alanında birçok projenin çevirisinde tecrübe kazandı. Son 1 senedir çalışmalarını FinTech alanına yoğunlaştırarak Blockchain'i keşfetme yolunda çalışmalarını genişletiyor ve şimdilerde ise koinsaati.com'da co-founder ve "chief editor" olarak aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Bitcoin, Tether, Kripto para

Odadaki Fil: Kripto Paralarda Vergilendirme Senaryoları

Cellframe Network: Hizmet Odaklı Blockchain