Bu yazımızda, bir yatırım portföyü oluştururken nelere dikkat etmeniz gerektiğini kaleme alacağız.
Yatırım Portföyü Nedir?
Yatırım portföyü, hisse senetleri, tahviller ve kripto para birimleri de dahil olmak üzere sahip olunan varlıkların toplamıdır.
Yatırım yapmak, uzun vadede servet oluşturmak için harika bir yol olabilir. Ancak nereden başlayacağınızı bulmak çok zor olabilir. Bu durum, özellikle kripto paralar gibi yeni yatırım seçenekleri işin içine girdiğinde geçerli olabilir.
Kişisel bir yatırım portföyü oluşturmak, finansal hedeflere ulaşmak için çok önemli bir adımdır. Portföy oluşturmak, dikkatli bir planlama ve birkaç faktörün göz önünde bulundurulmasını gerektirir. Şimdi kişisel bir yatırım portföyü oluştururken göz önünde bulundurulması gereken birkaç önemli hususa daha yakından bakalım.
Portföy Planlamasında Risk Toleransının Değerlendirilmesi
Risk toleransı, bir yatırımcının kayıplara dayanma isteğini ve yeteneğini ifade eder.
Yeni başlayanlar için bu, diğer faktörlerin yanı sıra nihai hedefleri, mevcut mali durumları ve yatırım ürünlerine ilişkin anlayışlar gibi hususları dikkate almak anlamına gelir.
Hedefleri Tanımlama
Bir yatırımcının risk toleransını belirlemek için atabileceği ilk adım finansal hedeflerini tanımlamaktır.
Örneğin, yaygın uzun vadeli yatırım hedefleri arasında emeklilik için birikim yapmak veya gelecek nesiller için servet oluşturmak yer alırken, kısa vadeli hedefler arasında yakın gelecekte bir araba satın almak veya yüksek öğrenime devam etmek yer alabilir.
Bu hedeflerin risk yönetimi ve toleransı üzerinde zincirleme etkileri olabilir. Çünkü finansal hedefler bir yatırımcının zaman ufkunu, yani varlıklarını nakde çevirmeden önce tutmayı planladıkları süreyi belirleyebilir.
Zaman ufku ne kadar uzun olursa uzun vadeli kazançlar kısa vadeli fiyat düşüşlerini dengeleyebileceğinden, bir yatırımcı o kadar büyük risk alabilir. İki yıl içinde bir ev satın almayı planlamak gibi daha kısa bir zaman ufkuyla piyasaya girmek, sermayenin bir kısmını kısa vadeli fiyat dalgalanmalarında kaybetmenin bu hedefi önemli ölçüde geriye götürebileceği anlamına gelir.
Mevcut Mali Durum ve Yükümlülükler
Mevcut finansal yükümlülüklerin tam olarak farkında olmak, yatırımcıların faturalarını, borçlarını ve diğer gerekli harcamalarını ödeme kabiliyetlerinden ödün vermeden ne kadar para yatırabileceklerini belirlemeye yardımcı olabilir.
Örneğin, istikrarlı bir gelire ve tıbbi harcamaları, iş kaybını veya ev onarımlarını karşılayabilecek bir acil durum fonuna sahip bir kişi, kripto para birimleri gibi daha riskli yatırımları üstlenmeye daha istekli olabilir. Önerilen acil durum fonu genellikle bir bireyin kendi sektöründe ve uzmanlık alanında yeni bir iş bulması için geçmesi için geçmesi gereken tahmini süre boyunca mali yükümlülüklerini karşılamaya yeterlidir.
Öte yandan, acil durumlar için henüz birikim yapmamış bir kişinin nakit ağırlıklı bir yatırım karışımı düşünmesi gerekebilir. Böylece beklenmedik bir aksilik yüksek riskli varlıkları likide etmek zorunda kalmayacak ve potansiyel olarak zarara uğramayacaktır.
Yatırım Yaparken Farklı Varlık Sınıflarını Anlamak
Yatırımcıların risk toleransı konusunda karar verirken göz önünde bulundurmaları gereken bir diğer faktör de portföylerine eklemeyi planladıkları varlıklarla ilgili bilgi ve deneyimleridir, özellikle de bu kripto paraları içeriyorsa.
Örneğin, kripto piyasasını ve kripto cüzdanlarının nasıl çalıştığını iyi anlıyorlarsa bu yatırımla ilişkili riskleri üstlenirken kendilerini daha rahat hissedebilirler. Bununla birlikte, kriptoda yeni olan yatırımcılar daha küçük bir sermaye ile başlamak, piyasa ve onunla birlikte gelen dalgalanma konusunda daha rahat hale geldikçe varlıklarını artırmak isteyebilirler.
Dengeli Bir Yatırım Portföyü için Varlık Dağıtımı Stratejisi
Varlık tahsisi, yatırımcıları hisse senetleri, tahviller, nakit ve kripto paralar gibi alternatif yatırımlar gibi farklı varlık sınıflarına bölme sürecidir. Doğru dengeyi kurmak, yatırımcılara hedeflerine ulaşmada avantaj sağlayabilir.
Genel olarak, tutumlu bir yatırımcı portföyünde daha yüksek oranda tahvil ve nakit bulundurmayı tercih edebilirken, daha uzun bir zaman ufkuna sahip bir yatırımcı daha yüksek oranda bireysel hisse senedi ve kripto varlık bulundurmayı tercih edebilir. Varlık dağılımının tek seferlik bir karar olmadığını ve yatırım hedefleri ve risk toleransı değiştikçe zaman içinde ayarlanması gerekebileceğini unutmamak önemlidir.
Örneğin, büyük bir nakit rezervi olan bir yatırımcı sermayesinin %70’ini hisse senetlerine, %20’sini tahvillere ve %10’unu nakde ayırabilir. Portföyünün %70’ini hisse senetlerine ayırmayı tercih etmek riskli görülebilir. Yine de bu yatırımcı %10 nakit rezerviyle beklenmedik harcamalarını karşılayabiliyorsa bu riski almakta kendini rahat hissedebilir.
Alternatif olarak, emekliliğe yakın bir yatırımcı, portföyünün küçük bir kısmını hisse senetlerine ve kripto paraya ayırırken daha fazla tahvil ve nakit tutmayı tercih edebilir. Nakitleri emeklilik masraflarını karşılayabiliyorsa fonlarının küçük bir kısmını daha riskli varlıklarda tutabilirler.
Yatırım Portföyünüzü Nasıl Çeşitlendirebilirsiniz?
Çeşitlendirilmiş bir portföy, yatırımcıların bireysel hisse senetleri ve kripto para birimlerindeki fiyat düşüşlerini atlatmasına olanak tanıyabilir.
Yatırımcılar, yatırımlarını farklı varlık sınıflarına, sektörlere ve bölgelere yayarak yatırımların tek bir coğrafi alanda veya sektörde yoğunlaşmasından kaynaklanan kayıp riskini en aza indirmeyi tercih edebilir.
Yatırımcılar yatırım fonlarına veya borsa yatırım fonlarına (ETF’ler) yatırım yaparak çeşitlendirme yapabilirler. Ancak çeşitlendirmenin kâr garantisi vermediğini veya düşen bir piyasada zarara karşı koruma sağlamadığını unutmayın. İyi bir strateji olsa da risksiz değildir.
Yatırım fonları ve ETF’ler, akredite finansal kuruluşlar bu fonlara dahil olan hisse senetlerini seçtiğinden, çeşitlendirme için elde edilen bırakma yaklaşımını tercih eden yatırımcılar için daha uygun olabilir. S&P 500 ve FTSE 100, uygulamadan bağımsız bir yaklaşım sunan fonların başlıca örnekleridir. Yatırımcılar her ay maaşlarının bir kısmını bu ürünleri satın almaya ayırabilirler.
Bir yatırımcı kendi yatırımlarını seçerek çeşitlendirmeyi tercih ediyorsa bireysel hisse senetleri, tahviller ve kripto dahil olmak üzere çeşitli yatırım ürünleri mevcuttur. Kapsamlı bir araştırma yapmak ve her bir yatırımın riskini ve potansiyel getirisini anlamak çok önemlidir. Morningstar, Bloomberg ve CoinMarketCap gibi araçlar iyi birer başlangıç noktasıdır.
Yatırım Portföyünüzü Nasıl İzler ve Yeniden Dengelersiniz?
Kişisel bir yatırım portföyü oluşturmak tek seferlik bir olay değildir. Düzenli izleme ve ayarlama gerektiren devam eden bir süreç olabilir. Yatırımcıların istedikleri varlık dağılımını korumak için portföylerini periyodik olarak yeniden dengelemeleri gerekebilir.
Yatırım hedefleri veya risk toleransları değişirse yatırımcıların portföylerini ayarlamaları da gerekebilir. Diyelim ki bir yatırımcının %60 hisse senedi, %30 tahvil ve %10 nakitten oluşan çeşitlendirilmiş bir portföyü var. Kendilerini daha iyi bir mali durumda bulduktan sonra, artık daha yüksek bir risk toleransına sahip olabilir ve daha fazla getiri elde etmek için yatırımlarında ek risk almaya istekli olabilirler. Yatırımcının araştırmasını yaptığını varsayarak portföyünü daha az nakit ve daha fazla Bitcoin tutacak şekilde ayarlayabilir. Bitcoin varlıklarını artırarak daha yüksek getiri potansiyellerini artırırlar ve bunu yaparken daha fazla risk alırlar.
Öte yandan, bir portföyün yeniden dengelemesi, daha muhafazakar seçenekler lehine daha riskli varlıkların bırakılmasını içerebilir. Örneğin, emekliliğe yaklaşan bir yatırımcı, tahvil ve nakit tutarken daha riskli yatırımlardan bazılarını bırakabilir.
Bir portföyü risk toleransına göre ayarlamanın, dikkatle değerlendirilmesi ve finansal hedefler ve yatırım stratejisi ile uyumlu hale getirilmesi gereken kişisel bir karar olduğunu unutmamak önemlidir. Hedefler yaklaştıkça portföyün düzenli olarak gözden geçirilmesi ve yeniden dengelenmesi de önemlidir.
Kişisel bir yatırım portföyü oluşturmak zaman, sabır ve bireyin mevcut ve beklenen mali durumuna dürüst bir bakış gerektiren karmaşık bir süreçtir. Bir yatırım portföyü oluşturmak için herkese uyan tek bir yaklaşım yoktur.
Elde tutulacak doğru varlıkları araştırırken, yeni yatırımcıların her zaman risk toleranslarına dikkat etmeleri ve minimum riskle astronomik getiri vaadeden belirli yatırımları veya portföyleri lanse edebilecek finans gruplarından kaçınmaları gerekir. Bu süreç zaman alabilir ancak yeni yatırımcılar bu süreçten portföylerini yönetme becerilerine daha fazla güvenerek çıkabilirler.
Kaynak: https://academy.binance.com/en/articles/what-to-consider-when-building-an-investment-portfolio
- Bu da ilginizi çekebilir: Ayı Piyasası Yatırım Yapmak için İdeal midir?
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.