in ,

Yapay Zeka Geleceği Nasıl Daha İyi Hale Getirecek?

Yapay zeka, yenilikleri yönlendirecek ve endüstrileri etkileyecek.

Yapay Zeka

Yapay zekanın son yıllarda birçok endüstri üzerinde büyük etkisi oldu ve gelecekte de onlara fayda sağlamaya devam edecek.

Pandemi kaynaklı olarak teknolojinin benimsenmesi hızlandı. Bu koşullar hem özel hem de kamu olmak üzere birçok sektörü, avantajları ve büyümeleri için AI’dan (Yapay Zeka’dan) yararlanmaya yönlendirdi. Son birkaç yılda AI, birçok yeniliği mümkün kıldı ve IoT, robotik, analitik ve sesli asistanlar gibi teknolojilerin çoğalmasını sağladı. Bir rapora göre AI, 2020’de patent başvurularının zirvesinde yer aldı. Bununla beraber bu durum yeni değil, AI son birkaç yılda çok sayıda patenti güvence altına alıyor.

Yapay Zeka ve Etkileri

  • Yapay zekanın, özellikle geçen yılki pandemiden bu yana sağlık sektöründe büyük etkileri oldu. Yapay zeka ve diğer teknolojiler, hasta merkezli bir sağlık sistemini güçlendirdi. Bu yeni bakım senaryosu tamamen dijitaldir ve veri ile analitiğin önemini vurgular. Tahmine dayalı analitik, makine öğrenimi ve yapay zeka, ilaç keşfi ve aşı geliştirmede çok önemli bir rol oynadı.

 

  • Önümüzdeki yıllarda, bu ileri teknolojilerin kullanımı norm haline gelecek ve kolayca erişilebilen elektronik tıbbi kayıtlar, teşhisi kolaylaştıracaktır. AI, sağlık sistemlerinin hastaları gerçek zamanlı olarak izlemesini, genetik veriler elde etmesini ve her bir kişinin yaşam tarzını takip etmesini sağlayacaktır. Algoritmalar, sağlık durumlarını teşhis etme ve uygun tedavileri reçete etme sorumluluğunu üstlenecektir.
  • Yapay zeka ve insan zekasının birleşimi, gelecekte karmaşık siber güvenlik yeniliklerinin geliştirilmesine yol açacaktır. AI, artan siber saldırılara ve suçlara karşı verimli bir savaş sağlayacaktır.
  • AI’nın ulaşım ve imalat sektörlerine de sunacağı çok şey var. Önümüzdeki yıllarda akıllı ve otonom araçların mükemmel evrimine ve ticarileşmesine tanık olabiliriz. Kendi kendini süren arabalar bugün zaten mevcut, ancak önümüzdeki yirmi ila otuz yıl içinde dünya, onları kullanan daha fazla kişiye tanık olacak. İmalat sektörü de yapay zekadan faydalanacak. Fabrikalarda robotların artan kullanımı ve sektördeki tahmine dayalı analitik, ürünlerin kalitesini artıracak ve lojistik ve tedarik zincirini düzene sokacaktır.

Yapay zekanın diğer potansiyel etkileri, yaşlı bakım sistemleri, eğitim, finans ve işletme, müşteri hizmetleri, medya, uzay araştırmaları, akıllı şehirler ve akıllı evler üzerinde olacaktır.

Yapay Zeka İnsan İşgücünü Ortadan Kaldıracak mı?

Bu korku yapay zeka üzerinde her zaman baş göstermiştir. Elon Musk ve Stephen Hawkings gibi uzmanlar ve teknoloji devleri, insanları teknolojinin olumsuz sonuçlarına ve tehditlerine karşı uyardı. Yaygın olarak iddia edilen sonuçlardan biri, yapay zekanın insan işgücünü ele geçirmesi ve büyük iş kayıplarına neden olmasıdır. Bu iddia fazlasıyla abartılıdır ve araştırmacılar, AI’nın insanları bazı iş rollerinden uzaklaştırmasına rağmen, tüm işgücünün yerini almayacağı konusunda hemfikirdir. AI’nın, ürünleri toplama ve paketleme, malzemeleri ayırma ve ayırma, tekrarlayan müşteri sorgularına yanıt verme vb. gibi rutin işlerin ve tekrarlayan görevlerin yerini alması muhtemeldir. Bugün bile bu işlevlerden bazıları hala insanlar tarafından yapılmaktadır ve gelecekte bu görevleri AI üstlenecektir.

Bu nedenle, bu basit ve rutin işlerle uğraşan insan gücü, yeni beceriler sergilemek için yetkinleştirilmeli ve eğitilmelidir. Yapay genel zekaya ulaşmaktan çok uzak olduğumuz için mevcut teknoloji insan zekasını tam olarak artıramıyor. İnsanların programlama, kodlama ve gelecek için gerekli olan diğer yüksek beceri gerektiren görevleri yapmak için eğitilmesinin nedeni budur. Büyük etkileri azaltmak için eski işten yeni işe geçiş yumuşatılmalıdır.

Yapay Zeka’nın Geleceği – AI Dünyayı Ele Geçirebilir mi?

Yakın zamanda, AMOLF’un Yumuşak Robotik Madde grubundaki araştırmacılar tarafından yayınlanan bir makale, kendi kendine öğrenen robotların değişen koşullara nasıl kolayca uyum sağlayabileceğini sergiledi. Bu küçük robotik birimler, kendi kendilerine hareket etmeyi öğrenmeleri için birbirine bağlandı.

Gelecek, yapay zekanın gizli yeteneklerinden yararlanacak ve kendi kendine öğrenen robotların yaratılmasını teşvik edecek. Üretken Düşman Ağlarına dayalı pekiştirici öğrenme ve eğitim algoritmaları araştırılacaktır. AI ayrıca sürdürülebilir teknolojiler için bir bayrak taşıyıcısı olduğunu kanıtlayacak ve kirlilik seviyelerini azaltarak ve çevreci AI araştırmalarını teşvik ederek iklim değişikliğiyle mücadeleye karşı kullanılacaktır.

Yapay zekaya, önyargılar ve mahremiyet ihlali endişeleri nedeniyle birçok kişi şüpheyle bakıyor. Birçok şirket ve araştırma firması bu nedenle tarafsız etik AI yaklaşımları ve algoritmalar geliştirmeye çalışıyor. Önümüzdeki yıllarda bunun mümkün olacağını öngörebiliriz.

Yapay zekanın oluşturduğu bir diğer tehdit ise mahremiyeti etkileyerek insan haklarını ihlal etmesidir. Örneğin, Alexa gibi sesli asistanlar ve yüz tanıma gibi teknolojiler, insanların mahremiyetini istila etmek ve muhtemelen hayatlarını gizlice dinlemekle suçlandı. Bu teknolojilerin güçlü eyalet ve federal makamlar tarafından belirli azınlıklara karşı kullanılmasından, konuşma ve ifade özgürlüğünü kısıtlamasından korkuluyor. Bu nedenle, AI’nın bu eleştirilerin önüne geçmek ve gelecekte etik ve güvenilir bir sistem sağlamak için çok gelişmesi gerekiyor.

Bu kritik konuların dışında yapay zeka, Hollywood bilim kurgu filmlerinin tasvir ettiği gibi bir kıyamete neden olmayacak. Bugün kullandığımız AI, dar AI olarak biliniyor ve kendi başına yaratabilmesi için büyük bir evrim olması gerekiyor. Bu gelişmiş AI, yapay genel zeka (AGI) olarak adlandırılır. AGI’ye ulaşmaktan hala çok uzaktayız ve geleceği hala varsayımsaldır. Bu ileri aşamaya ulaşmak için yapay zeka, şu anda çok uzak bir düşünce olan karmaşık insan beynini tam olarak kavrayabilmeli ve geliştirebilmelidir.

Bu nedenle, yapay zeka insan varlığı için bir tehdit oluşturmayabilir. Bununla birlikte, insanların teknolojinin yeteneklerini zarar vermek için kötüye kullanma ihtimalleri vardır. Savaş robotlarının algoritmaları aracılığıyla zararlı motivasyonları beslemek için kullanıldığı senaryosu buna örnek olabilir. Bu nedenle, önümüzdeki yıllarda, insan önyargıları olmadan etik bir AI ekosistemi geliştirmek gereklidir ve bu, gelecekte AI’nın potansiyel risklerini azaltabilir.

Kaynak: Analytics Insight

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

NFT Nasıl Oluşturulur ve Satılır?

Ethereum (ETH) 2.000 Doları mı Hedefliyor?