in

Volatilite Nedir?

Bitcoin, UST

Oynaklık (volatilite), varlık fiyatının zaman içindeki dalgalanması olarak tanımlanır. Diğer bir ifadeyle oynaklık, varlık fiyatının zaman içinde değişimini ölçen metriktir. Genel olarak, bir varlık ne kadar volatil ise, yatırım olarak o kadar riskli kabul edilir.

Kripto paralar genellikle yeni bir varlık sınıfı olarak görece daha volatil görülüyor. Dijital varlıklar, daha kısa zaman dilimlerinde daha dalgalı hareketler yapma potansiyeline sahipler. Buna karşılık hisse senetlerinin geniş bir oynaklık spektrumu vardır. Bu spektrum büyük sermayeli hisse senetlerinden, “penny stocks” olarak adlandırılan küçük hisse senetlerine kadar geniş bir skalaya sahiptir. Öte yandan tahviller, düşük oynaklığa sahip varlıklar olarak kabul edilir. Bu varlık grubunda daha uzun zaman dilimlerinde görece düşük aşağı ve yukarı salınımlar gözlemlenir.

İnsanlar oynaklığı ölçmekten bahsettiklerinde, genellikle belirli bir zaman dilimindeki (genellikle 30 gün veya bir yıl) fiyat araştırmasından elde edilen bir sayı olan “tarihsel oynaklıktan” bahseder.

Oynaklık en çok hisse senedi piyasalarında tartışılır. Risk değerlendirmesindeki önemi nedeniyle, geleneksel piyasalarda gelecekteki oynaklık seviyelerini ölçmek ve potansiyel olarak tahmin etmek için volatilite endeksleri mevcuttur. Örneğin, Amerikan borsasında Chicago Board Options Exchange’in Volatilite Endeksi (VIX) kullanılmaktadır. VIX endeksi, 30 günlük bir zaman aralığında piyasa oynaklığını ölçmek için S&P 500 endeksindeki hisse senetlerinden opsiyon fiyatlarını kullanır.

Diğer piyasalarda olduğu gibi volatilite, kripto para piyasalarında önemli bir risk ölçüsüdür. Yapıları, düzenleme eksikliği ve pazar boyutu nedeniyle kripto paralar diğer varlık sınıflarına kıyasla daha oynaktır. Yüksek oynaklık seviyesi, bazı yatırımcıların nispeten kısa sürelerde büyük getiriler elde etmelerine imkân sağladığı için, kripto para yatırımına ilgi artmış durumda. Artan düzenlemelerle birlikte daha geniş benimseme ve pazar büyümesinin bir sonucu olarak kripto para piyasalarındaki oynaklığın uzun vadede azalması bekleniyor.

Kripto, on yıldan biraz daha eski bir varlık sınıfı olarak bir dizi yüksek kazanç ve kayıplara uğradı. Bununla birlikte geleneksel finansal varlıklardan daha volatil olduğu düşünülüyor. Diğer taraftan, Bitcoin’de daha fazla kurumsal katılım ve yüksek ticaret hacimleri oynaklığı azaltabilir. Daha düşük işlem hacmine sahip kripto paralar veya DeFi token’ları gibi gelişmekte olan kripto varlıklar daha yüksek oynaklığa sahiptir.

Kripto para piyasaları olgunlaştıkça, yatırımcılar oynaklıklarını ölçmeye daha fazla ilgi göstermeye başladı. Bu nedenle, bazı büyük kripto paralar için oynaklık endeksleri oluşturuldu. En dikkate değer olanı Bitcoin Volatilite Endeksi (BVOL), ancak Ethereum ve Litecoin dahil olmak üzere diğer kripto para piyasalarını izlemek için benzer oynaklık endeksleri var.

Oynaklık, yatırım riskini değerlendirirken dikkate alınması gereken en önemli unsurlardan biridir. Tarihsel olarak yatırımcılar, olası kazancın paralarının bir kısmını kaybetme şansından daha ağır bastığına inandığı durumda yüksek miktarda risk alır.

Riski azaltmak için yatırımcılardan geleneksel olarak yatırımlarını bir varlık sınıfı içinde çeşitlendirmeleri istenir. Birkaç hisse senedi yerine bir hisse senedi sepetine (veya bir endeks fonuna) yatırım yapmak popüler bir tekniktir. Ayrıca, riski daha da sınırlamak için hisse senetleri gibi daha değişken varlık sınıflarındaki yatırımlar, tahvil gibi daha az volatil varlık sınıflarıyla çeşitlendirilebilir.

Olumlu veya olumsuz akışının yanı sıra, öngörülenden daha iyi veya daha kötü olan kazanç sonuçları, oynaklığı artırabilir. Oynaklığa genellikle ticaret hacmindeki olağandışı yüksek artışlar eşlik eder. Düşük hacim genellikle aşırı oynaklık anlamına gelir.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

GAK tarafından yazıldı.

Kadir Has Üniversitesi Ekonomi ve Uluslararası Ticaret & Finans departmanlarından derece ile mezun oldum. Akademik çalışmaların ardından finans sektöründe bir aracı kurumun araştırma departmanında analist olarak 2.5 yıl kadar görev aldım. Ocak - Kasım 2022 döneminde KoinSaati'nde editor olarak görev aldım.

Bitcoin (BTC) Düzeltme mi Yapıyor?

Arbitrum’da Neler Oluyor?