in ,

Utility Token Nedir?

Utility token, belirli bir kullanıma sahip olan ve fayda sunan blok zinciri tabanlı varlıkları ifade eder.

Blok zinciri üzerinde oluşturulan ve kullanıldıkları platforma özgü olan bu varlıklar, finansal araç olarak kabul edilmezler, yani menkul kıymetlerle aynı düzenlemelere tabi değildirler. Utility tokenler genellikle yatırımcıların kripto para veya itibari para karşılığında satın alabilecekleri bir ICO, IDO veya IEO sırasında çıkarılır. Kullanıcıları bir platforma katılmaya teşvik etmek ve ağa güç sağlamak için kullanılırlar.

Örneğin bir platform, kullanıcıların belirli faaliyetlere katılabilmeleri veya belirli özelliklere erişebilmeleri için belirli miktarda tokene sahip olmalarını şart koşabilir. Hizmet tokenleri, platformdaki görevleri tamamlayan veya hizmet sağlayan kullanıcıları ödüllendirmek için de kullanılabilir.

Bir utility tokenin kullanımı, tasarlandığı belirli ekosistemle sınırlıdır. Örneğin, bir gün Uber, insanların Uber ağındaki yolculuklar için ödeme yapmak adına kullanacakları kendi hizmet tokenine sahip olabilir. Fayda tokenleri yatırım aracı olarak tasarlanmamıştır.

SEC sürekli olarak yeni hizmet tokenleri ve güvenlik tokenlerini izlemektedir. Düzenleyici kurum, belirli bir tokenin menkul kıymet tokeni mi yoksa hizmet tokeni mi olarak sınıflandırılacağını belirlemek için Howey testini kullanır. Utility tokenler, yatırım sözleşmeleri olarak kabul edilmedikleri için menkul kıymet tokenleriyle aynı düzenlemelere ve gerekliliklere tabi değildir. En iyi bilinen örneklerden biri, kullanıcıların Filecoin merkeziyetsiz veri depolama platformunu kullanmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış olan Filecoin’dir. (FIL)

Utility Tokenlerin Özellikleri Nelerdir?

  • Kullanım alanları ön planda olmalı ve süreklilik içermelidir,
  • Tokeni satın alacak kullanıcıların elinde tutması için güçlü sebepleri olmalıdır,
  • Kullanım imkanlarıyla desteklenen bir ekonomi oluşmalıdır,
  • Hedef, müşteri sadakati olduğu durumda sadakat özellikleri ön planda tutulmalı ve bu süreçlerde önemli bir araç haline gelmelidir.

Utility Token Örnekleri

kripto

0x (ZRX)

0x, Ethereum tabanlı token ve varlıkların eşler arası değişimini sağlayan açık kaynaklı bir protokoldür. ERC-20 uyumlu tokenler için merkezi olmayan, güvene dayalı olmayan bir değişim sağlamak üzere tasarlanmıştır.

Augur (REP)

Augur, kullanıcıların gerçek dünyaki olayların sonuçlarına ilişkin tahminler ve bahisler oluşturmasına olanak tanıyan merkeziyetsiz bir tahmin piyasası platformudur. Augur token (REP), olayların sonuçlarını doğru bir şekilde tahmin eden piyasa yapıcıları ödüllendirmek için kullanılır.

Golem (GNT)

Golem, kullanıcıların bilgi işlem güçlerini ihtiyacı olan başkalarına kiralamalarına olanak tanıyan merkeziyetsiz bir süper bilgisayardır. Golem token (GLM), platformdaki hizmetler ve kaynaklar için ödeme yapmak adına kullanılır.

Basic Attention Token (BAT)

Basic Attention Token, Brave taracıyısında kullanıcı dikkatinden para kazanmak için kullanılan Ethereum tabanlı bir tokendir. Kullanıcılar, Brave tarayıcısında reklamları görüntüledikleri için BAT tokenler ile ödüllendirilir.

Utility Token ve Security Token Arasındaki Fark Nedir?

Utility ve Security tokenler tamamen farklı amaçlara hizmet etmektedir. Security yani güvenlik tokenleri bir öz sermaye, sınırlı sorumlu ortaklık şirketinin hisseleri veya mal gibi gerçek varlıklarca desteklenir. Bu yüzden Security tokenler, menkul kıymetler yasalarına tabidir.

Utility tokenler ise menkul kıymet yasalarına tabi değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bir utility token, bir ürüne ya da hizmete erişim için kullanılır ve yatırım amaçlı olarak tasarlanmamıştır.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz. 

Onur Çaliş tarafından yazıldı.

Beykent Üniversitesi, Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünden 2020 senesinde mezun oldum. Başkent İletişim Akademisi'nde Diksiyon, Sunuculuk ve Spikerlik eğitimi aldım. Stajımı China Radio International bünyesinde tamamladım. Kripturk ile başladığım profesyonel çalışma hayatıma Bitlo Teknoloji ve Coinkolik ile devam ettim. Şu anda ise Koinsaati çatısı altında editörlük ve sunuculuk yaparak devam etmekteyim.

Ripple (XRP) Neden Yükseliyor?

Security Token Nedir?