in , , ,

Üstad Splinter’ın Nisan Ayı Piyasa Analizi

Topluluğumuzun tecrübeli temel analisti Üstad Splinter, Nisan ayı piyasa analiz ve yorumlarını bizlerle paylaştı. Bu yazıda, önemli noktaları okumak isteyen okuyucularımız için detayları sizlerle paylaşacağız.

Kriptoda hareketli sayılabilecek bir Mart ayı yaşadık. Yılın ilk çeyreği geride kalmışken, biz de geride kalan çeyreğin analizini yaparak, önümüzdeki süreçte neler olabileceğini tahmin edebiliriz.

Yılın ilk çeyreği yapay zeka projeleri açısından hareketli geçti. FET ve AGIX artık bu alanda majör sayılabilecek bir noktaya geldiler, buraya akan likidite ufak yapay zeka projelerine de fayda sağladı ancak ne yazık ki her trend gibi bu trend de kripto dünyasında acımasızca sömürülmeye başlandı ve yapay zeka alanında dişe dokunur çalışması olmayan, amacı trendi sömürmek olan ufak projeler türedi. Bu projelerin çoğu ponzi/scam sayılabileceğinden, bu ufak projelere yatırım yaparken ince ayrıntılara dikkat edilmeli. Zira bu projelerin çoğu piyasadan exit yapacaklardır.

Gelelim Ethereum ekosistemine. Önümüzdeki hafta Shangai güncellemesi, dikkatleri tekrar Ethereum ekosistemine çekmeyi başardı. LSD yani liquid staking coinleri bu süreçte dikkat çekebilirler. En son Injective Protocol de liquid staking desteklediğini açıkladı. PoW’dan PoS’a geçen Ethereum için liquid staking projeleri oldukça önem arz etmekte.

Bunun dışında MATIC ve Optimism’in domine ettiği Layer-2 dünyasına giriş yapan Arbitrum, dikkatleri üstüne çekti. Pek çok DEX ve AMM, Arbitrum zincirine destek açıkladılar. Bu süreçte Arbitrum’un Native DEX ve DeFi’leri bir mini boğa yaşadılar. Ancak bu trend çok uzun sürmedi, birkaç gün önce de Arbitrum’un token salınımı artınca ve DAO ile ilgili sıkıntılar baş gösterince bazı balinalar Arbitrum satmaya başladılar. Ancak Layer-2 dünyası için çok büyük bir proje olan Arbitrum, güvenilirliğinin bir kısmı aşınsa da güçlenerek yoluna devam edecektir. Bu süreçte Optimism ve Arbitrum gibi fiyatlanmış Layer-2’ler yerine METIS, CTSI, CELR, SKL gibi fiyatlanmamış projelere dikkat etmek gerekli.

Sürekli bahsettiğim topluluk odaklı bir POW projesi olan Kaspa, bu ay kendi mini boğasını yaşayarak dikkatleri üzerine çekti. Tüm piyasa yavaş yavaş PoS’a geçerken staking ile ilgili hukuki problemler/ vergi prosedürleri vs tartışıldıkça eski köye yeni adet getirmek yerine PoW iyidir yaklaşımını savunan çoğaldı. Kaspa hem madencilerin, hem topluluğun dikkatini çekti.

Kaspa‘nın mini boğası, diğer madencilik yapılan Layer-1‘lere de ilgiyi arttırdı. NEXA, DIONE gibi başında bol sıfır olan Layer-1’ler hızla değerlendiler. Aynı meme coin furyası gibi coin başından bir sıfır atar yaklaşımı ile yatırımcılar bu coin’lere yöneldiler. Ancak bu kadar hızlı değerlenen bu coin’ler, topluluk ilgisi azaldıkça ciddi bir şekilde dump riski de taşıyabilirler. Bu yüzden trendleri takip ederken her zaman dikkatli olunmalı.

Bu arada Mask Network de kendi boğa koşusunu yaptı Bu yüzden Web3 coinleri tekrar gündeme gelebilirler. Web3 dünyasının baskın coin’i BAT ile GTC öne çıkan Web3 projeleri olabilirler. Yapay zeka gibi Web3 ile tag’lenen coin’lerin yıl boyu konuşulacağını düşünüyorum.

Önümüzdeki süreçte değerlenme yaşaması olası üç proje seçerek yazımı bitiriyorum.

1) Celr Network: Layer-2 dünyasında en fazla köprülemelere sahip, birçok ağla entegre ve uzun süredir ince ince örülen CELR şu an fiyatlanmamış projelerden diyebiliriz. Arbitrum ile kurduğu köprüleme de oldukça önemli. 150 milyon dolar marketcap, Celr gibi dev bir proje için başlangıç dersek bu çeyrekte CELR’in agresif bir büyüme göstermesi olası.

Celer Network

2)Hathor Network: Madenciliği olan Layer-1 projesi olan HTR, smart contract‘lara alternatif nano contract ile dikkatleri üzerine çekmişti. Geçen yılı sönük geçiren HTR için 2023 oldukça parlak bir yıl olabilir. Zira Kaspa aşırı değerlenince alternatif Layer-1 arayışları hız kazandı. 0.08 dolar fiyatı ve 20 milyon dolar marketcap’i ile 2023 geliştirme takvimini düşünürsek önü oldukça açık ve agresif büyüme adaylarından.

3)Trustfi Network: Launchpad’ler arasından en inovatif olanlarından, Web3 DeFi alanıyla öne çıkıyor. ARB, APT ve AZERO gibi zincirlerle birlikte 13 zinciri destekliyor. Certik audit‘i olması, ekibinin anonim olmaması, IDO’larında sigorta protokolü, NFT platformu ile entegrasyonu gibi sebepler TrustFi’yi oldukça değerli kılıyor.

Benzer ölçüdeki launchpad’lerin onda biri marketcap’i 1 milyon dolar mcapte olduğu için ve Nisan takvimi çok dolu olduğu için Nisan – Mayıs ayında adından sıkça söz ettirebilir. Anlık fiyatı 0.03 dolar ve vesting‘i bitmiş bir platform.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

Ezgi Çoban tarafından yazıldı.

Başkent Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri aynı zamanda Uluslararası Ticaret ve Finansman Çift Anadal Programı öğrencisi. KoinSaati içerik editörü.

Realio Network (RIO) Nedir? Nasıl Alınır?

Blockchain, teknoloji

Blockchain Teknolojisinin Avantajları ve Dezavantajları