Topluluğumuzun tecrübeli temel analisti Üstad Splinter, Mart ayı piyasa analiz ve yorumlarını bizlerle paylaştı. Bu yazıda, önemli noktaları okumak isteyen okuyucularımız için detayları sizlerle paylaşacağız.
Şubat ayı, Bitcoin’in hareketliliği ve bu hacmin altcoin’lere de yansıması; yapay zeka trendinin devam etmesi üstüne Çin‘den gelen regülasyonların hafifletileceği haberi ile oldukça pozitif geçti. Piyasada her zaman konuşulan ayı-boğa terimleri de sıkça konuşulmaya başlandı. Herkes acaba boğa marketi geri mi döndü demeye başladı. Ben ise olayı boğa-ayı gibi iki dar terime sıkıştırmanın çok doğru olmadığını düşünenlerdenim.
Öncelikle 2022 gibi Ukrayna savaşı, FED faiz arttırımları, Terra (LUNA) çöküşü, Alameda ve FTX iflası gibi negatif her şeyin üst üste geldiği ve marketin, Oversold (Aşırı Satış) olduğu bir yıl yaşadık. Bu kadar aşırı satış yemiş bir piyasa, hemen boğa moduna geçemediği için ayı ile boğa arasındaki bu markete, Recovery Market (Toparlanma Piyasası) desek çok daha olur. Zira eğer bir pist hasar almışsa önce pistin tamir edilmesi gerekir ki uçaklar kalkabilsin. Eğer coin’ler bir uçaksa onu uçuracak zemin olan pistin tamir edilmesi gerekir ki uçak havalanabilsin. Bu yüzden ben 2023 için Recovery Market (Toparlanma Piyasası) diyorum ve çok büyük ihtimal 2024 ortalarından itibaren bir boğa piyasasına tanık olabiliriz.
Peki Recovery Market’te dinamikler neler? Öncelikle bu sene yapay zeka gibi marketi güçlendiren bir trend var ve bu trend geçici değil. Zira yapay zeka çok uzun zamandır hem şirketlerin hem devletlerin gündemindeydi. Yani kalıcı bir trend markete girmiş oldu. Bu trend ile yapay zeka alanında şirket açmak isteyen ve yapay zeka alanına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar, kripto gibi merkeziyetsiz bir alanda buluşabilecekler ve pek çok yapay zeka projesi, kripto paralar ile fon toplayacaktır. Bu, market için çok olumlu bir gelişme. Bu alanda en çok başı çeken FET ve AGIX‘in yükselişinde; daha küçük yapay zeka projeleri de yükseliş göstermekte. Bu yüzden bu yıla damga vuran projelerden ikisi bunlar olacaktır.
Gelelim Çin coin’lerinin trendine. Bu trend de kalıcılık sağlarsa kripto için çok daha sağlam bir zemine girmiş olabiliriz. Zira Hong Kong gibi oldukça zengin bir bölgeden kriptoya yüklü bir likidite girişi sağlanacaktır ve bu fonlama ile marketin sürekli yaşadığı likidite sığlığı bir nebze de olsa aşılacaktır. Ancak bu yıl şunu unutmayalım, bu bir Recovery Market yani toparlanma piyasası ve bu piyasada volatillik kaçınılmaz. Bu yüzden sepetin bir kısmını hold ederken bir kısmı ile trade yaparak kar realize etmek mantıklı.
Peki hangi projeler radarımızda olmalı? Öncelikle iyi fonlanan, geliştirici ağı gelişmiş, marketing açısından markette konuşulan Layer-1‘ler kesinlikle sepetimizde olmalı. Ekosistemi olan Layer-1 ağları her zaman değerlenmeye açıktır.
- Bu da ilginizi çekebilir: Çin Merkezli Coin’ler Hangileri?
Bunun dışında Ethereum’a ölçekleme çözümü sunan Layer-2 ve ZK-Rollup‘lar için oldukça parlak geçecek bu yıl. Arbitrum‘un yükselen TVL‘si, Optimism Bedrock yükseltmesi ve genişleyen ekosistemi, CELR, CTSI ve METIS ise undervalued Layer-2 ağları olması sebebiyle radarımızda olmalı. Bunun dışında inovatif Layer-1 ağlarından AZERO, KASPA, Casper Network‘ü de takibe almalı. Kaspa’ya ayrı bir parantez açıyorum çünkü Blokdag teknolojisi, Community Owned (Topluluğun Sahiplendiği) ve No Premine (Önceden Kazımı Olmamış) bir proje olduğundan; markette sıradışı kalan bir Layer-1 ağı.
Yıl ortasından itibaren Web3 tekrar gündemimize girecek, bu yüzden Web3 odaklı projeleri de unutmamız lazım. Ayın önemli yükseltmelerinde FIL, OP, ETH ve MATIC başı çekiyor.
- Bu da ilginizi çekebilir: Kaspa (KAS) Büyük Borsalara Girebilir mi?
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.