Üstad Splinter: TVL Neden Önemlidir?

Koinsaati, Kriptopara, Cüzdan

Topluluğumuzun tecrübeli temel analisti Üstad Splinter, piyasada dikkate alınması gereken noktaları bizlerle paylaştı. Bu yazıda, TVL değerinin önemine dair bilgi edinmek isteyen okuyucularımız için detayları sizlerle paylaşacağız.

TVL’nin ilk önemi şu, bir Layer-1 blokzincirinde TVL ne kadar yüksekse, Layer-1 o kadar revenue (kazanç) elde eder. Zira fee’ler ciddi bir kazanç elde ettirir. Ayrıca oluşan taleple birlikte Layer-1 zincirinin token değeri artar. Bu da ekosistem için değerlidir. Bir Layer-1 üstündeki Defi’lerin marka değeri, topluluk gücü, Defi’lerdeki kilitli değer TVL, o Layer-1’e ciddi bir güven duyulduğunun göstergesidir.

Bu protokoller sayesinde, ekosistem genişler. Ekosistemin gelişmesiyle birlikte, Layer-1 yeni fonlamalar alabilir. Bu fonlamaları da proje ve geliştiricilere tahsis ederek, win-win pozisyonuna geçer. Geliştiriciler ve projeler, Layer-1’e kullanıcı ve fon çekerler. Bu yüzden son bir yılda güven endeksi düşen Layer-1 lerde ciddi bir TVL düşüşü gözlemledik. Bu bakımdan TVL/ Marketcap oranı bizler için oldukça belirleyici parametrelerden biri.

 

Az önce anlattığım TVL kavramına şimdi ayrıntılı bakalım. EVM uyumluluğu bir Layer-1 için önemli. Zira EVM uyumluluğu varsa, Ethereum ekosisteminin likidite derinliğinden ve uygulama çeşitliliğinden faydalanabilir. Ethereum, tüm TVL’nin %61’ine sahip. Bu TVL’nin de ciddi bir kısmı Lido gibi Liquid Staking protokollerinde. Geri kalanı ise ekosistemin Defi’lerine dağılmış durumda.

Gelelim ikinciye, Tron bu TVL’de %14 ile ikinci. Tron ekosistemindeki bu TVL yüksekliği sebebi Usdt stabilcoin’inde Tron altyapısında feelerin düşük olması ve hızlı olması. Bu da Tether transferlerinde Tron avantaj taşıdığı için bu TVL yüksek.

 

Gelelim BSC ekosistemine, BSC ekosistemi kullanıcı dostu arayüzü, Binance destekli olması, fee’lerin düşüklüğü sebebiyle DeFi ve gaming protokollerinin kullandığı bir Layer-1. Sonrasında ise Polygon, Arbitrum, Optimism gibi Ethereum ekosisteminin Layer-2’leri mevcut. Avax’ta da kayda değer bir TVL var, ancak ondan sonraki EVM uyumlu zincirler için çok öne çıkan bir TVL’den söz edemiyoruz.

Şimdi bir de Non-EVM Layer-1’lerin TVL’sine göz atalım. Non-EVM zincirlerin çoğu genelde yol haritalarında EVM uyumluluğunu hedefler. Bu zincirlerin çoğunu zaten biliyorsunuz. Ancak burda Bitcoin’e parantez açalım. Bitcoin’in transfer hızı, transfer ücretleri bir zinciri öne çıkaracak bir cazibeye sahip değil.
Bitcoin açık kaynaklı olduğundan güncellenebilir bir yapıya sahip ve blokzinciri üstünde akıllı sözleşme desteği getirmeyi amaçlayan STX gibi projeler de var. Bu Non-EVM zincirlerde SOL ve ADA ciddi bir TVL’ye sahip olsa da, boğa zamanının TVL’lerinden çok uzaklar. Özellikle Solana, ciddi bir TVL kaybına uğradı. Non-EVM zincirlerden, EVM uyumluluğu getiren ve başarılı Defi protokollerini ekosistemine taşıyanlar, gelecekte ciddi TVL yükselişleri yaşayacaklardır. Çok konuşulan APT henüz TVL açısından 52 milyon dolar gibi henüz emekleme aşamasında.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

Yasemin Ulutaş tarafından yazıldı.

Ege Üniversitesi'nden 2022 yılında dereceyle mezun oldum. Bölümümle ilgili ortaya koymuş olduğum çeşitli akademik çalışmalarım bulunuyor. Şimdi ise kendimi blok zinciri teknolojisi alanında geliştirmekteyim.

Solidus (AITech) Nedir? IDO’suna Nasıl Katılınır?

Coinbase, Circle Internet Financial’da Hisse Satın Aldı!