Uniswap bu ay iki önemli dönüm noktasını geride bıraktı. Bunlardan ilki Uniswap toplam işlem hacminde 1 trilyon doları eşiğini aştı. Diğeri ise toplam adres sayısı bu ay yaklaşık 3,9 milyona yükseldi.
En eski merkeziyetsiz borsalardan (DEX) biri olan Uniswap, Kasım 2018’de Ethereum’da piyasaya sürüldü. Amacı, blok zincirinde swap, trade yapmak ve getiri sağlamak için gözetimsiz bir platform sağlamaktı. Merkeziyetsiz borsa (DEX), 2018’in sonlarında piyasaya sürülmesinden bu yana toplam işlem hacminde 1 trilyon dolar eşiğini geçtiğimiz gün aştı.
Bu rakam, nispeten küçük bir kullanıcı tabanından geliyor olsa da devamı gelecek potansiyel büyümenin habercisi olabilir. Protokol ve ekosistemin geliştirilmesine büyük katkıda bulunan Uniswap Labs’in verilerine göre, DEX’in kümülatif adres sayısı üç yıldan biraz fazla bir sürede yaklaşık 4 milyona ulaştı.
Veriler salı günü Twitter üzerinden yayınlanırken, Uniswap Labs ekibi “Protokol son üç yılda milyonlarca kullanıcıyı merkeziyetsiz finans (DeFi) dünyasına dahil etti. Adil ve izne gerek olmayan trading’i tanıttı. Likidite sağlanmasının önündeki engeli indirdi.” yorumunda bulundu.
2/ Over the past three years, The Protocol has
???? Onboarded millions of users to the world of DeFi
???? Introduced fair and permissionless trading
???? Lowered the barrier to liquidity provision pic.twitter.com/mT2ZzjMTav— Uniswap Labs ???? (@Uniswap) May 24, 2022
Uniswap, Ethereum ve Layer-2 scaling çözümleri olan Polygon, Optimism ve Arbitrum’da desteklenmektedir. Diğer taraftan Uniswap Labs bu ayın başında, Gnosis Chain’de iki Ethereum Virtual Machine (EVM) uyumlu zincire ve Polkadot tabanlı para-chain Moonbeam Network’e genişleyeceğini açıklamıştı.

Ticaret hacmi açısından, Uniswap, DEX pazarındaki rekabette mesafeyi bir hayli açmış durumda. CoinGecko’daki verilere göre, Uniswap v3 protokolü son 24 saat içinde toplam pazar payının %35’ini temsil eden 1 milyar doların üzerinde hacim oluşturduğu görülüyor. Bu rakam en yakın rakibi Pancakeswap’ın (428 milyon dolar) nerdeyse üç katı ve Ethereum’daki en büyük ikinci merkeziyetsiz borsa (DEX) olan Sushiswap’ın (61 milyon dolar) neredeyse 20 katına yakın olarak gerçekleşmekte.
Diğer taraftan DefiLlama’ya göre TVL sıralamasında Uniswap, yaklaşık 5,93 milyar dolar değerinde kilitli toplam değer (TVL) ile beşinci sırada bulunurken, buna karşılık PancakeSwap 4,25 milyar dolarlık TVL ile yedinci sırada, SushiSwap ise 2,1 milyar dolar ile on birinci sırada yer alıyor. Diğer taraftan MakerDAO, TVL’de 9,84 milyar dolar ile TVL sıralamasında lider konumda.

Uniswap’ın güçlü talep ve likidite çekme yeteneğine rağmen, bu gelişmeler 2022’de Uniswap’ın tokeni olan UNI’ye yansıma göstermiş değil. Ocak ayının başından bu yana UNI, yaklaşık %70’e yakın geriledi. Bununla birlikte UNI, Mayıs 2021’de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan $44.92 seviyesinden ise %90’a yakın geri çekilme yaşadı.
- Bu da ilginizi çekebilir: Uniswap Labs Ventures Piyasaya Sürülüyor
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.