Minimum taahhütle kendi NFT’lerinizi mint‘lemek (basmak) istiyorsanız, bunu ücretsiz olarak yapmanızı sağlayan pazar yerleri bulunmaktadır. Ücretsiz NFT mint‘leyebileceğiniz 5 pazar yerini sizin için derledik.
NFT’ler, yatırım yapacak büyük projeleri arayan kripto meraklıları sayesinde çok popüler. Non-Fungible Token’ler, bir kişinin sanat eseri gibi dijital bir varlığın sahipliğini doğrulamak için kullanabileceğiniz eşsiz token’lerdir.
Bir NFT’yi mint‘lemek, dijital bir dosyayı dijital bir varlığa dönüştürmek ve onu blokzincirinde piyasaya sürmek anlamına gelir. Blokzinciri, dijital varlığı depolar ve bunu kimse kaldıramaz veya değiştiremez. Bir NFT’yi mint‘lemeden önce, uygun bir piyasa seçmek önemlidir. Ücretsiz seçenekler sunanlar da dahil, birkaç NFT piyasası vardır.
1. OpenSea
OpenSea, BAYC ve Azuki gibi projelere ev sahipliği yapan popüler bir NFT pazar yeridir. OpenSea’de bir NFT’yi basmak oldukça kolaydır. Sanal dünyalar ve koleksiyonlardan; sanat, fotoğraf ve ses kayıtlarına kadar her türlü dijital varlığı destekler.
OpenSea; Klatyn, Polygon ve Ethereum blokzincirleri seçenek olarak sunar. 150’den fazla kripto para birimini destekler ancak Ethereum kullanarak satın aldığınız için daha yüksek bir ücret ödemeniz gerekir. OpenSea, zaten platformdaki her işlemin %2,5’ini ücretlendiriyordu. Buna ek olarak, ücretsiz basım seçeneğini de ekledi.
OpenSea, tartışmasız en büyük NFT pazar yeridir. Yazarların ve yaratıcıların telif ücretlerinde %10’a varan oranlarda ücret talep etmelerine de olanak tanır.
2. Rarible
Diğer bir işlevsel pazar yeri de Rarible’dır. Sanat ve fotoğrafçılığa odaklanan NFT’ler satmak istiyorsanız, Rarible idealdir. Ethereum, Flow ve Tezos blokzincirlerini destekler.
Rarible’da hem tekli NFT’ler hem de koleksiyonlar satabilirsiniz. Tezos’u desteklediğinden, tasarruf edebilirsiniz (Tezos’ta NFT’leri basmanın maliyeti yalnızca 0,5 ABD dolarıdır). Ücretsiz olarak bir NFT oluşturabilirsiniz ve işlem ücretini alıcı öder.
Rarible, RARI olarak bilinen kendine ait bir token’e sahiptir. Kullanıcıların, geliştiriciler aracılığıyla güncelleme tavsiyelerinde bulunmalarına olanak sağlar.
3. Binance NFT
OpenSea’den farklı olarak, işlem başına yalnızca %1 ücret alır ve kullanıcıya parasını fiat para biriminde nakit’e çevirme seçeneği sunar. Binance token’lerine (BNB) sahipseniz, yerel destek sayesinde piyasada alım satım yapmak daha kolay hale gelir.
Binance NFT, kullanıcıların BNB, BUSD veya ETH kullanarak teklif verebilmelerini sağlar. Piyasasının büyüklüğü sayesinde, NFT yaratıcıları ile mükemmel ortaklıkları vardır.
Binance, platformunda bir NFT mint‘lemek için 0,005 BNB alır ancak ilk 10 basım ücretsizdir.
4. Nifty Gateway
Nifty Gateway, en pahalı NFT satışların bazılarından sorumluydu. Hatta Beeple’s CROSSROAD’u milyonlara sattı. Dünyanın en pahalı NFT’si de yine burada 91,8 milyon dolara satıldı.
Birçok ünlü sanatçı NFT’lerini buradan satın alır. Bu nedenle, özel bir koleksiyon üzerinde çalışıyorsanız, Nifty harika bir seçenektir. Nifty, diğer platformlardan farklı olarak, “açık sürüm” kullanır. Esasen, sabit bir fiyatla perakende satış yaparak kısa bir süre için sınırsız sayıda varyant oluşturur.
Zamanlayıcı bittiğinde, içerik oluşturucu bu koleksiyonda daha fazla NFT yayınlayamaz. Bu, sahipler arasında bir ayrıcalık duygusu yaratır. Ayrıca, içerik oluşturucular fiat para biriminde ödeme alabilirler.
Nifty Gateway, işlemler için mint ücreti almaz. Ayrıca OpenSea gibi diğer platformlarda satılan NFT’leri de listeler.
5. Async Art
Async Art, yalnızca Ethereum blokzincirinde NFT oluşturmayı destekler ve öncelikle programlanabilir sanata odaklanır. Geleneksel NFT’lerin aksine, Async Art’taki NFT’ler katman içerir. Katmanlar, NFT’nizi özelleştirmek için kullanabileceğiniz öğelerdir.
Bu işlem her katmanı tokenize ettiğinden, sanatçılar Master NFT’yi değiştirmeye katkıda bulunabilir. Bu, yenilik ve iş birliği için harikadır ancak bu, NFT’leri geleneksel pazarlarda paylaşamayacağınız anlamına gelir.
Yeni bir özellik olarak, Async artık OpenSea’deki Koleksiyonlara benzeyen planlar sunuyor. Yani herkes bir NFT’yi sınıra ulaşana kadar taban fiyat karşılığında mint‘leyebilir ve sonrasında fiyat, piyasa koşullarına göre değişir.
Async Art, sanatçıların her katman için kurallar belirlemesine olanak tanır. Böylece, diğer işbirlikçiler mint sırasında sanatçının vizyonunu daha iyi anlar.
NFT Oluşturmak Artık Daha Kolay
Bir NFT oluşturmak ve piyasaya sürmek istiyorsanız, bunu yapmanızı sağlayan SuperRare ve MakersPlace gibi birçok farklı platform mevcuttur.
Artık cep telefonunuzda bile NFT oluşturup doğrudan bu pazar yerlerinden birine yükleyebilirsiniz.
- Bu da ilginizi çekebilir : NFT Stake Etmek Nedir ve Nasıl Çalışır?
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.