in

Too Big to Fail Şirketler Ne Demektir?

Düşüş, Ayı

Türkçe karşılığı “Batmasına izin verilemeyecek kadar büyük finansal kuruluşlar” olarak tanımlayabileceğimiz Too Big to Fail kavramı, bir finansal sisteme veya ekonomiye derinden bağlı ve başarısızlığının ekonomik anlamda bir felaket yaratacağı düşünülen sektörler için kullanılır. 

Too Big to Fail terimi ilk olarak ABD Temsilcisi Stewart McKinney (R-Conn.) tarafından 1984 yılındaki bir kongre oturumunda, Federal Mevduat Sigorta Kurumu’nun (FDIC) Continental Illinois bankasına müdahalesinin tartışıldığı bir ortamda kullanılmıştır. Ancak bu terim 2007-2008 küresel mali krizi sırasında Wall Street’in bir hükümet kurtarma paketi uygulamasıyla yaygın olarak bilinir hale geldi.  İlerleyen zamanlarda, 2008 tarihli Acil Ekonomik İstikrar Yasası ve 2010 tarihli Dodd-Frank Wall Street Reformu ve Tüketici Koruma Yasası da dahil olmak üzere ek hükümet düzenlemeleri çerçevesinde genişletilmiştir.

“Too Big to Fail’ ​​Finansal Kurumlar

Bilindiği üzere 2007-2008 mali krizi piyasadaki tüm bankaları derinden etkiledi. Bu tarihten itibaren küresel piyasa düzenleyicileri, yeni politikaların da çoğunlukla “Too Big to Fail” bankalarını düzenlemeye odaklandı. Too Big to Fail’in en büyük örneği, 2008 küresel finansal krizi sırasında Wall Street bankalarının ve diğer finansal kurumların kurtarılması olmuştur.

2008 yılında Lehman Brother şirketinin batmasının ardından ABD Kongresi’nde, Acil Ekonomik İstikrar Yasası’nı (EESA) kabul edildi. Bu yasa, ABD hükümetine finansal sistemi istikrara kavuşturmak için sıkıntılı varlıkları satın alma yetkisi veren Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programını (TARP) içeriyordu. Sonrasında Dodd-Frank Wall Street Reformu ve 2010 Tüketici Koruma Yasası kapsamında ek düzenlemeler yapıldı. Bu politikalar çerçevesinde hükümet kurtarılması gereken büyük bankaları ve sigorta şirketlerini kurtararak finansal sistemin çöküşünü engellemiştir.

Dodd-Frank Yasası

2010 yılında kabul edilen Dodd-Frank, ilerleyen süreçte finansal sistemin herhangi bir kurtarılma politikasına ihtiyacı kalmadan yükselişe geçmesine yardımcı olmak için oluşturuldu. Bu yasa, sermaye gereksinimleri, mülkiyet ticareti ve tüketici kredileri ile ilgili yeni düzenlemeleri kapsıyordu. Ayrıca Dodd-Frank, sistemik öneme sahip finansal kurumlar (SIFI) olarak etiketlenen bankalar için düzenleyici önlemler getirdi. Küresel SIFI şirketlere Mizuho, Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Credit Suisse örnek olarak verilebilir.

“Too Big to Fail” Şirketlere Örnekler

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) ABD finansal sisteminin istikrarını tehdit edebileceğini ileri sürdüğü bankalar arasında yer alan kurumlar:

  • Bank of America Corp.
  • The Bank of New York Mellon Corp.
  • Citigroup Inc.
  • The Goldman Sachs Group Inc.
  • JPMorgan Chase & Co.
  • Morgan Stanley
  • State Street Corp.
  • Wells Fargo & Co.

“Too Big to Fail” olarak kabul edilen ve devlet müdahalesi gerektiren diğer kuruluşlar ise:

  • General Motors (otomobil şirketi)
  • AIG (sigorta şirketi)
  • Chrysler (otomobil şirketi)
  • Fannie Mae (devlet destekli kuruluş (GSE))
  • Freddie Mac (GSE)
  • GMAC—şimdi Ally Financial (finansal hizmetler şirketi)

“Too Big to Fail’ ​​Eleştirisi

“Too Big to Fail” adımı, diğer kurumlar tarafından hükümetin müdahaleci politikalarından biri olarak değerlendirildi. Hükümetin bankalar ve büyük banka dışı finansal kuruluşlar için devasa sermaye ve likidite yardım programları sunmasına rağmen bu düzenleme eleştirildi.

Eleştiriler temelde hükümetin piyasadaki diğer rakiplere göre avantaj sağlayan ve güvenli limitler üzerinde borçlanmayı teşvik ederek bir çöküşü daha olası hale getirdiği düşünülen sübvansiyon ihtimaline dayanıyor. Böylelikle daha büyük bankalar, müşterilere küçük bankaların mevduat sahiplerini çekmek için ödemek zorunda olduklarından daha düşük faiz oranları teklif edebilirler. Piyasa düzenleyicileri en büyük finans şirketlerini kayıpları önlemek için daha fazla sermayeye sahip olmaya zorluyor.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

 

Yasemin Ulutaş tarafından yazıldı.

Ege Üniversitesi'nden 2022 yılında dereceyle mezun oldum. Şimdi ise kendimi blok zinciri teknolojisi alanında geliştirmekteyim.

ROI Nedir?

Haftanın Öne Çıkan Fundrasing Etkinlikleri