Tim Draper Nasıl Para Kazandı?

Amerikalı risk sermayedarı ve yatırımcısı olan Tim Draper aynı zamanda blockchain ve kriptopara piyasası ekosisteminin önemli yatırımcısıdır.

Tim Draper, Amerikalı risk sermayedarı ve yatırımcısıdır. U.S. Marshals Service (ABD Adalet Bakanlığı’nın yetki alanı altında hizmet veren bir ABD Federal Kolluk Kuvveti Organizasyonu) müzayedesinde, Silk Road web sitesinden ele geçirilen Bitcoin’leri satın alması sonucu 2014 yılında medyada manşetlere çıkmıştır.

Aynı zamanda, son otuz yılda birçok büyük yatırımda yer almıştır. Bir zamanlar Hotmail, Baidu (BIDU), Skype, Tesla (TSLA) ve daha fazla oluşumun melek yatırımcısı olduğunu da ekleyebiliriz.

Draper, risk sermayedarlarından ve hükümet yetkililerinden oluşan bir aileden geliyor. Büyükbabası William Henry Draper Jr. NATO’nun ilk büyükelçisiydi ve babası bir yatırım firmasının kurucusu ve Amerika Birleşik Devletleri İhracat-İthalat Bankası başkanıydı.

Bu günlerde, merkezi finanstan çok merkeziyetsiz finansın büyük bir destekçisi olduğu da biliniyor. Tim Draper’ın sahip olduğu Draper Üniversitesi, yeni fikirler bulmak için bir kuluçka merkezi olarak hizmet veriyor. Böylece Draper daha fazla ileri teknolojinin can alıcı noktalarına yatırım yapma eğiliminde oluyor.

Tarihsel bir süreç olarak düşündüğümüzde bu durumun hem iyi hem de kötü yanları vardır. İyi yanı, muazzam zenginlikler üretmesidir. Kötü yanı ise sayısız yasal savaşa yol açmasıdır.

Tim Draper Kimdir?

Draper hem Stanford hem de Harvard mezunudur. Kariyerine Hewlett-Packard’da pazarlama mühendisliği stajyeri olarak başladı. Mezun olur olmaz risk sermayesine atıldı ve 1985’te kendi şirketini kurdu. Bu şirket sayesinde de Hotmail’in melek yatırımcılarından biri oldu.

İnternetteki ilk viral pazarlama kampanyasıyla e-posta şirketini büyütüp geliştiren Draper’ın bilinirliği işte bu olaydan sonra başladı. Peşi sıra çoğu muazzam başarılara imza atan bir dizi teknoloji şirketine yatırım yaptı.

Kriptopara, Bitcoin

Draper, bir yatırım devi olarak servetini ve gücünü bu şekilde kaçınılmaz olarak büyüttü. Son olarak başarılarını, Bitcoin ile pekiştirdi. Tabii ki bununla da kalmadı. Draper, kriptoparanın büyük bir destekçisi, bu su götürmez bir gerçek. Ancak, bunu bizlere Tezos projesine yaptığı büyük yatırım ile de gösterdi.

Tim Draper Nasıl Para Kazandı?

Draper, ağırlıklı olarak gelişmekte olan şirketlere yatırım yapmaya odaklanıyor. Hatta Amerika Birleşik Devletleri’nde girişimciliği teşvik etmeye yardımcı olmak için Draper Üniversitesi’ni kurdu. Girişim sermayesi firması aracılığıyla şirketlere yüzlerce yatırım yaptı, ancak servetinin büyük bir kısmı kriptoparalardan geldi.

Draper, U.S. Marshals tarafından el konulan 29.656 Bitcoin’i toplam 18,7 milyon dolara satın aldı ve bu fiyat, daha sonra her coin başına 632 dolar olacak şekilde çıktı. Bu durumda, Bitcoin 30.000 doların üzerinde olduğunda, yalnızca kripto servetinin değeri 1 milyar doların üzerine ulaşmış oluyor.

Tabii ki, Draper Üniversitesi aynı zamanda kâr amacı güden bir okul olduğu için buradan da gelir elde ediyor. Dış yatırımcılardan sağlanan 51 milyon doların üzerindeki fon ile de 280’den fazla start-up kurdu. Draper ek olarak, etkileşimli konuşma, danışmanlık gibi ek işlerle uğraşan ve aynı zamanda finans tartışmalarıyla alakalı kitaplar satan başarılı bir yazardır.

Şöyle bir bakıldığı zaman aslında Draper, kripto serveti olmasa bile çok zengin bir adam olarak betimlenebilir.

Tim Draper Nelere Yatırım Yaptı?

Draper, en çok kriptopara yatırımlarıyla tanınmasıyla beraber birçok şirkette başından beri yer alan iyi bir yatırımcıdır.

Yatırım yaptığı bazı önemli şirketler arasında Baidu, Skype, Robinhood, Focus Media, Twitch, Box (BOX), Cruise Automation, Planet, SpaceX, Athenahealth ve Tesla (TSLA) yer almaktadır. Bu şirketlerin çoğu şu an kesin ve doğru yatırımlar gibi görünse de ilk aşamalarda bunu kestirmek zordu.

Kriptopara, Bitcoin

Draper, sadece Bitcoin ile sınırlı kalmayıp Tezos ve Ledger kriptopara projelerine de önemli yatırımlar yapmıştır. Altcoinlere önemli miktarda yatırım payı ayıran Draper için aktif bir kripto traderı olduğundan bahsedebiliriz.

Ancak Draper’ın yatırım yaptığı her projenin dev haline geldiğini söyleyemeyiz. Buna verilecek en önemli örnek ise Theranos’a yaptığı yatırımın başarısızlıkla sonuçlanması olabilir. Kurucusu Elizabeth Holmes’un geçersiz sayılan bu şirketi yönettiği tespit edilmişti.

Tim Draper Milyarder mi?

Draper’ın işleri, yatırımları ve kripto varlıklarının yaklaşık tutarı 1,5 milyar dolar değerindedir. Bu onu dünyanın en zengin insanlarından biri yapmakla beraber listede 2.000 civarı bir sıraya da yerleştiriyor.

Draper’ın parasının net değerinin 1 milyar dolardan fazlası Bitcoin’den gelmiştir. Bitcoinle kalmayıp kripto varlıklarını çeşitlendiren Draper, başlangıçta kendisini tartışmalara sürükleyen Tezos gibi projelere büyük ölçekte yatırım yaptı. Tezos, yasal savaşlar ile uzunca bir süre geçirdikten sonra nihayet meşru bir rakip kripto platformu olarak yeniden ortaya çıktı.

Draper’ın servetini korumasına yardımcı olan etmenler, kripto içinde ve dışında çeşitlendirmedir. Peki, diğer birçok yatırımcı zıt görüşlere sahip iken Draper neden kriptopara konusunda kendinden bu kadar emin?

Tim Draper Kriptoparaları Neden Seviyor?

Draper, blockchain ve dijital para birimleri hususunda çok olumlu bir bakış açısına sahip. Tezos ekibiyle yaşadığı üzücü deneyim bile sektöre olan hevesini azaltamadı. Bununla birlikte kriptoparanın, özgürlüğü ve merkezi finans sisteminin üstün bir alternatifi temsil ettiğini açıkça belirtiyor.

Hatta 2022’nin sonuna kadar Bitcoin’in 250.000 dolara kadar yükseleceğini tahmin ettiğini söyleyen Draper, bu konuda da oldukça iyimser. Bu size fazla uçuk gelebilir ancak inananlar, pandeminin ardından hızla yükselen fiyat ile bu durumun olasılık dahilinde olabileceğini düşünüyor.

Kriptopara piyasası herkesin bildiği gibi dalgalı bir piyasadır. Yani, Draper haklı olsa bile yeni zirvelere giden yolun şiddetli fiyat düşüşleriyle de dolu olabileceğini anlamak önemlidir. Bununla birlikte, Bitcoin fiyatının 250.000 dolara ulaşması, 600 dolara düşmesinden daha muhtemel görünüyor.

Belli ki onun fiyatın artışında payı var ve sen de satın alıyorsun. Bunun anlamı, bunun kötü bir yatırım olduğu değildir hatta kripto, 2020’de ve 2021’in ilk yarısında borsanın çoğundan daha iyi performans göstermiştir. Fiat para birimlerinin değer kaybetmesi ile de dijital para birimlerini yeni, daha yüksek seviyelere çıkaran kıvılcıma tanık olabiliriz.

Kaynak: Financhill

Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Ezgi Çoban tarafından yazıldı.

Başkent Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri aynı zamanda Uluslararası Ticaret ve Finansman Çift Anadal Programı öğrencisi. KoinSaati içerik editörü.

Project SEED

Project SEED Nedir ve Airdrop’a Katılım Nasıl Sağlanır?

LOCGame

LOCGame Haftanın İncelemesi: 1 Eylül – 8 Eylül