THORChain, kullanıcıların varlıklarını izinsiz bir ortamda takas etmelerine olanak tanıyan merkeziyetsiz bir likidite protokolüdür.
THORChain Ekibi
THORChain, 2018 yılında Binance Dexathon’a katılan bir ekip tarafından tasarlanmıştır. THORChain’in resmi bir temsilcisine göre, platformun CEO’su, kurucusu veya yöneticisi bulunmamaktadır. Bunun yerine, protokolün daha da geliştirilmesi, hangi kod tabanının çalıştırılacağına nihai karar verenler olarak düğümlerle ve Gitlab aracılığıyla organize edilmektedir.
Şu anda proje üzerinde çalışanlar büyük ölçüde anonimdir. Yine, THORChain’in resmi bir temsilcisi bunun projeyi korumak ve merkeziyetsizleşmesini sağlamak için olduğunu belirtiyor.
THORChain Destekçileri
THORChain projesinin destekçileri ve yatırımcıları arasında Jon Carr-Harris, Mapleblock Capital ve Yield Ventures gibi önemli yatırım şirketleri ve bireysel yatırımcılar yer almaktadır.
THORChain Nasıl Çalışır?
THORChain, Cosmos SDK ve Tendermint tabanlı bir Layer-1 ağıdır.
THORChain aynı zamanda, zincirler arası izinsiz merkeziyetsiz borsa olarak faaliyet sürdürür. Proje, varlık kasasını güvence altına almak için Eşik İmza Şemalarını (TSS) kullanır. Tendermint ve TSS, katmanlı bir Bizans Hata Toleransı (BFT) konsensüs mekanizması sağlar ve fonların birincil TSS kasasına girip çıkması için üçte iki çoğunluk konsensüsü gereklidir.
ThorChain ekosisteminde dört temel kullanıcı türü bulunur:
- Varlıkları takas etmek için likidite havuzlarını kullanan takasçılar,
- Havuzlara likidite ekleyen ve ödüller kazanan likidite sağlayacıları,
- Tahvil sağlayan ve sistemi güvence altına almak için ödeme alan düğüm operatörleri,
- Kâr elde etmek amacıyla havuzları izleyen ve yeniden dengeleyen yatırımcılar.
Diğer çapraz zincir protokollerinin aksine, THORChain takas işleminden önce varlıkları sarmaz. Bunun yerine, otonom, şeffaf varlık takasları gerçekleştirmek için THORChain üzerindeki yerel varlıkları kullanır.
Varlık takasları likidite havuzları tarafından etkinleştirilir. Bu havuzlar, likidite sağlayıcıları tarafından katkıda bulunulan varlıklardan oluşur ve bir düğüm operatörleri ağı tarafından güvence altına alınır. Likidite sağlayıcılar, takas ücretleri ve sistem ödüllerinden oluşan getiri elde etmek için varlıkları THORChain havuzuna yatırır. Herkes mevcut bir havuza likidite ekleyebilir, bu da THORChain’i izinsiz hale getirir. Buna ek olarak, THORChain gözetimsizdir çünkü yalnızca orijinal mevduat sahibi havuza yatırdığı varlıkları çekebilir. Likidite sağlayıcıları, bu varlıkların ekosistemde desteklenen bir zincirin tokenleri olması koşuluyla yeni varlık havuzları da önerebilir.
THORNodes adı verilen düğüm operatörleri bağımsızdır ve zincirler arası bir takas ağı oluşturmak için birbirleriyle iletişim kurarlar. Ağın güvenliğini sağlamaları karşılığında, yapılan her takas için ücret ödülleri alırlar. Bir kullanıcının, düğüm operatörü olmadan önce RUNE tahvili sağlaması gerekir. Bu tahviller, düğüm operatörlerinin THORChain’in çıkarına en iyi şekilde davranmasını sağlamak için teminat olarak tutulur. Tahvil edilen toplam miktarın, havuzlanan RUNE miktarının iki katı olması gerekir.
Varlık takası sırasında, takasçılar varlıklarını THORChain’e gönderecek ve başka bir varlık alacaklardır. Örneğin, BTC’yi ETH ile takas ederken, takasçılar BTC’lerini THORChain’e gönderecektir. BTC ağa girdiğinde, bir BTC-RUNE takası ve ardından bir RUNE-ETH takası olacaktır. ETH Daha sonra bir THORChain kasasından takasçıya gönderilecektir. Bu süreç, THORChain’in varlıkları sarmadan yerel takaslar gerçekleştirmesine olanak tanır.
THORChain’deki piyasa fiyatları arbitraj yatırımcıları tarafından düzenlenir ve bu da varlık takaslarının değerini belirler. Bu yatırımcılar, fiyat farklılıklarından kâr elde etmek için piyasalar arasında yanlış fiyatlandırılan varlıkları ararlar. Bu mekanizma, THORChain piyasa fiyatlarının kahinlere ihtiyaç duyulmadan doğal bir şekilde düzenlenmesini sağlar.
THORChain’i Benzersiz Kılan Nedir?
THORChain, varlık takasları için sarma gerektirmeyen bir DEX’tir. THORChain’in diğer faydaları ise şunlardır:
Takasçılar ve Yatırımcılar
- Birden fazla blok zinciri arasında Layer-1 yerel varlıkları takas etme yeteneğine sahiptir.
- Kayıtlı olmaları gerekmez, herkes bir işlem gönderebilir ve THORChain takası gerçekleştirebilir.
- Varlıklarını sarmaları gerekmez, THORChain takas gerçekleştirmek için yerel varlık kasalarını kullanır.
- Merkezi üçüncü taraflara veya oracle’lara güvenmeden şeffaf, adil fiyatlara erişebilir.
- İstedikleri zaman talep üzerine likiditenin keyfini çıkarabilirler.
Likidite Sağlayıcıları
- BTC, ETH, BNB ve LUNA gibi atıl varlıklardan getiri elde edebilirler.
- Kilitleme sürelerine tabi değillerdir.
- Kayıtlı olmaları gerekmez.
- Üçüncü taraflarla uğraşmak zorunda kalmazlar.
Düğüm (Node) Operatörleri
- Ağın güvenliğini sağladıklarında ödül kazanırlar.
- Merkeziyetsizliği artırmak için anonim kalmaya teşvik edilirler.
- Kayıtlı olmak zorunda değillerdir.
RUNE İstatistikleri
Maksimum arzı 500 milyon olan RUNE’nin dolaşımdaki arzı ise toplam arzın %68,12’sine denk gelen 340 milyon 596 bin 105’tir. RUNE, bu zamana kadar gördüğü en yüksek fiyat olan 21.26 dolar seviyesini 19 Mayıs 2021’de görürken, en düşük fiyat olan 0.0079 dolar seviyesini ise 28 Eylül 2019’da görmüştür.
RUNE Nasıl Alınır?
RUNE, Binance, KuCoin, Kraken, Gateio, Bybit, ProBit, Bitget, Cryptocom ve MEXC gibi birçok büyük kripto para platformu üzerinde listelenmektedir. RUNE almak isteyen yatırımcılar, bu platformlar üzerinden kolaylıkla RUNE alabilir, satabilir ve ellerinde tutabilirler.
- Bu da ilginizi çekebilir: THORChain (RUNE) Neden Artıyor? Son 7 Gün İçerisinde %58 Artış!
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.