“The Graph” kelimesi “bir kayıt aracı” olarak tanımlanır ve The Graph bunu bir blockchain içinde yapar. Bir indeksleme ve sorgulama protokolü olan The Graph, dApp’lere hizmet vermek ve geliştiricilerin verilerini daha verimli bir şekilde depolamasını, yönetmesini ve zamanında erişmesini sağlamak için yapılmıştır.
The Graph, hepsi açık kaynaklı API’leri, benzersiz indeksleme sistemleri ve birçok dApp’in güvendiği ortak Web3 katmanı aracılığıyla daha fazla merkeziyetsizlik yoluyla çalışır. Bu nedenle, yalnızca bugün kullanılan birçok dApp’in performansını önemli ölçüde iyileştirme vaadine sahip olmakla kalmayıp aynı zamanda blockchain’lerin kullanılabilirliğini de büyük ölçüde açacak. Aksi takdirde bazı dizine alınmış verileri sorgulamak saatler veya daha fazla zaman alacak. Öyleyse, gerçekten bu kadar devrimci olup olmadıklarını öğrenmek için The Graph’a göz atalım.
Graph Nedir?
Graph, daha önce açıkladığımız gibi blockchain’lerden daha verimli bir şekilde veri sorgulamaya yardımcı olan bir indeksleme protokolüdür. Bu The Graph incelemesinden itibaren, konseptlerinin ve teknolojisinin çoğu Ethereum ağında konuşlandırıldı ve orada Aave, Uniswap, Balancer, Synthetix, Decentraland ve daha fazlası gibi birkaç büyük dApp ve hizmet tarafından benimsendi; dolayısıyla Graph’ın DeFi’den (merkeziyetsiz finans) NFT’lere kadar her türlü uygulamada kullanılabilirliğini kanıtlıyor.
Bu, verilerin yönetilmesini, kataloglanmasını ve ardından blockchain’lerden bu verilerin sunulmasını içerdiği sürece geçerlidir. Graph, Web3’ün geleneksel sorgu ve API katmanını (çoğu yeni dApp’i çalıştırmak için gerekli olan bir yapı) esasen dağıtır ve bu da geliştiriciler için büyük bir engelin kaldırılmasına yardımcı olur. Bu dApp’lerin yaratıcıları, hizmetlerini daha performanslı hale getirmek için merkezi verileri kabul etmek veya daha merkeziyetsiz bir dApp oluşturmak için bundan fedakarlık etmek arasında seçim yapmak zorunda kalmaz.
Graph Nasıl Çalışır?
Bu nedenle Graph, doğrudan sorgulaması zor olacak verileri sorgulamayı mümkün kılar. Belirli sorgular, söz konusu dApp’in yanıtlaması için basit olabilir. Ancak, belirlenmiş tarihler ve saatler veya diğer uzun veri dizileri arasında arama yapmayı içeren ve en hızlı dApp’lerin bile yanıtlaması uzun zaman alabilen başka sorgular da vardır. Bunun nedeni, geleneksel veri kataloglama ve indeksleme araçları etrafındaki çoklu karmaşık yapılardır.
Aynı zamanda kesinlik, zincir yeniden düzenlemeleri veya onaylanmamış bloklar gibi sorunlar mevcut. Bunu çözmek için The Graph, blockchain verilerini oldukça organize bir şekilde endekslemeye yardımcı olan ve barındırılan bir hizmet yarattı. Bu dizinlere “alt graph” diyebiliriz. Daha sonra The Graph’ın kendi GraphQL açık kaynak API’sı kullanılarak hızla sorgulanabilir. Herkes kolaylıkla alt graph oluşturabilir ve yayınlayabilir, bunlar daha sonra belirli olay eşlemeleri veya hangi akıllı sözleşmelerin kullanılacağı vb. olarak tanımlanabilir.
Bu parametrelere ‘alt graph bildirimleri’ adı verilir ve burada Graph, Ethereum verilerini nasıl düzgün bir şekilde indeksleyeceğini öğrenebilir. Bu bildirimler değişmezdir ve bu nedenle tekrarlanabilir ve güvenilir sorgular sağlamak için belirleyicidir. Bir zamanlar kendi özel dizinleme sunucularını geliştirmeye ihtiyaç duyan geliştiricilerin maliyetini ve zaman yükünü azaltmak, güvenlik ve veri güvenilirliğini artırmak ve zincirler arası birlikte çalışabilirlik katmanı eklemek gibi çok sayıda başka faydaları vardır.
Graph’taki Anahtar Oyuncular
The Graph incelememizin bu son noktasında, protokolleri Ethereum genelinde yüzlerce dApp tarafından benimsendi ve şimdi Polygon, BSC (Binance Smart Chain), Avalanche, Fantom, Celo, xDAI ve POA ağlarını ekliyor. Şimdi The Graph’in dApp geliştiricilerinin verileri kolaylıkla depolayabileceği, dizine ekleyebileceği ve erişebileceği bir sistemi nasıl oluşturduğunu öğrendikten sonra geliştiricilerin yanı sıra The Graph’ın ağındaki her şeyi gerçekleştiren birçok önemli katılımcıya da bakmalıyız…
Dizin oluşturucular: Protokolde dizin oluşturma ve sorgulama işleme hizmetleri sağlayabilecekleri düğüm operatörleri olmak için GRT tokenlerini paylaştırırlar. Dizin oluşturucular, verileri sorgulamak için ücretler ve hizmetleri için ek ödüller kazanabilir.
Küratörler: Bunlar, Dizin Oluşturuculara protokol tarafından hangi API’lerin dizine eklenmesi gerektiğini bildiren alt graph geliştiriciler, veri tüketicileri, gönüllüler veya topluluk üyeleri olabilir ve burada Graph üzerindeki verileri düzenlemeye yardımcı oldukları için ödüllendirilebilirler.
Yetki Verenler: Bir Yetkilendirilmiş Hisse Kanıtı (dPoS) sistemi gibi Yetkilendirenler GRT tokenlerini, ağın güvenliğini ve ağa güç sağlamak isteyen ancak bütün bir düğümü kendi başlarına çalıştıramayan düğüm doğrulayıcılarına (indeksleyiciler) devredebilir.
Tüketiciler: Yanıtlar veya verilere erişim için alt graph sorgulayabilecekleri ve daha sonra Hizmetleri için Dizin Oluşturuculara, Küratörlere ve Temsilcilere bir sorgulama ücreti ödeyebilecekleri The Graph protokolünün son kullanıcılarıdır.
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.