in

Temel Analiz ve Teknik Analiz Arasındaki Fark Nedir?

Çeşitli piyasaları analiz etmek için öncelikli olan iki düşünce okulu vardır: temel analiz ve teknik analiz. Bununla birlikte, bir yatırımın veya ticaretin değerini belirleme sürecinde bu iki analiz şekli, yaklaşımlarında birbirileriyle çelişir.

Bu yöntemlerin her biri, belirli piyasa oyuncularına hitap eden farklı niteliklere sahiptir. Bu nedenle, temel analiz ve teknik analiz arasındaki farkı anlamak, her biri hakkında bir anlayış geliştirmek, bunları uygun şekilde kullanmak için çok önemlidir.

Temel Analiz

Temel ve teknik analiz arasındaki birincil ayrım, temel analizin çeşitli faktörlerin analiz edilerek bir hisse senedinin içsel veya doğal değerini anlama sürecini içermesidir. Analistler, bu amaçla varlığın değeri üzerinde etki yaratabilecek unsurları inceler.

Koinsaati, Veri

Süreç

Temel analiz, değerli bir varlığın fiyatı üzerinde etkisi olan her faktörün derinlemesine araştırıldığı kapsamlı bir süreçtir. Bu süreç, analistlerin varlığın değerinin daha geniş pazara göre doğru fiyatlanıp fiyatlanmadığını anlamalarına yardım eder.

Temel analiz, kapsamlı bir analizi kolaylaştırmak için varlık fiyatını etkileyebilecek hem makro hem de mikro ekonomik faktörleri hesaba katar. Örneğin analistler, hisse senetlerinin fiyatlarını belirlemede kesin bir sonuç elde etmek için ülkenin ekonomik ve endüstriyel koşulları gibi daha geniş bileşenleri ve şirketin ya da projenin yönetimi gibi daha özel unsurları inceler.

Ayrıca yöntem, söz konusu şirketin ya da projenin gidişatını belirlemek için çeşitli niteliksel ve niceliksel ölçütleri de kullanır. Bu, temel ve teknik analiz arasındaki bir başka önemli farktır.

Analistlerin bir hisse senedinin gerçek değerine ulaşmak için yaygın olarak kullandığı bazı niteliksel göstergeler şunlardır:

  • Yönetim yetkinliği
  • Maddi olmayan durağan varlıklar
  • Rekabet avantajı
  • İş modeli
  • Kurumsal Yönetim
  • Endüstri çapında büyüme
  • Müşteri tabanı
  • İş döngüleri
  • Şirketin yıllık geliri
  • Toplam kar
  • Maddi varlıklar
  • Muhasebe oranları

Teknik Analiz

Bir temel analist, bunların dışında varlığın gelecekteki değerini etkileyebilecek sosyo-ekonomik ve politik faktörleri de hesaba katmalıdır.

Çıkarım

Temel analize göre bir varlığın gerçek değeri piyasa fiyatından düşükse bu durum, varlığın değerinin düşük olduğu anlamına gelir. Bu durumun tam tersinde de bir varlığın gerçek değeri piyasa fiyatından yüksekse o zaman o varlık aşırı değerlidir.

Bu kararlılığa güvenen yatırımcılar, daha yüksek getiri elde etme beklentisiyle uzun vadede önemli ölçüde değeri düşük bir varlığı satın alacaklardır. Piyasa oyuncuları ise bunun aksine bir varlık aşırı değerlendiğinde fiyatının yakında düşeceğini bekledikleri için bu değerli varlıklar üzerinde kısa pozisyon alacaklardır.

Kısaca temel analiz, yatırımcılar tarafından üstlenilen ve “buy and hold” yani “al ve tut” prensibi ile çalışan bir yaklaşımdır. Temel analiz yapan yatırımcılar, varlık satın alma kararlarını kapsamlı bir şirket/ proje anlayışına dayandırır ve yatırımlarını daha uzun süre elinde tutarlar.

Eksiklik

Şu ana kadar bahsedilenlerle birlikte; bu yöntemde herhangi bir yönü yanlış yorumlamak veya tek bir temel faktörü gözden kaçırmak bazen varlığın gerçek değerinin yanlış anlaşılmasına yol açabilir.

Teknik Analiz

Temel analiz, varlıkla ilgili dizi faktörü hesaba katarken teknik analiz, doğrudan yalnızca belirli bir varlık ile ilgili geçmiş verileri hesaba katar. Temel analiz ile teknik analiz arasındaki en temel fark budur.

Süreç

Teknik analistler hesaplamalarını, bir varlığın; tarihsel fiyatlarını, getirilerini ve ticaret hacmini geniş ölçüde içeren verilere dayandırır. Bu kişiler, bahsedilen istatistiklerin analiziyle bir varlığın veya piyasanın gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin etmeye çalışırlar. Ayrıca; elde ettikleri sonuçları diğer tüm temellerin varlık fiyatına zaten dahil edildiği ve değişmeden kaldığı varsayımına dayandırırlar.

Kısacası, teknik analiz ağırlıklı olarak mevcut fiyat hareketlerine dayanmaktadır.

Çıkarım

Teknik analistler, bir varlığın sırasıyla destek ve direnç olarak da bilinen alım ve satım sinyali işlevi gören tarihsel performans modellerinden fiyat aralıkları çıkarır. Bu, temel analiz ile teknik analiz arasındaki tartışmada bir başka ayrım noktasıdır.

Bir varlığın fiyatı, fiyat aralığının veya desteğin alt sınırına doğru hareket ediyorsa traderlar, bu varlığı satın almak için sıraya girecektir. Teknik analistlere göre; varlığın fiyatı alt sınıra ulaştığında alt sınırdan fırlayacaktır.
Traderlara göre bu durumun aksine varlığın fiyatının, fiyat aralığının üst sınırına doğru yükselmesi bir sinyaldir. Çünkü fiyat, tavana ulaştığında oradan düşecektir.

Eksiklik

Şu ana kadar bahsedilenlerle birlikte; trend söz konusu fiyat aralığına uymazsa fiyat, yukarı doğru yükselmeye veya aşağı doğru serbest düşmeye devam edebilir ve bu da yatırımcılar için önemli kayıplara yol açabilir. Ayrıca; teknik analiz, borsayla ilgili ileri görüşler için bilgi kadar deneyim de gerektirir.

Teknik analiz, acemi yatırımcılardan veya uzun vadeli yatırım yapmak isteyen bireylerden çok; kısa vadeli kazançlar arayan traderlar içindir. Bu nedenle; yalnızca teknik analize dayalı borsalarda yatırım yapmak daha risklidir.

Temel Analiz ve Teknik Analiz Ne Zaman Kullanılır?

Temel analizin teknik analize karşı bir diğer kritik noktası, piyasa oyuncuları tarafından kullanılmasıdır. Piyasalar iki tür yatırımcıdan oluşur: uzun vadeli yatırımcılar ve kısa vadeli traderlar.

Uzun Vadeli Yatırım

Uzun vadeli yatırım, kısa vadeli ticarete kıyasla daha derin bir analitik yaklaşım gerektirir. Bu nedenle eski yatırımcı kategorisi, tipik olarak temel analize başvurur. Yatırımcılar bu şekilde gerçek değerlerine göre uzun vadede hangi varlığın maksimum getiri sağlayacağını kendileri öğrenirler. Yatırımcılar, uzun vadeli yatırım için daha somut bir sonuca ulaşmak amacıyla temel analiz ile birleştirerek teknik analizi de kullanabilirler.

Kısa vadeli ticaret

Yatırımcılar, varlığın kısa vadeli kazanç potansiyelini belirlemek için ağırlıklı olarak teknik analiz kullanır. Teknik analiz yoluyla ulaşılan gelecek projeksiyonları, kısa vadeli tarihsel verilere dayandığından uzun vadeli kararlar için temel olamaz.

Bununla birlikte, bir hisse senedinin gerçek değerini belirleyen faktörlerle ilgili olağandışı olaylar da kısa vadede dramatik bir fiyat değişikliğine neden olabilir. Bu nedenle, yatırımcılar kısa vadeli ticarette temel analizden yararlanabilir; yine de bu tür durumlar nadirdir.

Kaynak: groww.in

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Tenet Testnet’e Nasıl Katılınır?

Türk Kripto Fenomenlerinin Gündeminde Neler Var? | 24 Temmuz 2023