Trend takibi yapılırken bazı göstergeler (indikatörler) kullanılarak trendin analizi yoluyla kar etmeye çalışılır. Bu yöntemi kullanan tüccarlar (trader’lar), fiyatlar yükseliş eğilimindeyken uzun (long), düşüş eğilimindeyken kısa (short) pozisyonlar açabilirler.
Bu göstergeler (indikatörler) bizlere trend eğilimlerinin devam edip etmeyeceği ya da tersine dönüp dönmeyeceği konusunda ipuçları yakalamamıza yardımcı olurlar. Tabii ki bir gösterge (indikatör), kar elde etmek için tek başına yardımcı olmayabilir. İyi tasarlanmış bir oyun planı, risk yönetimi ve işlem psikolojisine de sahip olmamız gerekir.
Şimdi sizlere en çok kullanılanlar arasından seçtiğim 5 gösterge (indikatör) hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
1- Hareketli Ortalamalar
Hareketli ortalamalar, ortalama fiyatlar oluşturarak fiyat hareketlerinde oluşan değişiklikleri takip eden bir trend göstergesidir. Bir ürünün grafiğinde hareketli ortalama, rastgele oluşan fiyat hareketlerini takip eden bir çizgi olarak görünür.
Bu ortalamalar herhangi bir zaman diliminde kullanılabilir. Örneğin 1 günlük, 1 saatlik, 120 günlük, 15 dakikalık vb. Piyasa genelinde, uzun vadeciler için 200 günlük ve 50 günlük basit hareketli ortalamalar popüler olarak kullanılanlardır.
Hareketli ortalamalar ile işlem yapmanın bir çok yolu vardır. Mesela, hareketli ortalama açısı olarak kullanım şekli mevcuttur. Hareketli ortalama çizgisi yukarı doğru açılıysa mevcut trend, bir yükseliş trendidir. En basit kullanım yollarından biri olarak aşağıdaki görsel örnek verilebilir.
Ancak hareketli ortalamalar, bir ürünün gelecekteki fiyatını tahmin etmez, sadece fiyatın bir süre boyunca ne yaptığını ortaya koyar. Kullanılan zaman dilimine göre geçmişte gerçekleşen fiyatların ortalamalarını alarak bir öngörüde bulunmamıza yardımcı olabilirler.
Ayrıca hareketli ortalama kesişimleri de kullanılabilecek bir başka yöntem olabilir. Örneğin aşağıdaki grafikte göründüğü gibi 200 günlük hareketli ortalamanın 50 günlük hareketli ortalamayı kesmesi ile fiyat hareketlerinin yönü hakkında öngörüde bulunabiliriz.
Bu yöntem kullanılırken genel kanı olarak kısa periyotlu hareketli ortalamanın, uzun periyotlu hareketli ortalama üzerine çıkması ile yukarı yönlü hareketlerin gerçekleşeceği düşünülür. Tam tersi şekilde, uzun periyotlu hareketli ortalamanın, kısa periyotlu hareketli ortalama üzerine çıkması durumunda da aşağı yönlü fiyat hareketlerinin gerçekleşeceği düşünülür.
Hareketli ortalamaların bir başka kullanım alanı da destek ve direnç olarak takip edilebilmeleri olabilir. Hareketli ortalama üzerine çıkan fiyat, hareketli ortalama çizgisini destek olarak kullanabilirken fiyatların, hareketli ortalama altında kalmaları halinde de direnç olarak takip edilebilir.
- Bu da ilginizi çekebilir : Teknik Analiz ile İşlem Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler – 1
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.