Teknik analiz kullanımında çoğu formasyon ve çizim tekniği olduğu gibi klasik mum hareketlerinin oluşturduğu şekiller de fiyat hareketleri üzerinde tahminler yürütmesine yardımcı olabilmektedir. Mum formasyonları (candlestick patterns) trend dönüş ve trend devam sinyalleri olarak birçok trader tarafından yakından takip edilmektedir. Her mum formasyonunun bullish ve bearish olarak takip edilebilmesi mümkündür.
- Bu da ilginizi çekebilir: Copy Trading Nedir?
1- Hammer (Çekiç)
Çekiç formasyonu, düşüş ya da yükseliş trendlerinde, trendin sonunda oluşan ve yükselişin/düşüşün tersine döndüğünü işaret eden bir formasyon çeşididir. Bu mum çeşidinin gövde kısmı, fiyat hareketleri ile oluşan ters yöndeki iğne kısmından küçüktür.
Bazı trader’lar gövdenin, iğne kısmının yarısı kadar olması gerektiği şeklinde de tanımladığı görülür.
Bu formasyonun psikolojik olarak açıklaması ise alıcıların/satıcıların, bir anda devreye girmesi ile üstünlüğü ele geçirmesi olarak açıklanabilir.
2- Piercing / Dark Cloud
Delici mum formasyonu olarak da bilinen piercing mum formasyonu, yine bir trend dönüş öngörüsü için kullanılır. Piercing formasyonu, bir düşüş trendinin sonunda, boğaların hakimiyeti ele geçirdiğini anlamamızı sağlar. İki mum yapısından oluşan Piercing, ilk mumda düşüş trendinin devam ettiği kırmızı bir mum ile başlar.
Bu hacimli kırmızı mumdan sonraki kapanış gerçekleştiren mumun ise hem yeşil bir mum olması hem de kırmızı mumun kapanışının altında açılış gerçekleştiren ve bu kırmızı mumun yarısından fazlasını yükseliş hareket ile kapatan yapıya sahip olması gerekir.
Dark Cloud ise bunun tam tersi şeklinde oluşur. Yani bir yükseliş trendinin bittiğini anlamamız için yardımcı olur. Yine Piercing formasyonunda olduğu gibi kapanış gerçekleştiren hacimli yeşil bir mum ve onun arkasından kapanış gerçekleştiren kırmızı bir mum.
Kırmızı mumun açılışı ile yeşil mumun kapanışı arasındaki boşluk ve kırmızı mumun yeşil mumun gövdesinin yaklaşık olarak yarısını kapatmış olması beklenir.
3- Bullish ve Bearish Engulfing
Yutan Boğa ve Yutan Ayı olarak dilimize çevrilen bu mum formasyonu da daha önceki bahsettiklerimiz gibi bir trend dönüş aracı olarak kullanılırlar.
Bullish Engulfing için aranması gereken faktörler şu şekildedir; öncelikle bir düşüş trendinde bu oluşumu aramamız gerekmektedir.
İkinci seçenek olarak da düşüş trendinin devam ettiğini gösteren kırmızı bir mum kapanışı sonrasında, açılan yeni mum çubuğunun bu kırmızı mum çubuğunun tamamını içerisine alması gözlemlenmelidir.
Bearish Engulfing mum yapısı için de tam tersi koşular söz konusudur.
Bir yükseliş trendinin tepe seviyelerinde oluşan ve bu trendin devam edeceğine dair kapanış gerçekleştiren yeşil mum çubuğunun arkasından açılan yeni mum çubuğunun kırmızı ve bir önceki yeşil mumun tamamını kapatıyor olması gerekmektedir.
Gün içinde paylaştığım teknik analizlerim için Twitter adresimi takip edebilirsiniz.
Twitter: Kripto Kirpi
- Bu da ilginizi çekebilir : Teknik Analizde En Çok Kullanılan Formasyonlar – 2
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.