Bir grafiğin teknik analizi yapılırken indikatörlerden yardım alırız. Günümüzde onlarca çeşit indikatör bulunmaktadır ancak bu yazı serimizde en temel indikatörleri ele alacağız.
İndikatör Nedir?
İndikatörler, teknik analiz sırasında (genelde) kullanılan, yatırımcılara, analizlerinde yardımcı olan teknik göstergelerdir. İndikatörler, grafik üzerindeki verileri baz alarak bir takım matematiksel işlemlere göre alım satım sinyalleri verir. Bu sinyalleri doğru okumak oldukça önemlidir ancak ASLA tek bir indikatörün sinyaline göre hareket edilmemelidir. Zira hatalı bir sonuç verme ihtimalini artırmış olursunuz. Mutlaka birden fazla indikatörden destek alınmalı ve ona göre pozisyon alınmalıdır.
RSI – Relative Strenght Index
İlk ve belki de en önemli indikatörümüz, RSI. RSI aslında bir osilatördür. Osilatör tanımı şu şekildedir: “Fiyatların yatay bantta hareket ederken ve bu yüzden daha trend oluşmamışken düzeltme seviyelerini tespit edebilen indikatörlerdir.” 1978 yılında Welles Wilder tarafından geliştirilmiş olan bu osilatör genellikle 14 günlük periyotta kullanılır.
Matematiksel Hesaplanışı
Öncelikle RS değeri hesaplanır. RS değeri, grafikteki son 14 gündeki (eğer 14 günlük periyotta kullanılıyorsa) pozitif kapanış farkları toplamının aritmetik ortalaması (PK) ile son 14 günün negatif kapanış farklarının aritmetik ortalamasının (NK) birbirlerine oranıdır.
Formül:
RS = PK / NK
RSI = 100 – (100 / (1 + RS))
RSI İndikatörü Nasıl Yorumlanır?
RSI indikatör değerleri 0 – 100 değerleri arasında yer alır, 30 ve 70 seviyesi en kritik seviyelerdir. 30 ve altındaki bölge aşırı satış bölgesi, 70 ve üzerindeki bölge ise aşırı alım bölgesi olarak değerlendirilir. İndikatör, analistler tarafından 30’un altına düşünce al, 70’in üstüne çıkınca sat olarak yorumlanır ANCAK bir indikatör asla tek başına kullanılıp bir sonuca varılmamalıdır. Diğer teknik analiz araçları ile mutlaka desteklenmelidir.
RSI indikatörü trende girmiş bir piyasadan ziyade yatay giden bir piyasada daha doğru sonuçlar vermektedir.
RSI Uyumsuzlukları
Normal şartlarda, fiyat yönü ile RSI indikatörü doğru orantılı olmalıdır. Fiyat yükselirken RSI’ın yükselmesi, fiyat düşerken RSI’ın da düşmesini bekleriz. Eğer bu beklenti karşılanmıyorsa uyumsuzluk meydana gelmiş demektir. Fiyat ile indikatör arasında oluşan bu uyumsuzluklar potansiyel dönüş noktaları olarak yorumlanabilir.
Pozitif (Boğa) Uyumsuzluk: Fiyatın düşmesine rağmen RSI değerinin yükselmesi durumunda meydana gelir. Bu durumda paritede kuvvetli alımlar gözlemlenir. Yükseliş sinyalidir. Pozitif uyumsuzluklar indikatörün alt bölgesinde aranır.
Pozitif Uyumsuzluk Örnekleri;
Negatif (Ayı) Uyumsuzluk: Grafiğin yükselmesine rağmen RSI değerinin düşmesi durumunda meydana gelir. Bu durumda paritede kuvvetli satışlar gözlemlenir. Düşüş sinyalidir. Negatif uyumsuzluklar indikatörün üst bölgesinde aranır.
Negatif Uyumsuzluk Örnekleri;
İlk indikatör yazımı burada sonlandırıyorum. Bir sonraki yazımda diğer indikatörlerden bahsedeceğim.
- Bu da ilginizi çekebilir: Teknik Analiz: Destek & Direnç Nedir? Nasıl Çizilir?
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için Telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.