Teknik Analiz eğitim serisi birinci bölümünde mum çubuklarını anlatmıştık. Bu bölümde destek ve direnç kavramlarına değineceğiz. Destek-direnç çizimlerini yatay ve eğik olmak üzere 2’ye ayrıyoruz. Yatay çizimlerinde fitil mum kapanışı/açılışı aralarındaki bölgeyi, bu bölgeye fraktal denir, referans alıyoruz. Eğik çizimleri ise trend olarak adlandırırız. Trendler aşağı ve yukarı olmak üzere ikiye ayrılır. Aşağıda fraktal bölgelerini görebilirsiniz.
Fitil: Mum gövdesi dışında kalan bölgelere verilen addır.
Tepe Fraktal Bölgesi: Kendisinden önce ve sonraki iki mumdan daha yukarıda oluşan mum fitili bölgesine verilen addır.
Dip Fraktal Bölgesi: Kendisinden önce ve sonraki iki mumdan daha aşağıda kalan mum fitili bölgesine verilen addır.
Örneğin aşağıdaki Bitcoin grafiğinde fraktal bölgelerinin nasıl destek ve direnç olarak kullanıldığını görebilirsiniz. Uzun süre önce çizilen bir dip fraktalın zaman içerisinde nasıl direnç görevi gördüğüne dikkatli bakın. Ardından tekrardan son kısımda desteğe dönüştüğünü de fark edin.
Bununla beraber destek-direnç ve direnç-destek dönüşümü olarak adlandırdığımız bir dönüşüm vardır. Destek olarak belirlenen bir bölgenin zamanla kırılıp direnç haline gelmesine “destek-direnç” dönüşümü denir. Öte yandan direnç olarak belirlenen bir bölgenin aşağı doğru kırılıp zamanla destek haline gelmesine ise “direnç-destek” dönüşümü adı verilir. Her iki dönüşümü de grafikte görebilirsiniz.
İpucu: Her destek-direnç dönüşümünden sonra grafiklerde sert hareketler beklenir.
Eğik Destek ve Dirençler
Yukarı trend çizimlerinde, çizilen trend destek görevi görür. Fiyat trend çizgisine yaklaştığında alım yapılabilir. Trend çizgisi kırılır ise pozisyon kapatılmalıdır.
Aşağı yönde trend çizimlerinde, trend direnç görevi görür. Fiyat trend çizgisine yaklaşır ise satış yapılabilir. Kırılım olduğu takdirde ise pozisyon kapatılmalıdır.
Trendler hakkında genel özellikler vermek gerekirse, o özellikler şu şekilde sıralanır:
- Trend çizgilerinin temas ettiği nokta ne kadar fazla ise trend o kadar kuvvetlidir.
- Seçilen noktalar birbirlerini çok yakın ya da çok uzak olmamalıdır.
- Trend çizgisinin anlık kırılımı trendin kalıcı olarak değiştiği anlamına gelmez. Fiyat bir müddet daha takip edilmelidir.
- Trend çizgisi çok dik ise güvenilir değildir. Bu durum piyasanın ani hareket yaptığının göstergesidir.
- Trend çizgisi çok yatay ise bu trendin pek bir anlamı yoktur. Sadece piyasa yatay hareket ediyor anlamına gelir.
- Trend çizgisi kırılımındaki işlem hacmi çok önemlidir. İşlem hacminin yüksek olması kırılımın kuvvetli ve kalıcı olacağının bir göstergesidir.
İpucu: Trendi takip edin.
Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.