in ,

Teknik Analiz Eğitim Serisi 1.Bölüm – Mum Çubukları

Teknik Analiz

Mum çubukları teknik analizin en temel konusudur. Japonlar tarafından geliştirilmiş bir yöntemdir. Mum çubukları, açılış ve kapanış noktalarını temsil eden gövde bölgesiyle, ulaştığı en yüksek ve en düşük noktalara değen 2 fitilden oluşur.

Düşüş yönlü mumlar genellikle kırmızı olarak gösterilir. Açılış seviyesi yukarıda kapanış seviyesi ise aşağıdadır. İlgili zaman süresince gördüğü en yüksek seviyeye kadar üst fitil, en düşük seviyeye kadar ise alt fitili bulundurur. Yükseliş yönlü mumlar ise yeşil olarak gösterilirler. Açılış seviyesi aşağıda, kapanış seviyesi ise yukarıdadır. Yine ilgili zaman diliminde gördüğü en düşük ve en yükse seviyelere ulaş iki fitili mevcuttur.

Teknik Analiz - Mum

Mum gövdesi fitiller dışında kalan bölüme verilen addır. Açılış ve kapanış seviyelerini mumun renginin yanı sıra gövdelerin alt ve üst noktalarına bakarak anlarız. Bazı mumlarda gövde kısmı yoktur. Bunun sebebi açılış ve kapanış noktalarının aynı olmasıdır. Bu mumlara “doji mumları” veya “gövdesiz mum” denir.

Mum Çubuğunun İncelenmesi

Mum çubuklarını incelerken kullanılabilecek bir yöntemimiz vardır. Görsel mum rengi gri olarak seçilmiştir. Bunun sebebi mum grafiğinin bu incelemesinde mumun renginin öneminin olmamasıdır. Bu durumda bizim için önemli olan mumun kapanış yaptığı bölgedir. Görselde göreceğiniz üzere mumu 4 bölgeye ayırıyoruz. Hacimli bir mumu ele alırken gövde kısmı ile ilgileniyoruz. Yani bu incelemede fittiler değil mumun kapanış ve açılış bölgeleri önemlidir.

İncelenen mumu iki fitilin uçlarından hesap ederek tam olarak ortadan ikiye bölüyoruz. Bu iki bölgeden üst tarafta olanı boğa, alt tarafta olanı ayı bölgesidir. Yani 1 ve 2 numaralı bölgeler boğa iken, 3 ve 4 numaralı bölgeler ayı bölgesi olarak adlandırılır. Şimdi izleyeceğimiz yol ise her bir bölgeyi kendi içinde ortadan ikiye bölmektir. Bu durumda oluşan dört bölgeyi şöyle adlandırıyoruz:

1 numaralı bölge: Hacimli Boğa

2 numaralı bölge: Boğa

3 numaralı bölge: Ayı

4 numaralı bölge: Hacimli Ayı

Teknik Analiz - Mum

Mumun kapanış yaptığı bölge bizim için önemlidir. Kapanış yaptığı bölgeye göre mum analizi yaparız. Bu durumda analizlerimiz şu şekilde gerçekleşir:

1.bölgede mum kapanışı olursa; Yükseliş Sinyali

2.bölgede mum kapanışı olursa; Yükseliş Olabilir, Bir Sonraki Mumu Bekle

3.bölgede mum kapanışı olursa; Düşüş Olabilir, Bir Sonraki Mumu Bekle

4.bölgede mum kapanışı olursa; Düşüş Sinyali

Mumlarda Toplama İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Mumlarda toplama işlemi yapılmasının amacı, mum grafiğinde bir sonraki zaman diliminde oluşacak görüntüyü bulmaktır. Saatlik grafikte 4 tane mum, 4 saatlik grafikte tek bir muma tekabül etmektedir. Bu durumda hesaplama oldukça basittir. Aşağıdaki görselde de ifade edildiği üzere incelenen mumların ulaştığı en yüksek seviye ile en düşük seviye fitillerin ulaştığı noktayı ilk mumun açılış fiyatıyla son mumun kapanış fiyatı gövdenin alt ve üst noktasını belirler.

Teknik Analiz - Mum

Açılış fiyatı kapanış fiyatından aşağıda olursa mum yeşil renkte, yukarıda olur ise kırmızı renkte olur. İkinci bölümümüzde destek ve direnç kavramını anlatacağız.

Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Semih Yiğit tarafından yazıldı.

Galatasaray Üniversitesi'nde Ekonomi bölümü öğrencisi olan Semih, Fransızca ve İngilizce dillerine hakimdir. Blokzinciri, merkeziyetsiz finans, teknoloji ve yazılım alanlarında kendini geliştirmekte ve bu alanlarda içerikler üretmektedir.

Eqifi

EQIFI Nedir? Bankacılık ve Finans Sektöründe DeFi Rüzgârı

Bright Union

Bright Union Projesi Fenomenlerin Dikkatini Çekti