in , ,

Taproot Nedir ve Bitcoin’e Nasıl Fayda Sağlar?

Schnorr imzalarıyla birlikte Taproot, SegWit’in piyasaya sürülmesinden bu yana Bitcoin’de en çok beklenen teknolojik güncellemelerden biridir. Taproot’un amacı, gizlilik, ölçeklenebilirlik ve güvenliği geliştirmek için Bitcoin’in komut dosyalarının çalışma şeklini değiştirmektir. Bu ve daha fazlası, Taproot’u Schnorr imzaları adı verilen ilgili bir güncelleme ile birleştirerek mümkün olacaktır.

Kriptoparalara aşina olan herkes, gizlilik, ölçeklenebilirlik ve güvenliğin büyük endişe konusu olduklarını bilir. Bitcoin, dünyadaki en popüler kriptopara birimi olsa da bu sorunların hala ele alınması gerekiyor. Taproot işte tam da bu noktada odak noktamıza giriyor.

Giriş

Bitcoin’in iniş ve çıkışları oldu, ancak kriptopara dünyasını sağlam bir şekilde ayakta tutan çapa olduğu kanıtlandı. Mt. Gox’ta kaybedilen 2 milyar dolar Bitcoin’in veya meşhur Bitcoin hard forkları gibi yıllar içinde ortaya çıkan sorunlardan bağımsız olarak, kripto camiası Bitcoin’in yanında yer aldı.

 

Ancak, göz ardı edilemeyecek bazı sorunlar var. Bu sorunlardan en büyüğü, gizlilik. Bitcoin, halka açık bir blockchain platformu olması sebebiyle herkes ağda gerçekleşen işlemleri izleyebiliyor. Bazıları için ise bu büyük bir endişe kaynağına sebebiyet veriyor.

Coin mixing ve CoinJoins gibi tekniklerle anonimliğinizi artırmak mümkündür. Ne yazık ki, bunların hiçbiri Bitcoin’i özel bir para birimi yapmaz. Taproot için de bu söylenemez, ancak ağdaki anonimliği artırmaya yardımcı olabilir.

Taproot güncellemesi, Bitcoin’in gizlilik eksikliğini ve diğer ilgili endişeleri çözme yolunda atılmış büyük bir ilk adım olarak geniş çapta öngörülmüştür. Taproot nedir ve Bitcoin’e nasıl fayda sağlayacak? Daha detaylı inceleyelim.

Taproot Nedir?

Taproot, gizliliği artırmak ve karmaşık işlemlerle ilgili diğer faktörleri iyileştirmek için Bitcoin komut dosyalarını geliştiren soft fork’tur. Bitcoin ağındaki işlemler; zaman kilidi sürümleri, çoklu imza gereksinimleri ve diğerleri dahil olmak üzere onları daha karmaşık hale getiren çeşitli özellikleri kullanabilir.

Taproot olmadan herkes, birden çok işlemin oluşturulmasını gerektiren bu karmaşık işlevleri kullanan işlemleri algılayabilir. Ancak Taproot yükseltmesi, bu özellikleri içeren bir Bitcoin işleminin tüm hareketli parçalarını “gizlemeyi” mümkün kılacaktır. Yani işlemler bu özellikleri benimsese bile tek bir işlem gibi görünecektir. Bu, Bitcoin gizlilik savunucuları için büyük bir artıdır.

Aslında Taproot, bir Bitcoin betiğinin çalıştığı gerçeğini gizlemeyi mümkün kılar. Örneğin, Taproot kullanarak Bitcoin harcarken bir Lightning Network kanalında işlem yapılabilir, eşler arası bir işlem veya karmaşık bir akıllı sözleşme ayırt edilemez hale gelebilir. Bu işlemlerden birini izleyen herkes, eşler arası bir işlemden başka bir şey görmez. Yine de bunun ilk göndericinin ve son alıcının cüzdanlarının açığa çıkacağı gerçeğini değiştirmediğini belirtmekte fayda var.

Taproot önerisi ilk olarak Ocak 2018’de Bitcoin Core geliştiricisi Greg Maxwell tarafından açıklandı. Ekim 2020 itibariyle Taproot, Pieter Wuille tarafından oluşturulan bir çekme talebinin ardından Bitcoin Core kütüphanesinde birleştirildi. Güncellemenin tam olarak dağıtılabilmesi için node operatörlerinin, Taproot’un yeni fikir birliği kurallarını benimsemesi gerekir. Bunun nasıl ortaya çıktığına bağlı olarak, aktivasyon aylar sürebilir.

Taproot’un, Schnorr imzaları adı verilen başka bir yükseltme ile uygulanması bekleniyor. Bu, sadece Taproot’un uygulamasını mümkün kılmakla kalmaz, aynı zamanda imza toplama adı verilen ve çok beklenen bir özelliği de mümkün kılar.

Schnorr İmzaları Nedir?

Schnorr imzaları, bir Alman matematikçi ve kriptograf olan Claus Schnorr tarafından geliştirilen bir kriptografik imza şemasından oluşur. Schnorr’un algoritması uzun yıllar boyunca bir patent altında korunuyor olsa da patentin resmi olarak 2008’de süresi dolmuştur. Bir dizi avantaj arasında, Schnorr imzaları öncelikle basitlikleri ve kısa imzalar oluşturmadaki verimlilikleri ile bilinir.

Satoshi Nakamoto (Bitcoin’in yaratıcısı) tarafından benimsenen imza şeması, Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritması (Elliptic Curve Digital Signature Algorithm-ECDSA) idi. ECDSA’nın Schnorr imza algoritmasına tercih edilmesinin başlıca sebepleri arasında; halihazırda yaygın olarak kullanılması, iyi anlaşılması, güvenli, kompakt ve açık kaynak olması gerçeğinden kaynaklanmaktadır.

Bununla birlikte, Schnorr Dijital İmza Şemasının (SDSS) geliştirilmesi, Bitcoin ve diğer blockchain ağları için yeni nesil imzaların başlangıç noktası olabilir.

Schnorr imzalarının en önemli avantajlarından biri, karmaşık bir Bitcoin işleminde birden fazla anahtar alabilmeleri ve tek bir benzersiz imza üretebilmeleridir. Bu, işleme dahil olan birden çok tarafın imzalarının tek bir Schnorr imzasında “toplanabileceği” anlamına gelir. Bu, imza toplama olarak bilinir.

Taproot Bitcoin’e Nasıl Fayda Sağlayacak?

Daha önce belirttiğimiz gibi Taproot, Bitcoin’in gizliliğine büyük iyileştirmeler getirecek. Taproot, Schnorr imzalarıyla birleştirildiğinde, işlemleri gerçekleştirirken verimliliği de artırabilir. Geliştirilmiş gizliliğin yanı sıra diğer potansiyel faydalar şunları içerir:

  • Blockchain’de aktarılacak ve depolanacak veri miktarı azaltıldı.
  • Blok başına daha fazla işlem (daha yüksek TPS oranı).
  • Daha düşük işlem ücretleri.

Taproot’un bir başka avantajı da Bitcoin ağında bilinen bir güvenlik riski olan imzaların artık biçimlendirilebilir olmayacağı gerçeğidir. Basitçe söylemek gerekirse, imza biçimlendirilebilirliği, bir işlemin imzasını onaylanmadan önce değiştirmenin teknik olarak mümkün olduğu anlamına gelir. Bunu yaparak saldırı, işlem hiç olmamış gibi görünmesini sağlar. Bu, Bitcoin’i dağıtılmış defterin bütünlüğünü bozabilecek kötü şöhretli çift harcama sorununa maruz bırakabilir.

Sonuç

Taproot, Bitcoin için çok beklenen ve yaygın olarak desteklenen bir güncellemedir. Schnorr imzalarıyla birlikte uygulanırsa gizlilik, ölçeklenebilirlik, güvenlik ve daha fazlası açısından önemli gelişmeler göreceğiz. Bu yükseltmeler ayrıca Lightning Network çevresinde daha fazla ilgi uyandırabilir ve multisig’i bir endüstri standardı olmaya teşvik edebilir.

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Ezgi Çoban tarafından yazıldı.

Başkent Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri aynı zamanda Uluslararası Ticaret ve Finansman Çift Anadal Programı öğrencisi. KoinSaati içerik editörü.

Web3 3. Çeyrek Raporu

Temel Analiz

Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) ve Avalanche (AVAX) Teknik Analizi | 15 Kasım 2021