Web 1.0 internetin keşfine, internetin karşı bilgisayarla tek yönlü bir şekilde iletişim kurduğu dönemdir. Web 2.0 merkezi yapıların devreye girdiği dönemdir. Facebook, Google, Amazon gibi ticari kâr odaklı bu şirketlerin oluşturduğu ikinci katmana Web 2.0 deniyor. Blok zinciri, Bitcoin, altcoin, dApps, Token gibi kavramlar Web 3.0 oluşturmaktadır, temelinde de Web 2.0’a özgü monopollerin elinde konsolide olmuş olan bu sahipliği, merkeziyetsizleştirerek yeniden bireylere geri verme isteği var.
Web insanların bilgi aramak için gittiği bir ağdı fakat giderek karmaşıklaşarak, forumlar, çevrimiçi oyunlar ve sosyal medya platformlarıyla etkileşimli bir dijital ortamın oluştuğuna şahitlik ettik. Onsuz bir dünyada yaşamayı hayal edemez olduk.
Ancak Web’in gelişimi devam etmektedir ve Web şu anki hali idealden uzaktır. En özel verilerimizi elinde tutan (ve satan) büyük şirketlerle ve gerçekleri yalanlardan veya “sahte haberler”den ayırt etmenin giderek zorlaştığı yerlerde makul olmayan güç yoğunlaşmaları oluştu.
Blok zinciri teknolojisi tarafından sağlanan Web 3.0’ın yükselişi, depolama, veri alışverişi, finansal işlemler ve daha pek çok konuda altyapıları bozarak İnternet’i geri almak için bir yol sağlar. Web’e yapılan bu yükseltme, gerçek mülkiyeti, doğrulanabilirliği yeniden sunar ve eşler arası etkileşimleri güvenli hale getirmek için Web’i yedekler.
Bir bakıma, çoğu açık kripto projesi Web 3.0’ın bir parçası olarak kabul edilebilir, ancak özellikle Web’i bozmaya odaklanan birkaç projeyi vurgulamak istiyoruz. Projeler önem, başarı veya etki sırasına göre listelenmez.
Polkadot (DOT)
Polkadot, Ethereum kurucu ortağı Gavin Wood da dahil blok zinciri alanındaki önde gelen isimlerin bazıları tarafından 2016 yılında kuruldu. Polkadot, parachain özelliğiyle büyük ilgi görmektedir. Polkadot, birlikte çalışabilirliği, ölçeklenebilirliği artırmayı, inovasyonu kolaylaştıran ve daha güvenli bir ortamı ele alan blok zinciri üzerinde devrim niteliğinde bir etki yaratmayı amaçlıyor.
- Bu da ilginizi çekebilir: A’dan Z’ye Polkadot (DOT) Ekosistemi |1
Kusama (KSM)
Kendi kendini “Polkadot’un vahşi kuzeni” olarak tanımlayan Kusama, geliştiriciler için birlikte çalışabilir ve ölçeklenebilir bir çerçeve sağlamak üzere tasarlanmış deneysel bir blok zinciri platformudur. Polkadot, yeni fikirleri test edebilmenin, kalite veya görünmeyen sorunları kontrol edebilmenin ve esasen Polkadot’ta yayınlanmadan önce arıza testleri yapabilmenin bir çözümü olarak kendisinin yakın bir klonunu yarattı.
BitTorrent (BTT)
BitTorrent, “Web 3.0” teriminden ve Bitcoin’in yaratılmasından önce gelen merkeziyetsiz bir dosya paylaşım işlemidir. Zamanla, en çok kullanılan merkeziyetsiz uygulamalardan biri haline geldi, Tron tarafından satın alındı ve hatta bugün en popüler 50 para birimi arasında yer alan kendi kriptopara birimi BTT’yi yayınladı.
Ocean (OCEAN)
Ocean Protocol, merkeziyetsiz, blok zinciri tabanlı bir veri alışverişidir. Herkesin kendi merkeziyetsiz veri pazarını oluşturmasına izin veren bir protokoldür. Bu tür veri pazaryerleri, bireylerin ve kuruluşların daha iyi ürünler, hizmetler ve kullanıcı deneyimi oluşturmak için verileri paylaşmasına, değiş tokuş etmesine ve kullanmasına olanak tanır. OCEAN, platformda topluluk finansmanının yönetilmesinin yanı sıra veri satın almak, paylamak ve satmak için kullanılan bir yardımcı program token’i olarak işlev görmektedir.
Filecoin (FIL)
Filecoin, “insanlığın en önemli bilgilerini” depolamayı amaçlayan merkezi olmayan bir depolama sistemidir. Filecoin, Protocol Labs tarafından kurulmuş ve kullanıcıların fazla depolamalarını açık bir platformda satmalarına olanak tanıyan, merkeziyetsiz bir veri depolama ağıdır.
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.