Storj ve Merkeziyetsiz Depolama

Storj ile dosyalar merkezi veri merkezlerinde depolanmaz; bunun yerine şifrelenir, parçalara bölünür ve küresel bir bulut ağında dağıtılır.

Storj, merkezi bir tarafça izlenemeyen, sansürlenemeyen veya kontrol edilemeyen bir bulut depolama platformudur. Dosyaları eşler arası bir ağda güvenli bir şekilde depolamak için şifreleme, dosya paylaşımı ve blockchain tabanlı bir karma tablo kullanan merkeziyetsiz bir platformdur.

Amaç, beklenmedik kesintilerin dosya erişimini kısıtlayabildiği ve merkezi şirketlerin dosyalarınız üzerinde çok fazla kontrole sahip olduğu Google Drive veya Dropbox gibi geleneksel depolama çözümlerine daha iyi bir alternatif sunmaktır.

Storj, dosyalarınıza erişebilen tek kişinin siz olduğunuzu garanti ederek çevrimiçi dünyada gizliliğinizi geri kazandırır. Böylece açık kaynak protokolleriyle herkesi merkeziyetsiz Web3 devriminin bir parçası olmaya davet eder. Nasıl çalıştığını öğrenmek için daha yakından bakalım.

Storj

Storj Ağı

Açık kaynak Storj ve Storj Labs arasında bir ayrım yapmak önemlidir. Açık kaynaklı yazılım, herkesin Storj çalıştıran dağıtılmış ve merkeziyetsiz bir depolama ağı oluşturmasına izin verirken, Storj Labs, 20.000 kiracı, 18.000 çiftçi ve 8 Petabayt depolama alanıyla bunu zaten yapmış olan kar amacı gütmeyen bir şirkettir.

Kiracılar, depolama alanını kullanan kişilerdir ve çiftçiler, ağa depolama alanı ve bant genişliği sağlayan kişilere denir. Çiftçiler alanı sağlamak için iki şekilde ücret alırlar: kiracılar onlara doğrudan kriptopara birimi kullanarak ödeme yapar ve Storj, dosyaları depolamak için ödemeleri aldıkları verilere hâlâ sahip olduklarına dair kriptografik kanıt göndermeleri gereken çiftçilere sık sık istek gönderir.

Protokol üzerinde çalışan en büyük ağ olan Storj Labs, ödemeler için yalnızca STORJ tokenini kullanır. Herkesin kendi merkeziyetsiz ağını oluşturmak için kullanabileceği yazılım olan açık kaynak Storj, ödemeden bağımsızdır ve ayrıca BTC, ETH ve diğer coinleri de kabul eder.

Storj

Storj Nasıl Çalışır?

Dosyaların depolanma şekli aslında torrent indirmelerinin çalışma şekline benzer. Dosyalar daha küçük parçalara bölünür ve ağdaki farklı node’larda depolanır. Toplamda, bir dosya 80 parçaya bölünür ve dosyayı yeniden oluşturmak için en az 30’a ihtiyacınız vardır.

Her parça daha sonra ağdaki farklı bir sürücüde depolanır. Çiftçi tarafında, dosya parçaları olabilir, ancak gerçekte gördükleri anlamsızdır. Yüklenen veriler şifrelenir ve anahtarlar yalnızca sahiplerine sahiptir, böylece başka hiç kimse verilerin şifresini çözemez.

Torrentler ve Storj arasındaki temel fark, amaç herkesin dosya indirmesini mümkün kılmak olduğundan, torrentlerin parça konumunu herkese açık olarak yayınlamasıdır, oysa Storj gizliliği korumayı amaçlar, böylece tüm dosya parçalarının nerede olduğunu bilen tek kişi sahibidir.

İşte burada kriptografi ve blockchain devreye giriyor. Orijinal dosyanın parçalarını bulmak için, kilidi açmak için özel bir anahtar gerektiren dağıtılmış bir karma tablosuna erişmeniz gerekir. Özel anahtar olmadan dosya parçalarının nerede olduğunu tahmin etmek neredeyse imkansızdır.

Hiçbir node dosyanızı bütünüyle tutmaz. Dosyanın sahibi olarak, tüm farklı parçaları toplayabilen ve orijinal dosyaya erişmek için bunları yeniden birleştirebilen tek kişi sizsiniz. Bir hacker bulmacanın şifrelenmiş bir parçasını başarılı bir şekilde ele geçirse bile, ağda bir yerde saklanan diğer 29 parçayı ve dosyayı tekrar bir araya getirmek için şifreleme anahtarlarını da ele geçirmeden bir sonuç elde edemez.

Nodelar çevrimdışı olduğunda veya ağdan tamamen çıktığında dosyalarınıza erişimi korumak için Storj, eşlik parçalarını kullanarak sisteme yedeklilik uygular. Yeterli eşlik parçasıyla, dosyanızdan bir parça veri kaybetme olasılığını büyük ölçüde azaltabilirsiniz.

Ayrıca, Storj dosyalarınızın güvenli bir şekilde saklandığından emin olmak için nodeları düzenli olarak denetler. Bununla birlikte, dosyaları ne kadar uzun süre saklarsanız, parça kaybetme olasılığınız artar, bu nedenle dosyalarınızı düzenli aralıklarla geri çağırıp yeniden oluşturmak ve Storj’a yeniden yüklemek iyi bir önlem olabilir.

Storj Ağına Dahil Olmak

Bir node kurmak ve Storj’a depolama alanına katkıda bulunmak istiyorsanız, karşılamanız gereken birkaç gereksinim vardır. Örneğin, minimum 550 GB kullanılabilir disk alanına, ayda 2 TB kullanılabilir bant genişliğine, 5 Mbps yukarı akış bant genişliğine, 25 Mbps indirme bant genişliğine ve node’u 7/24 çevrimiçi tutabilme kapasitesine ihtiyacınız vardır.

Tüm bunlar, kullanıcıların dosyalarına herhangi bir zamanda hızlı bir şekilde erişmelerini sağlamak içindir. Node’un Storj ağındaki diğer kişilerle iletişim kurmasına izin vermek için bağlantı noktası iletmeyi de ayarlamanız gerekir.

Son olarak, node’u kurmak ve fazla depolama kapasitenizden para kazanmaya başlamak için Storj Desktop’ı indirmeniz gerekir. Ancak zengin bir bayt çiftçisi olmayı beklemeyin. Aylar boyunca, muhtemelen sadece birkaç dolar değerinde STORJ alacaksınız.

Ağ, insanların çok para kazanması için tasarlanmamıştır. Bunun yerine amaç, web’de daha iyi bir deneyim sağlamak, günümüz internetinin kapı bekçilerinden gücü alıp insanlara geri vermek için çalışma şeklini merkezden uzaklaştırmaktır. Her biri web’in farklı bir yönünü ele alan ve daha iyi bir alternatif tasarlayan birçok Web3 projesi devam ediyor.

Storj, mahremiyete önem veren ağ kullanıcılarının, bilgilerinin incelenmesinden endişe duymadan ve bu dosyalara dayalı reklamlar için hedeflenmeden dosyalarını saklamaları içindir.

  • Daha fazla Merkeziyetsiz Finans (DeFi) haberleri için tıklayınız.

Kaynak: AAX Academy

Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

 

Onur Özgür tarafından yazıldı.

Endüstriyel tasarım eğitimim dışında 2021'in ilk aylarından beri blockchain ve kriptoparalarla ilgileniyorum ve içerik üretiyorum. Sadece yatırım yapma ve para kazanma amacıyla başladığım bu yolda şimdi bir kariyer hedefliyorum ve bu yönde kendimi geliştirmeye ve başkalarına da elimden geldiğince yardım etmeye özen gösteriyorum.

Robotiğin Geleceğimizi Değiştirmesinin 10 Yolu

Bitcoin

Bitcoin Neden Başarısızlık Yaşamayacak? Bölüm 3: Sıradan Argümanlar