Oynaklığın yüksek olduğu böyle günlerde stop-loss emrini uygulamak daha önemli hale geldi. Kripto piyasası her ne kadar volatil de olsa kayıpları azaltmak için çeşitli araçlar ve stratejiler söz konusu.
Kripto paralar hızla popüler bir yatırım seçeneği haline geliyor. Dijital varlık ticaretinin kolaylığı ve piyasanın merkeziyetsiz yapısı bu popülariteyi artıran ana unsurları olarak sayılabilir.
Bununla birlikte, kolaylık ve yüksek kâr potansiyeline rağmen, kripto para piyasasının belirgin bir şekilde volatil olduğunu belirtmek önemlidir. Bu nedenle yatırımcılara temkinli olmaları tavsiye edilir.
Stop-Loss Nedir?
Basit bir ifadeyle Stop-loss emri, piyasa fiyatı belirli bir seviyeye ulaştığında varlıkların otomatik likidasyonudur. Kullanıcılar sadece, emrin gerçekleşeceği fiyatı belirler.
Stop-loss, bir varlık fiyatı beklendiği gibi yükselmediği veya daha da önemlisi hızla düştüğü durumlarda kayıpları azaltmak için kullanılır. Çoğu kripto para borsası bu özelliği sunar. Deneyimli trader’lar, varlık satın aldıkları esnada olası kayıplarını sınırlamak amacıyla bu emri de uygularlar.
Bir örnekle emrin mantığını anlatcak olursak; Ali, 1 Bitcoin (BTC) için 41.000 ABD doları ödemiş olsun. Ali daha sonra satın alınan fiyatın %10 altında (4.100 ABD doları) bir stop-loss emri koyar. Bu nedenle, Bitcoin’i 36.900 seviyesine düştüğünde, sistem Ali’nin varlıklarını otomatik olarak satar. Sonuç olarak, Bitcoin fiyatı %20’nin üzerinde düşse bile, Ali yatırımının sadece %10’unu kaybetmiş olur.
İşlevleri
Yukarıdaki örnekte de gördüğünüz gibi, bu strateji trader’lara fayda sağlayabilir. Bu emrin sağlayabileceği 3 önemli işlev şunlardır,
- Kar elde etmek,
- Yatırımın parasal değerini korumak
- Büyük kayıplardan kaçınmak
Ne Zaman Kullanılır?
Limit emirleri mevcut trendlerden elde edilen karı maksimize etmek için kullanılırken, zararları en aza indirmek için trader’lar bu emir türünden yararlanabilir.
Stop-loss emirleri, yatırımcıların gelecekte oluşacak alım satım risk faktörleri üzerindeki kontrolünü artırmak için kullanılır. Bu nedenle, bu emir türüne başvurmak için en iyi zaman varlığın aşırı oynaklık gösterdiği dönemlerdir.
Emir Türleri
Full Stop-Loss
Full stop-loss emrinde, borsa belirli bir fiyata ulaştığında varlığın tüm birimlerini satar. Trader’lar genellikle bu stratejiyi istikrarlı piyasalarda kullanırlar. Tahmin edilen fiyat düşüşleri nispeten daha mütevazıdır.
Partial (Parçalı) Stop-Loss
Parçalı stop-loss emirleri, borsalara, trader’ların varlıklarının yalnızca bir kısmını, değeri belirli bir noktaya ulaştığında satmalarını söyler.
Bu strateji genellikle kripto para birimleri gibi değişken yatırım araçlarında, fiyatın tekrar yükselmesi ve fırlaması durumunda yatırımcının varlıkların bir kısmını elinde tutmasını sağlamak için kullanılır.
Ancak, varlığın fiyatının normale döneceğinin veya daha da düşeceğinin garantisi elbette yoktur. Sonuç olarak, bir kayıp yaşanabilir. Bu nedenle yatırımcılar, bu emir türünün yüksek bir risk taşıdığının farkında olmalıdır.
Trailing Stop-Loss
İlk iki türde, trader’lar, bir borsanın varlığı satması gereken tam noktayı şart koşar. Trailing stop-loss’da ise likidasyon için sabit fiyat noktasına sahip değildir. Emir fiyatı, varlığın fiyatıyla birlikte yükselir, ancak düşmez.
Bu strateji, kullanıcıların mevcut varlık fiyatı ile emrin değeri arasındaki fark olan takip mesafesini belirlemesini gerektirir. Bir varlığın fiyatı arttığında, stop-loss emri onu takip edecektir.
Örnek olarak, Ali NEAR’i 30 ABD dolarından satın alır ve takip mesafesini (trailing distance) 0,10 ABD Doları olarak belirler. Bu nedenle, stop-loss emri 29.90 ABD doları olarak belirlenmiş olur. NEAR fiyatı 35 ABD dolarına yükselirse, Ali’nin stop-loss emri otomatik olarak 34,90 ABD doları olarak değişecektir. Ancak, varlık 30 ABD dolarına düştüğünde, emri 34,90 ABD dolarında kalır.
Stop-Loss Emri Neden Önemlidir?
Stop-loss emirleri, piyasa dalgalanmalarından kaynaklanan kayıpları azaltmayı amaçlar. Bildiğiniz gibi, piyasa trendindeki dalgalanmalar, büyük kayıplar yaşanmasına neden olabilir.
Bir yatırımcı, türü ne olursa olsun, emri uyguladığında, riski ve potansiyel karı göz önünde bulundurmalıdır.
Son olarak, bu emirler sadece bir araçtır. Emrin efektif olması, yatırımcının piyasa analizine bağlıdır.
- Bu da ilginizi çekebilir: Too Big to Fail Şirketler Ne Demektir?
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.