Solana tabanlı Move-to-Earn projesi olan STEPN, yaptığı açıklamada Çin’deki kullanıcılarının 15 Temmuz’dan itibaren uygulamayı kullanamayacağını belirtti.
STEPN Twitter hesabından 26 Mayıs’ta paylaşılan açıklamaya göre, kuralların gerektirdiği şekilde Çin’de yer alan kullanıcılarına IP ve GPS ile ilgili hizmetler sunmayı bırakacağını duyurdu. Yasak 15 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.
1/ 關於清查中國大陸帳戶的公告
尊敬的STEPN用戶:
為積極主動響應相關監管政策,STEPN將對軟體用戶進行清查,若發現中國大陸地區用戶,則STEPN將依據使用條款對其賬戶於2022年7月15日(UTC+8)24:00 停止提供GPS及IP位置服務。— STEPN | Public Beta Phase IV (@Stepnofficial) May 26, 2022
Solana tabanlı social-fi uygulaması, kullanıcıları yürüyerek veya koşarak ödüllendiren bir mobil platformdur. Kullanıcıların coğrafi konumlarını izlemek, platformun katılım düzeylerini belirlemesini sağlayan önemli bir özelliktir. Bu nedenle oyunda yer almak için oyuncuların egzersiz yaparken telefonlarını yanlarında taşımaları ve GPS’lerinin platform tarafından bilinmesine izin vermeleri gerekmektedir.
Çin’in Kişisel Bilgi Koruma Yasası (PIPL), firmaların Çin vatandaşlarının verilerini nasıl ele aldığını ve işlediğini düzenler. Yapı olarak Avrupa Birliği’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) ile karşılaştırılmıştır. Bu, özellikle konum bilgileri de dahil olmak üzere hassas veriler olarak tanımladığı verilerin dışa aktarılmasını düzenleyen ülkenin Veri Güvenliği Yasasını (DSL) tamamlamaktadır.
DSL ve PIPL’ye göre, hassas verilerin dışa aktarılması yasaklanmamıştır. Ancak varsayılan kural olarak; veriler Çin’de yerel olarak saklanmalıdır. Söz konusu verilerin dışa aktarılmasına ihtiyaç duyulursa, web tabanlı işleri düzenleyen ve muhtemelen anonimleştirilmesi gerekecek olan Çin Siber Uzay İdaresi (CAC) tarafından bir güvenlik değerlendirmesine girmek zorundadırlar.
STEPN’in merkezi Avustralya’dadır. Proje Çin’de bir merkezlerinin bulunmadığını söyledi. Firmalar yurtdışında yerleşik olsalar bile Çin kaynaklı verileri ele alırlarsa cezalandırılabilirler. Bu, Çin’e yeniden girerken sorunla karşılaşabilecekleri için, şirketler için özellikle endişe verici olacaktır.
Bu yasa çerçevesinde cezalandırılabilecek tüm firmalar arasında STEPN en küçüğüdür. Apple ve Tesla, bu düzenlemelere uymak için Çin’de veri merkezleri kurdu.
Çinli düzenleyicilerin STEPN’e olan aşırı ilgisi, yalnızca işin içinde kripto olduğu için değil, aynı zamanda başka bir fitness uygulaması olan Strava’nın Çin’de yarattığı sorunlardan kaynaklanıyor.
Strava, sporcular ve fitness tutkunları için Çin’de oldukça yaygın kullanılan bir sosyal ağdır. Ancak araştırmacılar, Strava’nın kullanıcılarının hareketleri hakkında bir konum bilgisi açığının farkına varmış. Araştırmacılar, kamu kuruluşlarından veri toplayarak sosyal medya profillerini bulup, bir “yaşam modeli” oluşturmuşlar.
Birçok askeri personel hırslı Strava kullanıcılarıdır. Bu nedenle, uygulamanın başarı panoları ve ısı haritaları, askeri üslerin konumlarını ve daha önce duyurulmayan yerlerde ABD askerlerinin varlığını ele vermiştir. Bu yüzden Çin’de bu tarz kurallar ve uygulamalar bulunmaktadır. Çin için Fitness uygulamalarının gizlilik açısından sorunlu olduğu biliniyor.
- Bu da ilginizi çekebilir: STEPN’deki Büyük Düşüşün Sebebi Ne? STEPN Ponzi mi?
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.