Serum (SRM) Nedir?

Serum, merkeziyetsiz finansta benzeri görülmemiş hız ve düşük işlem maliyetleri getiren merkeziyetsiz bir borsa (DEX) ve ekosistemdir.

Serum

Kriptopara birimleri için verimli, düşük maliyetli ve hızlı bir ticaret platformu sağlamak için DeFi’nin avantajlarını merkezi borsa teknolojisiyle birleştiren Solana tabanlı bir merkeziyetsiz borsa (DEX) olan Project Serum ile tanışın.

Bu makalede, Serum’un ne olduğunu, neden benzersiz olduğunu ve nasıl çalıştığını, projenin yerel SRM tokeni hakkında tüm önemli bilgilerle birlikte öğreneceksiniz.

Serum Nedir?

Solana’nın üzerine inşa edilen Serum, merkezi ticaret platformlarına benzer düzeyde kolaylık ve işlevsellik sunarken, kullanıcılar arasında ucuz ve ışık hızında alışverişleri kolaylaştıran zincir üstü bir DEX’tir.

Ağustos 2020’de piyasaya sürülen Serum, Sam Bankman-Fried liderliğindeki kripto türevleri borsası FTX ve nicel bir dijital varlık ticaret şirketi ve likidite sağlayıcısı olan Alameda Research tarafından kuruldu.

Finansal açıdan, Serum geçen Ağustos ayında FTX ve BitMax’ta projenin toplam 660.000 $’lık bir artış sağladığı iki ilk borsa teklifine (IEO) ev sahipliği yaptı. Halka açık satıştan önce, DEX protokolü özel satışla yaklaşık 20 milyon dolar elde etti.

Serum’a bakarsanız, özellikle diğer merkeziyetsiz finans (DeFi) çözümleriyle karşılaştırırsak, kesinlikle aşırı karmaşık bir hizmet değildir. Birincil amacı, traderları ve farklı kriptopara birimi çiftleri için siparişlerini birbirine bağlamaktır.

Bununla birlikte, özellikle DeFi alanında basitlik bazen büyük bir avantajdır.

Serum’u benzersiz kılan şey, ticareti Uniswap veya PancakeSwap gibi Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) protokollerinden çok daha verimli ve kullanıcı dostu hale getirmek için merkezi zincir üstü sipariş defterlerini nasıl kullandığıdır.

Projeye göre Serum, DeFi’nin bazı eksikliklerini ve verimsizliklerini çözmeyi hedefliyor. Merkeziyetsiz finans uygulamaları muazzam bir değer yaratmış olsa da, en büyük sorunlarından biri aşırı işlem ücretleri ve nispeten uzun işlem süreleridir.

Bildiğiniz gibi, artan gaz kullanımı nedeniyle DeFi merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) için işlem ücretleri, basit cüzdandan cüzdana transferlere göre çok daha yüksektir. Önde gelen akıllı sözleşme platformu ve DeFi merkezi olan Ethereum, ağdaki artan aktivite nedeniyle gaz ücretlerinin artmasına neden olan sınırlı ölçeklenebilirlik ile uzun süredir mücadele ediyor.

Etherscan’a göre, Uniswap’ta bir trade’in ortalama maliyeti, şu anda çok düşük bir oran olan 6.58 $ (27 Ağustos itibariyle) civarındadır. Ağ tıkandığında, aynı şeyi yapmak genellikle 150$’a kadar çıkan gaz maliyetlerine neden olur ve bu da onu küçük değerli işlemler için zor bir seçim haline getirir. Aynı zamanda, Ethereum tabanlı DeFi platformlarında iki tokeni takas etmek genellikle birkaç dakika sürer.

Birçok trader için yukarıdaki koşullarla coin ticareti yapmak hala mümkün olsa da, özellikle Ethereum tabanlı AMM’leri Binance gibi merkezi bir borsanın hızlı ve düşük maliyetli sipariş yürütmesiyle karşılaştırırsak, kesinlikle ideal bir seçenek değildir.

Ayrıca Serum, DeFi protokollerinin fiyat oracle’larının ve stablecoin rezervlerinin artan merkezileşmesiyle de mücadele ettiğini savunuyor. Ayrıca, AMM’ler, merkezi borsaların rahatlığından ve gelişmiş ticaret özelliklerinden (örneğin, limit emirleri) yoksundur.

Serum, yukarıdaki tüm sorunları iki şekilde çözmeyi amaçlamaktadır; ilk olarak, süper hızlı (bir blok oluşturmak yalnızca 0,4 saniye sürer) ve ucuz (ortalama ücret şu anda 0,0025 ABD dolarıdır) işlemler elde etmek için Solana blockchain’ini kullanmak. İkincisi, verimli alım satımları kolaylaştırmak ve AMM’lere kıyasla çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve özelleştirilebilirlik sunmak için zincir üstü merkezi sipariş defterlerinden yararlanmak.

Ve Serum, DEX protokolü ile oldukça başarılı görünüyor. Solana’da, toplam kilitli değer (TVL) baz alındığında, en çok kullanılan ikinci DeFi platformu olmanın yanı sıra, projenin üzerine bütün bir ekosistem inşa edildi.

Serum

Serum Nasıl Çalışır?

Serum’un temellerini öğrendiğimize göre; şimdi, protokolü güçlendiren temel bileşenlere ve mekanizmalara bir göz atalım:

Zincir Üstü Merkezi Sipariş Defterleri

Daha önce, DeFi DEX’lerde emirleri eşleştirmenin birincil yönteminin AMM protokollerini kullanmak olduğunu belirtmiştik.

AMM’yi, merkeziyetsiz borsaların uzun süredir mücadele ettiği likidite sorununu çözdüğü için yeni nesil bir teknoloji olarak düşünmek güvenlidir.

AMM’ler, bir havuzdaki bir token çifti için kullanıcı tarafından sağlanan likidite ile birlikte akıllı sözleşmelerden yararlanarak, üçüncü taraflara veya müşterilerin fonlarını tutmak için hizmete ihtiyaç duymadan alıcılar ve satıcılar arasında merkeziyetsiz takasları kolaylaştırabilir.

Ancak, merkezi sipariş defterlerini ortadan kaldıran AMM’ler, merkezi alışverişlerin çoğu özelliğinden, kullanıcı deneyiminden ve verimliliğinden yoksundur.

Basitçe söylemek gerekirse, bir emir defteri, kriptopara birimi ticaret çiftleri için açık alım ve satım emirlerini (miktarlar ve fiyatlar dahil) içeren bir listedir. Eşleşen bir motorla birlikte, sipariş defterleri şu anda alıcılar ve satıcılar arasındaki işlemleri gerçekleştirmenin en hızlı, en ucuz ve en uygun yoludur.

Bununla birlikte, geleneksel biçiminde bir sipariş defteri tabanlı eşleştirme kullanmak, platformda artan merkezileşmeye yol açar.

İlginç bir şekilde Serum, emir defteri tabanlı ticaret eşleştirmesinin merkezileştirilmesinden kaçınırken DEX’lerin verimlilikle ilgili sorunlarını çözmenin bir yolunu buldu. Bunları yönetmek için geleneksel, merkezi olarak kontrol edilen yolu kullanmak yerine, Serum’un sipariş defterleri merkezi değildir ve Solana blockchain’inden gücünü alır.

Sonuç olarak, Serum’un sipariş defterleri tamamen programatiktir, dağıtılmış defter aracılığıyla daha fazla şeffaflık sağlar ve üçüncü taraf kullanıcılar arasındaki siparişleri otomatik olarak eşleştirme yeteneğine sahiptir.

Projeye göre, zincir üstü sipariş defterleri, DeFi alanındaki hesaplama açısından en yoğun ürünler arasında yer alıyor. Ve muhtemelen hiç kimsenin Ethereum gibi sınırlı ölçeklenebilirlik ve verime sahip bir blockchain’in üzerine inşa etmemiş olmasının nedeni budur.

Ancak Solana, 0,4 saniyelik blok süreleriyle saniyede 65.000’e kadar işlem (TPS) gerçekleştirebildiğinden, Serum’un kaynak gerektiren sipariş defterlerini sorunsuz ve ağı tıkamadan halledebilir. Bununla birlikte, proje geliştiricilerinin hızlı ve düşük maliyetli işlemler elde etmek için protokolün eşleştirme motorunda çok sayıda optimizasyon yapmak zorunda kaldıklarını belirtmek de önemlidir.

Project

Daha verimli emir eşleştirmeye ek olarak, Serum ayrıca traderlar için gelişmiş işlevler ve daha uygun bir kullanıcı arayüzü sunar. AMM’lerden farklı olarak, Solana tabanlı DEX’te her token çifti için bir fiyat grafiğinin yanı sıra erişim limiti emirleri ve diğer özelliklere (örneğin, POST ve IOC emirleri, işlem geçmişi, son işlemler) görebilir ve bunlarla etkileşime geçebilirsiniz

Bununla birlikte, Serum’un ticaret platformu, DeFi endüstrisindeki diğer DEX’lerden kesinlikle daha gelişmiş olsa da, stop-loss emirlerinin yanı sıra margin işlemler gibi merkezi borsaların sunduğu bazı özelliklerden hala yoksundur.

Her ne kadar Serum, yakın gelecekte margin işlemler yanı sıra ödünç alma ve ödünç verme gibi daha fazla özellik ile platformunu genişletmek için çalışıyor.

Ayrıca, Serum’un birleştirilebilirliği nedeniyle, Solana’daki birçok proje, çözümlerini protokolün üzerine inşa etmek için DEX’in platformunu ve sipariş defterlerini kullandı.

Sonuç olarak, Bonfida’da daha gelişmiş ticaret özelliklerine, Maps.me’de çevrimiçi ve çevrimdışı haritalama hizmetlerine, Oxygen’de bir DeFi birinci sınıf komisyonculuğuna ve Raydium’da merkezi sipariş defteri destekli AMM’ye erişebilirsiniz. Tüm bu hizmetler ya tamamen Serum üzerine kuruludur ya da protokolün bazı bileşenlerini (örneğin, eşleştirme motoru) kullanır.

Çapraz Zincir İşlevselliği

Serum’un Solana’nın SPL token standardını kullanan coinlere ek olarak DEX’inde Bitcoin ve Ethereum ticaretini desteklediğini görmek ilginç. Aslında, hem BTC hem de ETH, platformda SPL coinleri şeklinde sarılmış tokenler olarak mevcuttur. SPL, Solana ekibi tarafından yürütülen zincir üstü programların bir koleksiyonudur.

Serum, başlangıçta Ethereum ve Bitcoin blockchainleri arasında zincirler arası köprüler oluşturmayı planlamış olsa da, projenin kendi yöntemlerini geliştirip geliştirmediği veya DEX’inde ETH ve BTC ticaretini desteklemek için harici hizmetler kullanıp kullanmadığı açık değil.

Bildiğimiz şey, Serum’un başlangıçta Ekim 2020’de yayınlanan bir Medium makalesine dayanarak FTX tarafından yayınlanan wrapped tokenleri kullandığıdır (wrapped token, başka bir kriptoparanın tokenlaştırılmış bir versiyonudur). Durum buysa, protokolün zincirler arası transferler için merkezi emanetçilere dayanması gerekir, bu da tek nokta arızası riskinin artmasını sağlar (tek nokta arızası, bir sistemin başarısız olması durumunda tüm sistemin çalışmasını durduracak bir parçasıdır).

Serum için alternatif bir seçenek, Solana’yı Ethereum ve Terra ile bağlayan merkeziyetsiz, güvenilir olmayan bir çapraz zincir köprüsü olan Wormhole’u entegre etmektir. Ve Wormhole’un yaratıcılarına göre Solana, sonunda FTX’in wrapped varlıklar için merkezi koruyucularını, projenin şu anda beta sürümünde bulunan merkeziyetsiz köprüsüyle değiştirecek.

Bu bilgilere dayanarak, Serum’un gelecekte kendi köprüsünü geliştirmek yerine zincirler arası işlevsellik elde etmek için Wormhole’u ekosistemine dahil etmeyi planladığını varsayabiliriz.

Solana

Stake Etmek ve Node’lar

Daha önce, Serum’un verimliliklerini artırmak ve Solana blockchain’i aşırı yüklemekten kaçınmak için merkezi sipariş defterlerinde bazı optimizasyonlar yaptığına değinmiştik.

Ve işte burada staking devreye giriyor.

Serum ekosistemindeki nodelar, projenin yerel SRM tokenini stake edebilir. Bu, nodeların, belirli bir süre boyunca coinleri kilitlerken ve protokolün merkezi sipariş defteri ve eşleştirme motorunun optimizasyonu ile ilgili görevleri yerine getirirken, Solana’nın doğrulayıcı gereksinimlerine uyan donanım cihazlarını çalıştırdığı anlamına gelir.

Projeye göre, örnek bir senaryo, birinin eşleşen motorun durumunu ilerletmek için bir programı tetikleyerek arabelleği temizlemesi gerektiğidir. Böyle bir durumda nodelar bu görevi gerçekleştirmek için birbirleriyle yarışırlar.

Nodeların diğer (mevcut ve gelecekteki) görevleri şunları içerir:

  • Zincirler arası takaslar için blockchain geçmişlerini ve zorluklarını gönderme
  • Serum’un sigorta fonunu yönetme
  • Protokolün zincir üzerindeki yönetimine katılma

Ek bir not olarak, Serum, web sitesinde ve resmi belgelerinde zincir içi governance uygulama planlarından bahsederken, bu özelliğin hala geliştirme aşamasında olduğu görülüyor.

Projenin planlarına göre Serum, nodeların ücret değişikliklerine karar verebileceği ve gönderimleri halletmeleri gerektiğinde (örneğin, zincirler arası transferle ilgili bir anlaşmazlık olduğunda) vakaları çözebilecekleri sınırlı bir zincir içi governance modeline sahip olacak.

Nodelar, stake edilen tokenlerinden 50.000 SRM düşülerek yukarıdaki konularda değişiklik önerebilir. Node’un önerisi topluluk tarafından onaylanırsa (protokol, başarılı bir teklif için oylamaya ayrılmış SRM’nin %60’ına ihtiyaç duyar), protokol doğrulayıcının 50.000 SRM’sini iade eder. Tersi durumda ise Serum teminatı yakacaktır.

Kullanıcılar, kendi nodelarını çalıştırmayı veya SRM’lerini başka birinin node’ına doğru stake ederek coinleri devretmeyi seçebilirler. Serum, şu anda 10 milyon SRM olan nodeları işletmek için yüksek sermaye gereksinimleri nedeniyle staking için iki seçenek sunar. 10 milyon SRM’den her node’un en az 1 MSRM’si olmalıdır (1 milyon SRM’ye eşit olan MegaSerum olarak adlandırılır).

Serum, ekosistemi destekleme karşılığında, stake edenlere kilitli coinlerinden elde ettikleri getiriyi telafi eder (performansa dayalı olarak %2 temel yıllık yüzde verim ve ekstra %0-13 APY ile). Protokol, platformun işlem ücretlerinin %10’unu nodeların stake ödüllerini dağıtmak için ayırıyor.

Serum

EcoSerum

EcoSerum, protokol ağı içinde, DEX’in üzerine inşa edilen gelecek vaat eden projelere hibeler sunarak Serum ekosistemini büyütmeye adanmış özel bir node’dır.

Merkeziyetsiz swap protokolü, EcoSerum’un bu amaç için platformun işlem ücretlerinin %2’sini kullanarak bağışladığı fonları sağlar.

EcoSerum node’unun katılımcıları, desteklemek, ekip üyeleriyle etkileşim kurmak, geri bildirim sağlamak ve uygulamaları test etmek için projelere oy verebilir.

Serum Swap

Başlangıçta proje, temel olarak kullanıcılar arasında gözetimsiz ve merkeziyetsiz token tradelerini kolaylaştırmayı amaçlayan AMM benzeri bir çözüm olan Serum Swap hizmetini başlattı.

Ancak, hizmetin yüksek bakım gereksinimi ve Solana’daki alternatif AMM’lerin daha iyi işlevselliği nedeniyle Serum, trade platformunu kapatmaya karar verdi.

Bunun yerine Serum, yeni değişikliklerden etkilenmeyen temel DEX ürününe daha fazla odaklanmayı hedefliyor. Aynı zamanda Serum, diğer Solana tabanlı projeleri protokolünün üzerine inşa etmeye teşvik ettiği ekosistem odaklı bir yaklaşım benimsiyor.

Mükemmel bir örnek, kullanıcılar arasında düşük maliyetli, hızlı ve uygun token takaslarını kolaylaştırmak için Serum’un merkezi sipariş defterlerini kullanan Solana destekli bir AMM olan Raydium’dur.

Serum

SRM Nedir ve Fiyatı Hakkında Ne Bilmeliyim?

SRM, Serum protokolünün yerel tokenidir. Solana’nın SPL standardına dayalı olsa da, Ethereum blockchain’inde bir ERC-20 tokeni olarak da mevcuttur.

SRM aşağıdaki amaçlara hizmet etmek üzere tasarlanmıştır:

  • SRM’ye sahip olarak Serum’un DEX’indeki işlemler için işlem ücreti indirimleri alma
  • Ekosistemi desteklemek ve ödüller almak için SRM’yi stake etme
  • Zincir içi governance’a katılma (uygulamaya geçtiğinde)

SRM’nin toplam 10 milyar coin arzı vardır ve bunların %90’ı şu anda kilitlenmiştir ve Ocak 2027’ye kadar kademeli olarak serbest bırakılacaktır. Coin arzının kilitli kısmı, özel satış turu katılımcılarına dağıtılan tokenleri ve diğer bağış toplama turlarına katkıda bulunanları, Serum’un ekibine dağıtılanları ve danışmanların yanı sıra ortak ve ekosistem teşvik fonlarını içermektedir.

Bu nedenle, şu anda piyasada dolaşan 50 milyon coinden sadece 1 milyon SRM dolaşımda.

İlginç bir şekilde, proje iki yerel token içeriyor. Kullanıcılar, SRM’ye ek olarak, MegaSerum’a atıfta bulunan ve 1 milyon SRM’ye eşit olan MSRM’yi de tutabilir.

MSRM’nin birincil faydası, nodeları çalıştırmaktır (çünkü her node’un ödül oluşturmak için en az 1 MSRM’ye ihtiyacı vardır). Aynı zamanda, MSRM sahibi olmak, sahiplerin Serum DEX’te daha fazla işlem ücreti indirimi almalarını sağlar. Kullanıcılar 1 milyon SRM’yi 1 MSRM’ye veya tam tersini kolayca dönüştürebilirken, MegaSerum’un 1.000 tokenlik bir tedarik sınırı vardır, bu da herhangi bir zamanda tüm SRM’lerin maksimum %10’unun MSRM’ye kilitlenebileceği anlamına gelir.

Sabit bir tedarike ek olarak proje, SRM’yi geri satın almak ve yakmak için platform ücretlerinin %68’ini kullanır. Bir yan not olarak, kalan %32 paycılara (%10), EcoSerum’a (%2) ve ticaret faaliyetini (%20) barındıran proje veya grafik kullanıcı arayüzüne gider.

Ayrıca, projenin zincir üstü governance mekanizması uygulanır uygulanmaz protokol, topluluk tarafından reddedilen her teklifte kilitli teminatı (50.000 SRM) yakacaktır.

Artık SRM ile ilgili temel bilgileri öğrendiğinize göre, kriptopara biriminin fiyatına bir göz atalım.

Piyasadaki çoğu dijital varlık gibi (bazı kısa vadeli hareketler dışında), SRM 2021 yılına kadar büyük değer değişiklikler yaşamadı.

2020’yi 1,245$’lık başlangıç ​​fiyatına (11 Ağustos 2020) kıyasla küçük bir düşüşle (%-17) kapattıktan sonra, SRM bir boğa koşusuna girdi ve tokenin değeri 1 Ocak’taki 1,074$’dan 3 Mayıs 2021’e kadar 12,98$’a yükseldi.

Bununla birlikte, SRM, ayın ilerleyen günlerindeki kripto piyasası çöküşünden olumsuz etkilendi ve günümüzde (27 Ağustos 2021) 6,50$’dan işlem görüyor.

Özet Olarak;

Serum, DeFi hizmetlerinin avantajlarını ve zincir üstü sipariş defterlerini birleştirerek, merkeziyetsiz bir şekilde kullanıcılara hızlı, ucuz ve verimli işlemler sunan bir DEX tasarladı.

Ayrıca, merkezi borsaların bazı özelliklerinden hala yoksun olsa da Serum, merkeziyetsiz finans alanında bulunan geleneksel AMM’lerden çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunar.

Yukarıdaki avantajlara ek olarak, Serum’un hibeleri, artık hızla genişleyen bir ekosisteme sahip olan merkeziyetsiz swap protokolünün üzerine inşa edilecek çok sayıda Solana tabanlı projeyi çekti.

Ve proje büyük bir potansiyele sahip olduğundan, Serum için sırada ne olduğunu görmek için sabırsızlanıyoruz.

Kaynak: AAX Academy

Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Yabancı Kripto Fenomenleri

Yabancı Kripto Fenomenleri Bu Hafta Neler Konuştu | 27 Ağustos 2021

woo

WOO Network Kucoin’de Listeleniyor: $WOO Nedir?