in ,

Sekiz Adımda Kendi Kripto Para Biriminizi Nasıl Oluşturursunuz?

Blok zinciri destekli kripto para birimlerinin ortaya çıkışı, son yılların en önemli teknolojik atılımlarından biri olmuştur. Özellikle kripto para birimi, dünya çapındaki yatırımcılar ve işletmeler de dahil olmak üzere finans sektöründeki paydaşlar için devrim yaratmış ve eşitlik sağlamıştır.

Bitcoin’in en büyük kripto para birimi olarak öne çıkmasından bu yana Ethereum, Litecoin ve Ripple gibi kayda değer varlıklarla birlikte birçok başka kripto para birimi geliştirilmiştir. Günümüzde, binlerce kripto para birimi ve düzinelerce blok zinciri platformu mevcuttur.

Belki de en büyük cazibesi, herkesin bir kripto para birimi yaratabilmesidir; bugün dolaşımda bu kadar çok olmasının bir nedeni de budur. Bununla birlikte süreç; mükemmel teknik bilgi, para, zaman ve diğer kaynakları gerektirmektedir.

Bu kılavuz, bir kripto para biriminin nasıl oluşturulacağını açıklayacak ve bu tür bir projeye başlarken karşılaşılabilecek bazı süreçler hakkında fikir verecektir.

Coin’ler ve Token’lar: Aralarındaki Fark Nedir?

Kripto paralar iki kategoriye ayrılır: coin ve token. Aralarındaki fark basittir. Coin’ler, Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) örneğinde olduğu gibi etraflarına inşa edilmiş yerel bir blok zincirine sahiptir.

Kriptopara

Coin’ler; işlem ücretlerini ödemek, stake etmek veya sahiplerinin yönetime katılmasını sağlamak gibi tüm ağ genelinde belirli bir faydaya sahiptir ve her yerde kullanılabilir. Bir kripto para oluşturmak gelişmiş blok zinciri bilgisi ve kodlama becerileri gerektirir. Bununla birlikte, blok zinciri geliştirmek son derece maliyetli olabilir ve önemli ölçüde zaman alır.

Öte yandan tokenlar, önceden var olan blok zincirleri üzerine inşa edilir. Token’lar genellikle coin’lere benzer rollere sahip olsalar da esas olarak yalnızca kendi projelerinin sınırları dahilinde fayda sağlarlar. Coin’lerin aksine, önceden var olan araçların ve açık kaynak kodunun mevcudiyeti nedeniyle bir token oluşturmak nispeten basittir. Bu nedenle de token geliştirme genellikle daha hızlı, daha basit ve daha ucuzdur.

Bir token geliştirmeye karar vermiş olanlar için burada gösterilen her adımın geçerli olmayacağı unutulmamalıdır. Bu durumda, ilk üç adım en önemlisi olacaktır.

1. Uygun Bir Blockchain Platformu Seçin

Bir token oluştururken yapılması gereken ilk şey, kriptonun basılacağı blok zincirini seçmektir. BSC ve Ethereum popüler seçeneklerdir ancak yan zincirler de cazip seçenekler olabilir.

Yeni bir coin oluşturma süreci için de yaratıcıların, özel bir blok zinciri tasarımı için şartnameler hazırlaması ve bunu hayata geçirmek için gerekli uzmanları işe alması gerekecektir.

2. Bir Konsensüs Mekanizmasına Karar Verin

Konsensüs mekanizmaları, belirli bir işlemin meşruiyetinin ve dolayısıyla bloğa eklenip eklenmeyeceğinin belirlendiği protokollerdir. Bu tür mekanizmalar, katılımcıların ağdaki işlemleri nasıl onayladığı ve doğruladığının temelini oluşturur.

Özel bir blok zinciri geliştirenler ve hangi seçeneği seçecekleri konusunda emin olamayanlar için hangi konsensüs mekanizmasının coin için genel vizyonuna en uygun olduğunu düşünmek faydalı olabilir. Çoğu blok zinciri, düşük donanım gereksinimleri ve farklı varyasyonları nedeniyle Proof-of-Stake (PoS) modelini benimseme eğilimindedir. Bir diğer popüler seçenek ise Bitcoin blok zincirinde kullanılan ve birçok kişi tarafından güvenli ancak masraflı olduğu düşünülen Proof-of-Work (PoW) modelidir.

3. Blok Zinciri Mimarisini Tasarlama

Yeni bir kripto para yaratma süreci, üzerinde çalışabileceği yerel bir blok zinciri tasarlamakla paralel gider. Bu; blok zinciri, programlama ve teknik kripto para becerileri hakkında derin bir anlayış gerektirdiğinden sürecin teknik açıdan karmaşık bir yönüdür. Belirtmek gerekir ki bu adım yalnızca yeni bir coin geliştirilirken gereklidir. Her blok zincirinin kullanıcıların işlemleri doğrulamasına veya node’ları çalıştırmasına izin vermediğini unutmamak önemlidir.

Özel, halka açık, izinli ya da izinsiz bir blok zinciri oluşturma kararı, blok zincirinin genel mimarisini ve genel olarak projenin yönünü belirleyeceği için belki de en önemlilerinden biridir.

4. Blok Zinciri Geliştirmeye Başlayın

Bu adım genellikle blok zinciri fikirlerini hayata geçirmek için dışarıdan yardım alınmasını gerektirir; tabii ki arkasındaki ekip yeterli bilgiye sahip değilse. Blok zinciri canlı bir ortamda çalışmaya başladığında, temel kavramlarını ve kurallarını değiştirmek son derece zor hale gelir. Bu nedenle bu aşamayı doğru yapmak ve her şeyin planlandığı gibi çalıştığından emin olmak için bir test ağından yararlanmak ve ideal olarak blok zincirini inşa etmek için tüm bir geliştirme ekibiyle işbirliğini güvence altına almak son derece önemlidir.

5. Kripto ve Kodunu Denetleyin

Kripto para geliştiricileri genellikle blok zincirlerinin kodunu gözden geçirmeleri ve herhangi bir güvenlik açığını tespit etmeleri için uzman blok zinciri denetçileri tutmayı tercih eder. Bu, yaratıcının yanı sıra potansiyel kullanıcılar veya yatırımcılar için de bir güvenlik seviyesi getirir.

6. Kripto Para Birimini Yasal Gerekliliklere Hazırlayın

Blok zincirinin çalışır durumda olduğu ve yeni kripto para biriminin basılmaya hazır olduğu noktada, varlığın yasal gereklilikleri karşıladığından emin olmanın ve bunun tam olarak neleri gerektirdiğini araştırmanın zamanı gelmiştir. Bu, yerel bölge hükümetinden bir lisans başvurusunda bulunmak anlamına gelir.

Gelişimin bu aşamasında, kripto para biriminin ilgili tüm yasa ve yönetmeliklere uygun olduğunu doğrulamaya yardımcı olacak hukuk uzmanları istihdam etmek akıllıca olacaktır. Kripto para birimlerinin bazı ülkelerde yasaklandığını akılda tutmak da aynı derecede önemlidir. Bu da para birimini piyasaya sürmeden önce para biriminin yetki alanındaki yasalar hakkında kapsamlı araştırma yapmak demektir.

7. Kripto Para Birimini Basma Zamanı

İster bir coin ister bir token geliştirilsin, kripto paranın basılması gerekecektir. Doğal olarak bunun için kesin yöntem, varlığın ana hatlarıyla belirtilen tokenomik özelliklerine göre farklılık gösterecektir. Ne olursa olsun para basımı, bir kripto paranın arzını kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda tutmanın önemli bir yönüdür. Başlangıçta çıkarılan coin’lerin miktarı tamamen yaratıcısına bağlıdır: bazıları tüm coin arzını tek bir partide basmaya karar verebilirken diğerleri blok zincirine yeni bloklar eklendikçe varlığın arzını zaman içinde kademeli olarak artırmayı seçer.

8. Kripto Para Birimi Etrafında Bir Topluluk Oluşturun

Tüm bunları söyledikten sonra hala altın kural var: yeni bir kripto para birimini kimse bilmiyorsa kimseye yardımcı olmaz. Yeni para birimini pazarlamaya ve tanıtmaya odaklanmak işte bu noktada devreye giriyor. Bu amaçla e-posta pazarlaması, blog oluşturma ve sosyal medya pazarlaması, yeni bir kripto para birimi hakkındaki farkındalığı artırmak ve aynı zamanda kullanıcıları yatırım yapmaya çekmek için kullanılabilir.

Bir kripto para birimi benimsenmezse başarısız olmaya mahkumdur. İlgiyi artırmak için sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri, erken benimseyenler için çeşitli teşvik yöntemleridir.

Ayrıca, yeni ve eski yatırımcılarla iletişimi daha iyi kolaylaştırmak için bir topluluk duygusu aşılamak önemlidir. Bu aynı zamanda soruların yanıtlanabileceği ve güvencelerin verilebileceği interaktif bir platform görevi görür. Sonuçta, bir kripto para topluluğunun bir temele sahip olması gerekir.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

Ezgi Çoban tarafından yazıldı.

Başkent Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri aynı zamanda Uluslararası Ticaret ve Finansman Çift Anadal Programı öğrencisi. KoinSaati içerik editörü.

Linear Vesting (Doğrusal Hakediş) Nedir?

Central Bank Digital Currency (CBDC) Nedir?