in ,

Segregated Witness (SegWit) Nedir?

Segregated Witness (SegWit) 2015 yılında geliştirilen bir protokol güncellemesidir. Bitcoin ağındaki işlem biçimindeki bir değişikliği ifade eder. Amacı, işlem esnekliğine karşı koruma sağlamak ve blok kapasitesini artırarak işlem sürelerini azaltmaktır. Ayrıca, bir blokta daha fazla işlem depolayarak doğrulama sürecini hızlandırmak amaçlanmıştır. Kısacası blockchain’lerdeki ölçeklenebilirlik sorununa çözüm aramaktadır. 

Bitcoin ağı, madenciler tarafından oluşturulan ve blokları, işlemleri doğrulamak için çalışan binlerce bilgisayardan oluşur. Bu bilgisayarlara, “node” veya düğüm denir.

Bitcoin ağı olgunlaştıkça çeşitli sorunlarla karşılaştı. Ağ üzerinde daha fazla işlem gerçekleştikçe daha fazla blok eklenmektedir. Bloklar her 10 dakikada bir oluşturulur ve maksimum 1 megabayt (MB) boyutundadır. Bu boyut kısıtlaması nedeniyle, bir bloğa yalnızca belirli sayıda işlem eklenebilmektedir.

Yüksek işlem sayısı, ağa yük bindirmekte ve işlemlerin işlenmesinde ve doğrulanmasında gecikmelere yol açmaktadır. Bazı durumlarda, bir işlemin geçerli olduğunu doğrulamak saatler sürebilir. Bitcoin’in popülaritesi arttıkça ve dolayısıyla işlem sayısı arttıkça ağda işlem doğrulaması yavaşlamaktadır. SegWit bu sorunu çözüm olabilmesi adına oluşturulmuştur.

SegWit protokolü, işlemi iki bölüme ayırır. Kilit açma imzası (“witness” (tanık) verileri) orijinal kısımdan çıkarılır, ancak sonunda ayrı bir yapı olarak blokzincirinin bir parçası olarak kalmaya devam eder. Orijinal kısım gönderici ve alıcı verilerini tutarken, sondaki ayrı yapı (“witness” yapısı) komut dosyaları ve imzaları içermektedir. SegWit’in ana fikri imzaların işlem verisiyle birlikte yer almayacağı şekilde blok verisini yeniden organize etmektir. Böylece blok içerinde daha fazla alan yaratılır ve blokzincirine daha fazla işlem eklenebilir.

2017 yılının Ağustos ayında Segwit güncellemesi, Bitcoin ağına bir soft fork olarak eklendi.

SegWit’in Ele Aldığı Ana Sorun

Bir kullanıcı başka bir kullanıcıya Bitcoin gönderdiğinde, iki bilgi gerekir: bir genel adres ve bir özel anahtar. Genel adres, işlemde yer alan varlıklar için dijital bir tanımlayıcıdır. Her kullanıcının Bitcoin alıp göndermek için bir genel adresi vardır ve ağdaki herkes bu adresleri görebilir. Özel anahtarlar ise görülemez. Özel anahtarlar, genel adreslerin bir kullanıcıya ait olduğunu doğrulamak için kullanılırlar.

Bitcoin transfer süreci, bir kullanıcı ağa bir istek yayınladığında başlar. Bu istek, kullanıcının genel adresini, gönderilen Bitcoin miktarını ve madenciler için gereken işlem ücretini içermektedir.

Bitcoin

Madenciler bu işlemi işler; her iki kullanıcıdan gelen bilgiler şifrelenir, bu, verilerin işlem kimliği adı verilen bir bilgisayar kodu satırına dönüştürüldüğü anlamına gelir. Bu noktada, işlem sıraya alınır. Blok limitine ulaşılana kadar işlemler sıraya eklenir ve bir blok oluşturulur.

Son olarak, blok “node”lara iletilir; tüm node’ların yarısından fazlası bilgilerin geçerli olduğunu kabul ederse, blok onaylanır ve blokzincirine eklenir. Artık Bitcoin, kullanıcılar arasında başarıyla transfer edilmiştir.

Bitcoin popülerleştikçe ağ giderek işleyebileceği işlem sayısında yavaşlamaya başladı. Geliştiriciler, bu sorunu blokzinciri içindeki blokların boyut sınırını işaret ettiler.

SegWit, Sorunu Nasıl Ele Aldı?

SegWit, Bitcoin işlem hızını azaltan bir blokzinciri boyutu sınırlama sorununun çözümüydü. Bitcoin geliştiricisi Dr. Pieter Wuille, bu sorunu çözmek için işlem imzasının (witness veya tanık) dijital imzasının işlem verilerinden ayrılması gerektiğini öne sürdü.

SegWit, imzayı işlem verilerinin dışına taşır. Böylece işlemin boyutunu azaltır

Özetle

  • SegWit, Bitcoin’in işlem biçiminde “witness” bilgisinin bloktan çıkarıldığı bir değişikliği ifade eder.
  • SegWit’in belirtilen amacı, bir blok içinde daha fazla işlemin depolanmasına izin vermektir.
  • SegWit, Bitcoin işlem hızını azaltan bir blokzinciri boyutu sınırlama problemini çözmeyi amaçlamaktadır.
  • Temel düzeyde, SegWit, verilerin depolanma şeklini değiştiren, dolayısıyla Bitcoin ağının daha hızlı çalışmasına yardımcı olmaktadır.

Kaynak: Investopedia

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Garen Varjabetoğlu tarafından yazıldı.

Fransa'da, Nice Sophia Antipolis Üniversitesi'nde Ekonomi-Yönetim bölümünden mezun oldum. Fransızca ve İngilizce dillerine hâkimim. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra, blokzinciri teknolojisiyle tanıştım ve kendimi bu alanda geliştirmekteyim.

ripple,XRP

Coinbase Büyüyor

Avalanche, Haftanın Zirvesine Ulaştı