Rusya, varlık sınıfının yabancı para birimleri gibi muamele göreceğini belirten raporlarla kripto endüstrisini düzenlemeye daha da yaklaştı.
Hükümet ve merkez bankası, dijital varlıkları para birimi olarak tanıma planında Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin nasıl düzenleneceği konusunda bir anlaşmaya vardı. Rus hükümetinin resmi internet sitesinde yayımlanan rapora göre, 18 Şubat’a kadar bir yasa tasarısı sunulacak.
Raporda, “Bu tür finansal varlıkların dolaşımı, profesyonel piyasadaki tüm katılımcılar için katı yükümlülükler ve sıradan yatırımcıların haklarının korunmasına vurgu yapılarak devlet tarafından düzenlenecektir” maddesi geçiyor.
Yerel işletme yayını Kommersant’a göre, yeni mevzuat kripto para birimleri yabancı para birimleriyle aynı şekilde düzenlenecek. Bununla birlikte, Rus hükümeti 2022’nin ikinci yarısında veya 2023’ün başlarında gerçekleşebilecek yeni yasalar ve yönergeler belirleyecek. Bu olay, Rusya Merkez Bankası’nın ülkenin maliye bakanlığının kripto para birimlerine tam yasak teklif etmesinden birkaç hafta sonra gerçekleşti.
Teklif, Rusya’daki kripto para birimi alımlarının yalnızca tam kullanıcı kimliğine sahip lisanslı ve yerel olarak kayıtlı şirketler aracılığıyla yapılması gerektiğini öne sürüyor. Başka bir deyişle, bankaların kullanıcılar ve kripto ticaret platformları arasında aracı olarak çalışmasına izin verilecek.
Kripto ticaret hizmetleri sunan borsalar ve pazar yerleri de Rusya’da tüzel kişilik olarak kayıt yaptırmak zorunda kalacak. Bu da yetkili bankalarla hesap açmak ve normalde geleneksel finans kurumlarına uygulanan tüm gereksinimleri karşılamak anlamına geliyor.
Gerçekleşen İşlemlerin Takibi
Yeni yasa yabancı kripto borsalarını Rusya’da ayrı bir ofis kurmasını gerektirecek. Hem yerli hem de yabancı şirketler, işlemleri yasa dışı faaliyet belirtileri açısından kontrol etmek ve kullanıcı işlem verilerini en az beş yıl süreyle tutmak zorunda kalacaklar.
Yasa taslağının kabul edilmesi durumunda, 600.000 ruble (yaklaşık 8.000$) üzerindeki tüm kripto para işlemlerinin Federal Vergilendirme Servisi (FNS) ile beyan edilmesi gerekecek. Bunu yapmamak ise suç olarak kabul edilecek.
İlginç bir şekilde, kripto borsaları ile çalışan bankalar Chainalysis veya Elliptic gibi şirketler tarafından sunulan blokzinciri analiz araçlarını kullanamayacaklar. Bunun yerine, Rusya’nın Federal Mali İzleme Servisi (Rosfinmonitoring) tarafından geliştirilen izleme aracını kullanmaları gerekecek.
Rapora göre, “Şeffaf Blok Zinciri” olarak adlandırılan bu araç, kripto para cüzdanlarının sahiplerini belirlemeye yardımcı olabilecek ve dijital varlıkların yasa dışı kullanımını tespit edebilecek.
- Bu da ilginizi çekebilir : Rusya, 2022 Sonuna Kadar Kriptoyu Düzenlemek için Yol Haritasını Hazırlıyor
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.