in , , , , ,

Rusya ve Ukrayna Arasındaki Gerilim Kripto Piyasasını Nasıl Etkileyebilir?

Bazı analistler, Ukrayna’da savaş çıkması durumunda riskli varlık sınıfında görülen Bitcoin ve altcoin piyasalarının negatif fiyatlama yapacağını söylüyorlar. İşte kripto para piyasalarındaki son gelişmeler…

Geniş tarım alanları sayesinde yüksek tarımsal üretim potansiyeline sahip olan Ukrayna, dünya mısır üretiminin %30’unu tek başına gerçekleştirmektedir. Doğu Avrupa ülkesi, mısırdan buğdaya kadar birçok ürünün üreticisidir ve aynı zamanda stratejik olarak önemli bir konumda bulunmaktadır.

Son zamanlarda ise bu iki ülke arasında süregelen bir gerilim bulunuyor. Ülkede bulunan Rus bankalarının, hükümet tarafından tehdit edildikten sonra kapatılacağı düşünülüyor; ancak olayın ekonomik ve mali boyutu burada bitmiyor. Rus hisse senetlerinde, özellikle bankalarda bir satış olabileceği belirtiliyor.

Bu durum, yabancı yatırımcıların Ukrayna’dan ayrılma ihtimalini gündemde tutuyor ve borsalar üzerinde bir baskı oluşturuyor. Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, vatandaşlarından Ukrayna’yı terk etmelerini isterken Fransız yetkililer, Rusya’nın Swift’ten çıkarılması gerektiğini söylüyor. Rusya ise Swift ağına bir alternatif olarak kripto para birimleri ile desteklenen blockchain teknolojisini değerlendiriyor.

Rusya, Ukrayna

Batı dünyası ile iyi ilişkiler kurmaya çalışan mevcut Ukrayna hükümeti, AB’den ciddi destek alıyor. Avrupa bankalarına borç ödemelerinin yanı sıra Rusya’nın, küresel ticaretten çıkarılması planlanıyor.

Hatırlanacağı üzere 2018 yılında Rusya, blockchain teknolojisi ile kendine ait bir Swift oluşturmayı planladıklarını açıklamıştı; ancak Putin, son yirmi yılda Pavel Durov gibi birçok programcıyı işten atarak bu konuda başarılı bir süreç yürütemedi.

Bu nedenle Rusya’nın şimdilik Bitcoin veya altcoin alıp hold etmekten başka seçeneği yok. Bununla birlikte Rusya, altın rezervlerine sahip olduğu için muhtemelen kripto para piyasaları aracılığıyla trade edebilir veya küresel ticarete devam edebilir. Ancak bu tür bir ticaret, açıkça Swift’den çok daha sınırlı olacaktır.

Bitcoin, Petrol ve Gaz

Petrol fiyatlarının, Rusya’nın Kırım’ı işgal ettiği 2014 yılında olduğu gibi kısa bir süreliğine yükselmesi bekleniyor. Ancak daha önce de olduğu gibi Suudi Arabistan’ın piyasada satışlarını artırmasıyla birlikte sorunun kısa bir süre sonra çözüleceği düşünülüyor. Uzmanlar, benzer bir düşüşün gaz fiyatlarında da görülebileceğini bildiriyor.

Bitcoin, Çevre

Katar’ın geçtiğimiz günlerde AB ile doğalgaz konusunda görüşmelerde bulunduğu biliniyor. Analistler, krizin derinleşmesi halinde Bitcoin fiyatının yükseleceğini öngörüyor. Bu görüşün birçok analist tarafından paylaşılmasının nedeni, önde gelen kripto para biriminin kolayca taşınabilir olmasıdır.

Özellikle savaş gibi durumlarda ülkelerden nakit çıkışının yasak olduğu düşünüldüğünde, Bitcoin ve altcoin’lerin sunduğu avantaj ön plana çıkacaktır. Zayıf ekonomilerin kırılganlığının artmasına paralel olarak kripto para piyasalarına daha fazla likidite giriş olacağı düşünülüyor.

Volatilite Devam Edebilir

Ukrayna-Rusya geriliminin neden olduğu ülkeler arasındaki kutuplaşma ve FED’in faiz artırım sürecinin yarattığı belirsizlik, 24 Ocak’ta Bitcoin ve altcoin piyasalarını derinden vurdu. 24 Ocak’ta Bitcoin, 33.000 doların altına düştü.

Öte yandan Ethereum da 2.103 dolara seviyesini gördü. Piyasa değerine göre en değerli iki kripto para, 10 Kasım’da elde ettikleri ATH seviyelerine göre yaklaşık %50 düştü. Kripto para birimlerindeki bu zarar, mevcut duruma bakıldığı takdirde bir miktar toparlanmış gibi görünüyor. Ancak uzmanlar, kripto para piyasalarında oldukça volatil hareketlerin görülmeye devam edeceğini de düşünüyor.

Kaynak

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.

Ezgi Çoban tarafından yazıldı.

Başkent Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri aynı zamanda Uluslararası Ticaret ve Finansman Çift Anadal Programı öğrencisi. KoinSaati içerik editörü.

Boba Network (BOBA) Huobi Pioneer Zone’da Listeleniyor: Boba Network (BOBA) Nedir?

KuCoin

Starly ($STARLY) KuCoin’de Listeleniyor: Starly ($STARLY) Nedir?