Rusya, Ukrayna işgali sonrasında karşılaştığı benzeri görülmemiş Batı yaptırımlarını baypas etmek amacıyla alternatif arayışını sürdürüyor. Enerji zengini ülke, enerji ticaretinde Dolar ve Euro’nun yerine başka para birimleri arıyor.
ABD, Avrupa, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerden gelen yaptırımlar Rus ekonomisine zarar verdi. Rus bankaları SWIFT sisteminden çıkarıldı, çoğu işletmenin petrol ve doğal gaz ticareti dışında Rusya ile iş yapması yasaklandı. Ülkenin para birimi Ruble, savaşın ardından %30 değer kaybına uğradı.
Bilindiği üzere Rus ekonomisi enerji sektörü üzerine kurulu. Rusya’nın 2021 yılında yaptığı ihracatın %53’ünü enerji ürünleri oluşturuyor, bu da kabaca 390 milyar Dolar civarında bir rakama denk geliyor. ABD ve Birleşik Krallık, Rus enerjisine tam ambargoyu desteklerken, Avrupalılar ise bu fikre pek sıcak bakmıyor. Bu ortamda Putin’den “dost olmayan ülkelerle daha önce Dolar veya Euro ile olan enerji sözleşmeleri Ruble veya altın ile değiştirilebilir” çıkışı geldi.
Rusya: Dost veyaTarafsız Ülkeler Bitcoin ile Ödeme Yapabilir
Rusya Enerji Şefi Pavel Zavalny, Çin ve Türkiye gibi dost veya tarafsız ülkelerle, enerji anlaşmalarında Bitcoin’i kabul etme olasılığını ortaya koydu.
Zavalny, perşembe günü düzenlediği basın toplantısında, Çin ve Türkiye’den temsilcilerin, kendisi ile enerji ticaretinde tercih edilecek para birimi değişiklikleri yönünde görüştüğünü belirtti. Rus yetkili, Çin ve Türkiye gibi ülkelerle anlaşmaların ruble veya kendi para birimleri olan cinsinden yapılabileceğini aktardı. Sırbistan ise konvertibl döviz veya Rus rublesi ile ödeme yapabilecek. Zavalyn sözlerine şu şekilde devam etti,
“Para birimi grubu değişebilir ve bu normal bir uygulamadır. Bitcoin gündeme gelirse, Bitcoin ticareti yapacağız.”
Zavalny’nin bu sözleri, Bitcoin’i kabul etme teklifinin yaptırım koalisyonuna mı yoksa sadece Çin ve Türkiye’ye mi yönelik olduğu henüz tam olarak net değil. Bununla birlikte Zavalny, bazı Avrupa ülkelerinin de Rus enerjisini Ruble ile almaya hazır olduğunu açıkladı.
Rusya’nın Dolara olan bağımlılığını düşürme çabası Ukrayna krizinin öncesine dayanıyor. Ekim ayında Rusya Devlet Başkanı Putin “Henüz erken ancak kripto paraları petrol ticaretinde kullanılabilir.” yorumunda bulunmuştu. Ardından Dışişleri Bakan Yardımcısı Pankin, Moskova’nın döviz rezervlerindeki ve ticaret anlaşmalarındaki Dolar seviyesini diğer para birimleri ve dijital varlıklarla değiştirebileceğini söylemişti.
- Bu da ilginizi çekebilir : Avrupa Birliği, Rusya’ya Karşı Kripto Yaptırımlarını Genişletiyor
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.