ROI, Return on Investment teriminin kısaltmasıdır. Yatırım getirisi veya yatırım geri dönüşü anlamına gelir.
ROI, bir yatırımın verimli veya kârlı olup olmadığını anlamanızı sağlayan bir performans ölçüsüdür. ROI, yatırımın maliyetine göre belirli bir yatırımın getiri miktarını doğrudan ölçmenizi sağlar.
ROI Nasıl Hesaplanır?
ROI’yi hesaplamak için kâr, yatırımın maliyetine bölünür. Sonuç yüzde veya oran olarak ifade edilmek istenirse 100 ile çarpılır.
Kâr = (Gelir – Maliyet)
Örnek/
Ahmet’in 2015 yılında A şirketine 1.000$’lık bir yatırım yaptığını, ardından 1 yıl sonra, elindeki hisseleri 1.200$’a sattığını varsayalım. Bu yatırımın getirini (ROI’sini) hesaplamak için:
Net kâr: 1.200 – 1.000 = 200$
Maliyet: 1.000$
ROI: 200$/1.000$ = 0,20 veya yorum kolaylığı açısından 0,20 x 100 = %20
Ahmet bu yatırım getirisinin iyi veya kötü bir yatırım mı olduğunu anlayabilmek için ya başka bir yatırım getirisiyle ya da bulunduğu ülkenin banka faizi ve/veya enflasyon oranıyla karşılaştırabilir. Eğer Ahmet’in yatırım getirisi banka faizinden ve/veya ülke enflasyonundan yüksekse Ahmet’in yatırımına “iyi” bir yatırım diyebiliriz. Ancak şimdilik Ahmet’in başka bir yatırım daha yaptığını düşünelim.
Ahmet başka bir şirket olan B şirketine 2017 yılında 2.000$’lık bir yatırım yaptığını ve elindeki hisseleri 2020 yılında 2.800$’a sattığını varsayalım. Ahmet’in bu yatırımında elde ettiği ROI %40.
İlk bakışta Ahmet’in B şirketine yaptığı yatırım A şirketine yaptığı yatırımdan daha iyi görünebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Süre. Ahmet A şirketine yaptığı yatırımla 1 yılda %20 getiri elde etmişti ancak B şirketinde elde ettiği %40 getiriyi 3 yılda elde etti. Bu nedenle ortalama yıllık getiriyi görebilmemiz için 40/3 (ROI/Toplam Geçen Süre) işlemiyle yıllık getirinin %13,33 sonucuna varıyoruz. Böylelikle, Ahmet’in yaptığı yatırımları karşılaştıracak olursak, A şirketine yaptığı yatırım daha kârlı bir yatırım (bu örnekte, paranın zaman değerini yok sayıyoruz).
ROI’nin Eksileri
ROI, paranın zaman değerini yansıtmaz ve bazı yatırımların kâr elde etmesi diğerlerinden daha uzun süreceğinden, ROI’leri anlamlı bir şekilde karşılaştırmak zor olabilir. Bu nedenle, profesyonel yatırımcılar net bugünkü değer (NPV – Net Present Value) veya iç getiri oranı (IRR – Internal Rate of Return) gibi diğer metriklerden de yararlanma eğilimindedir.
“İyi” Bir ROI Nedir?
“İyi” bir yatırım getirisinden kastedilen, yatırımcının risk toleransı ve yatırımın getiri sağlaması için gereken süre gibi faktörlere bağlıdır. Diğer her şey eşit olduğunda, riskten daha fazla kaçınan yatırımcılar, daha az risk aldıklarında daha düşük ROI elde edeceklerdir. Benzer şekilde, geri ödemesi daha uzun süren yatırımlar, yatırımcılara çekici gelebilmek için genellikle daha yüksek bir yatırım getirisi gerektirecektir.
- Bu da ilginizi çekebilir: R/R Oranı Nedir?
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.