Robotiğin Geleceğimizi Değiştirmesinin 10 Yolu

Robotların günlük yaşantımızı nasıl değiştirdiğine dair bir izlenim edinmek kolaydır. Bir dahaki sefer benzin için durduğunuzda self servis benzin pompasını düşünün. Benzin istasyonları kurulmaya ilk başladıklarında böyle bir ilerlemeyi hayal etmek zordu. Şimdi, ABD’deki kırsal bölgelerde yaşayan sakinlerin bile bu tür robotlara erişimi var. Bu da yapay zekanın yaşam şeklimizi nasıl etkilediğinin sadece bir örneği diyebiliriz.

En iyi teknoloji şirketleri, robotiğin insanların günlük yaşamlarında uygulanma şeklini değiştirmek için sürekli bir yarış içerisindeler. Bu da bizi gerçekten heyecan verici bir geleceğe doğru götürecek gibi gözüküyor. Mevcut trendlere dayanarak robotiğin geleceğimizi dönüştürmesini bekleyebileceğimiz 10 yol, aşağıda sizlere örneklerle açıklanmıştır.

Kamu Güvenliğinde Robotik

Suçu tahmin etmek ve tespit etmek için yapay zekâ teknolojisini kullanmak çok uzak bir ihtimal gibi görünebilir, ancak bu şartlar altında baktığımız gelecek için oldukça mümkün. Örneğin, drone görüntüleri bunu yakında gerçekleştirecek. Ek olarak, şu anda da bazı kamera tabanlı güvenlik sistemleri, şüpheli faaliyetleri otomatik olarak tanımaya başlamıştır.

Bu teknoloji, toplumu çok önemli bir şekilde değiştirecek. Şüpheli bir davranış tespit edildiğinde kolluk kuvvetlerinin hızlı bir şekilde harekete geçmesini sağlayacak.

Eğitimde Robotlar

Sınıflar ve bireysel öğrenme ayarları arasındaki çizgi şimdiden bulanıklaşmaya başlıyor. Bir eğitim uzmanı Kendra Roberts’ın açıkladığı gibi, “Tek bir öğretmen, sınıftaki her bir öğrenci için kişiselleştirilmiş öğrenme ihtiyaçlarını karşılama kapasitesine sahip değildir. Bilgisayar tabanlı öğrenme zaten bu konudaki şeyleri değiştiriyor. Öğretmenin yerini almıyor, ancak öğrencilerin kendi oluşturdukları tempoda öğrenmelerini sağlıyor.”

Teknoloji, Yapay Zeka

Robotlar kişiselleştirilmiş öğrenme sürecini hızlandıracaktır. İnsansı robot NAO, şimdiden dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilerle bağ kuruyor. Hareket etme, dinleme, konuşma ve bağlantı kurma da dahil olmak üzere önemli doğal etkileşim duyuları ile insanlarla etkileşim haline geçiyor.

Evdeki Robotlar

Bulut bağlantılı ev robotları şimdiden hayatımızın bir parçası haline geliyor. Ev işlerini bizim yerimize yapması için elektrikli süpürgeyi ayarlayabiliriz ve işimiz bittiğinde hazır olması için sıcak bir ev yapımı yemek planlayabiliriz. Çok işlevli robotik ocaklar, bizim müdahalemiz olmadan kızartma, buharda pişirme, pişirme, yavaş pişirme ve diğer işlemleri gerçekleştirebilir. Bizim yapmamız gereken ise sadece onları kurmak.

Bu bulut bağlantılı robotlar, büyük ihtimalle ileride daha gelişmiş versiyonlara dönüşecektir. Önümüzdeki yıllarda konuşmayı anlama ve insanlarla etkileşimlerin artmasını bekliyoruz. Bu gelişmeler, evlerimizin tüm görünümünü ve hissiyatını değiştirebilir.

İş Arkadaşları Olarak Robotlar

Robotların, gelecekte çalışma alanları üzerinde de derin bir etkisi olacaktır. Bir organizasyonda birden fazla rol üstlenebilecek hale gelecekler. Bu nedenle yeni iş arkadaşlarımızla nasıl iletişim kuracağımızı düşünmeye başlamamızın zamanı geldi.

Makineler muhtemelen ses tanıma açısından daha fazla gelişecek, bu nedenle onlarla sesli komutlar aracılığıyla etkileşim halinde olacağız. Fütürist Nikolas Badminton da işlerin şu şekilde gelişmesini bekliyor: “Muhtemelen bir ofise gireceksiniz ve sisteminiz son birkaç saat içinde iş dünyasında neler olup bittiğini, rolünüzü, işinizi, o gün yapmanız gerekenleri göz önünde bulundurarak sizlere bilgi veriyor ve doğru olacak şekilde ne yapacağınız hakkında birkaç fikir sunuyor.”

Oldukça yakın ve ulaşılabilir bir gelecek gibi görünüyor, değil mi?

Robotlar İşlerimizi Alabilir

İster beğenelim ister beğenmeyelim, robotlar zaten işlerinde birçok insanın yerini aldı. Büro yönetimi, lojistik ve taşımacılıktaki işler de değiştirilme riskiyle karşı karşıya. Otonom araçları hatırlıyor musunuz? Onları gelecekte yollarda büyük kamyonlar şeklinde görebiliriz.

Robotik

Ball State Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sigortacılar, telepazarlamacılar ve vergi beyannamesi hazırlayıcıları da dahil olmak üzere birçok mesleğin otomatikleştirilme riski altında olduğu tahmin ediliyor. Özetle, robotların tüm düşük vasıflı işlerin yarısından fazlasını devralması bekleniyor.

Robotlar İstihdam Yaratabilir

“Robotlar işlerimizi alacak!” belki de robotik gelişimin etrafını kuşatan en yaygın korkudur. Evet, teknoloji hızla değişiyor ve bununla beraber ekonomik sonuçlar doğuruyor. Örneğin, gelecekte taksi şoförlerinin yerini sürücüsüz araçların alması kuvvetle muhtemeldir.

Bununla birlikte, yakın gelecekte, yapay zekâ büyük olasılıkla işlerin değil görevlerin yerini alacak. İyi haber şu ki, aynı zamanda yeni pazarlar, işler ve istihdam yaratacak. Bu işler için ek eğitime ve hatta yeniden eğitime ihtiyacımız olabilir, ancak fırsatlar hala orada olacak.

Otonom Arabalar

Kendi kendini süren arabalar hala biraz insan müdahalesi gerektiriyor, ancak gerektirmeyecek günlere de yaklaşıyoruz. Son on yılda, halk arasında bu teknolojinin algısı “Nasıl mümkün olabilir?” den “Belki mümkün…” e daha sonra da “Kesinlikle oraya gidiyor!” a kadar kaydı.

Google’ın sürücüsüz otomobil projesinden doğan Waymo’nun artık bu sektörde tekeli yok. Bunun yerine, her önemli otomobil üreticisi bu teknolojiyi takip ediyor.

Bu trend bizi sizce nereye götürecek? Bizce, şirketler bu trende yatırım yapmaya devam ettikçe 2020 yılına kadar toplu taşımanın farklı bir yüzünü göreceğiz.

Sağlık Hizmetlerinde Robotlar

Sağlık alanında da farklı bir geleceğe doğru bakıyoruz. Bize basit bir stetoskopla muayene yapacak bir doktoru ziyaret etmek yerine, bu görevleri yerine getiren akıllı robotlarımız olacak. Hastalarla etkileşim halinde olacak, durumlarını kontrol edecek ve daha fazla randevu ihtiyaçlarını değerlendirmeye alacaklardır.

Robotik

Eczacılık alanı ise daha büyük değişimler geçirecek. İlaçlar için ATM’ler gibi olacaklar, böylece bir yabancıyla sağlık sorunlarımız hakkında konuşma rahatsızlığını yaşamazken ihtiyacımız olan ilaçları da alabileceğiz.

Eğlence İçin Robotik

Robotlar her zamankinden daha kişiselleştirilmiş, etkileşimli ve ilgi çekici hale geliyor. Bu sektörün büyümesiyle sanal gerçeklik yakın gelecekte evlerimize girecek. Sohbetler yoluyla ev eğlence sistemlerimizle etkileşim halinde olabileceğiz ve onlar da iletişim kurma girişimlerimize yanıt verecekler.

Robotlar Yaşam Standartlarımızı Yükseltecek

Tarih boyunca özellikle sanayi devrimi ile otomasyon ve mekanizasyonun genel yaşam standartını yükselttiğini gördük. Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre, yoksulluk son elli yılda ondan önceki elli yıla göre daha fazla azaltıldı. Bunun nedeni, küresel ekonomi yedi kat büyüdü ve teknoloji bu ilerlemede büyük rol oynadı.

Her türlü işi otomatikleştiren ve kolaylaştıran yazılımlarla kendimiz için daha rahat bir geleceğe bakıyoruz. Bunun bir parçası olmaya hevesli misiniz? Çünkü biz çok hevesliyiz.

Kaynak: https://blog.robotiq.com/10-ways-robotics-could-transform-our-future

Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Ezgi Çoban tarafından yazıldı.

Başkent Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri aynı zamanda Uluslararası Ticaret ve Finansman Çift Anadal Programı öğrencisi. KoinSaati içerik editörü.

Temel Analiz

26 Ağustos 2021 Tarihli Bitcoin, Binance Coin ve Avalanche Fiyat Analizi

Storj ve Merkeziyetsiz Depolama