SEC’in ABD’de “lisanssız” menkul kıymetler sattığı için şirkete ve kurucularına karşı tanımlayıcı bir dava başlatmasından günler sonra Ripple’a yumruklar birer birer inmeye devam ediyor.
Uluslararası ödeme işlemcisi MoneyGram, Ripple şirketine ve kurucularına karşı çeşitli suçlamalar yapıldığı için Ripple ile arasına mesafe koydu.
Dallas merkezli işletme, Ripple’ın (ve destekçilerinin) bu ortaklığı 2019’dan beri popülerleştirmesine rağmen, Ripple’ın isteğe bağlı likidite hizmetini, XRP tokenlerini veya RippleNet’i hiçbir şekilde kullanmadığını söyledi.
Şirketten yapılan açıklamada “MoneyGram, dijital veya başka türlü tüketici fonlarının doğrudan transferleri için ODL platformunu veya RippleNet’i asla kullanmamıştır. Dahası, MoneyGram SEC davasının bir tarafı değildir” ifadesine yer verildi.
Şirket, Haziran 2019’dan bu yana Ripple ile Ripple’ın dört para biriminin satın alınması veya satılması için döviz blok zinciri ticaret platformunun (ODL) kullanımını temsil eden ticari bir anlaşma içerisindeydi.
Şirket yetkililerinin açıklamasına göre MoneyGram ve iştirakleri doğrudan XRP kullanmamış ancak sınır ötesi transferler için Ripple’ın düşük ücretli ve hızlı olduğu tescilli blok zincirini kullanmıştır.
MoneyGram, davayla ilgili olarak Ripple ile herhangi bir iletişimde bulunulmadığını söyledi:
ŞİRKETİMİZE ŞU ANDA SEC NEZDİNDE SÜREN DAVA İLE İLGİLİ OLARAK HERHANGİ BİR TEBLİGAT YAPILMAMIŞTIR. AYRICA, RIPPLE İLE ARAMIZDAKİ TİCARİ SÖZLEŞMEYE YÖNELİK HERHANGİ BİR OLUMSUZ GELİŞME DE MEYDANA GELMEMİŞTİR. ŞİRKETİMİZ SEC DAVASINDA MEYDANA GELEN GELİŞMELERİ TAKİP ETMEYE DEVAM EDECEK VE BUNA GÖRE AKSİYON ALACAKTIR.
Ripple’a Ne Olmuştu?
Ripple, bu haftanın başlarında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından XRP tokenleri biçiminde 1,3 milyar dolarlık lisanssız, kayıtsız menkul kıymet satma suçlamasıyla dava edildi.
Firmanın, token fiyatlarını pompalamak (ve desteklemek) için borsalar ödediği, alım satım çiftlerine cazip görünmelerini sağlamak için yüksek hacimler sağladığı ve en iyi ABD borsalarındaki listelemeler için prim çıkardığı iddia ediliyor.
Buna ek olarak, kurucular Brad Garlinghouse ve Chris Larsen’ın da yasadışı satış yoluyla 700 milyon dolar nakit para kazandıkları sebebiyle davada isimleri geçiyor.
XRP fiyatları, davanın kamuoyuna mal olduğu Pazartesi gününden bu yana yaklaşık %50 düştü. En azından konuyla ilgili netlik sağlanana kadar birkaç borsa, jetonu listeden kaldırdı veya jetonu listeden kaldıracağı söyleniyor. Son olarak BitStamp XRP’yi delist ettiğini duyurmuştu.