in , , ,

Proton (XPR) Zincirine Genel Bakış: Geleneksel Bankacılığa Uzanan Bir Köprü

Proton (XPR), Metal ve Lynx adlı iki ayrı şirket arasında bir ortak girişim olarak faaliyetine başladı. Her iki şirket de kriptopara birimlerini günlük kullanıcılara ulaştırma konusunda benzer bir vizyonu paylaştı, ancak herkes bu vizyonu farklı şekillerde uygulamıştır.

Her satın alma işleminde verdiğimiz kararlar o kadar kökleşmiştir ki bilinçsiz bir hale gelmiştir. Bir perakendeciden çevrimiçi alışveriş yaptığımızda, kredi kartı veya banka bilgilerimizi veririz. Çekle ödeme yaptığımızda, satın aldığımızı kanıtlamak için genellikle kimlik bilgilerimizi göstermemiz gerekir. Kimlik, mahremiyet ve ihtiyacımız olan finansal harcamalar arasında sürekli ihtiyacımız olan bir belgedir. Proton zinciri bu ödünleşimlerin üstesinden gelmek için var. Fiat ve kriptopara ödeme ekosistemlerini tek bir platform altında birleştirmeyi amaçlayan güvenli bir blok zinciri protokolüdür.

Proton

Metal, Venmo veya PayPal’ın kriptopara eşdeğeri olmayı amaçlayan blok zinciri tabanlı bir ödeme işleme platformu geliştirdi. Haziran 2017 tarihinde 3 milyon dolarlık bir ICO ile piyasaya sürüldü ve o zamandan beri uygulamalarını iOS ve Android’de açtı. Artık, kullanıcıların kriptopara birimleri alıp satabilecekleri, itibari paraya dayalı bir pazar yeri fırsatı da sunmaktadır. Bu arada Lynx, EOS ekosisteminde önemli bir oyuncu haline geldi ve ABD kullanıcıları için lider EOS cüzdanını geliştirdi. EOSBet aracılığıyla milyonlarca dolarlık işlem gerçekleştiren şirket aynı zamanda EOS oyununun ilk öncülerinden biriydi. Sonunda Lynx, EOS’un tasarımını ve yeteneklerini geliştirmeye karar verdi ve EOS’un bir yan çalışması olarak kendi Lynxchain’ini geliştirdi. 2020 yılının başlarında iki şirket, geleneksel finans, kriptopara birimi ve blok zinciri tabanlı uygulamalar arasında bir köprü oluşturarak her birinin en iyi özelliklerini Proton (XPR) zincirinde birleştirmeye karar verdi.

Proton Zincirinin Çözmeyi Amaçladığı Sorunlar Nelerdir?

Proton (XPR), geleneksel bankacılık ve kriptopara sektörünün karşılaştığı çeşitli sorunları ele almayı hedefliyor. Geleneksel finansta, gönderici bir ödemeye izin verdiğinde, genellikle bir telekomünikasyon kanalı üzerinden gönderilir ve bu da ödemeyi kötü niyetli üçüncü şahıslar tarafından ele geçirilmeye açık bırakabilir. Ayrıca, tüccarların ve bankaların işlemleri incelemeleri için geçen sürenin uzunluğu bu riski daha da arttırmaktadır. Kriptopara sektöründe, kara para aklamayla mücadele yasalarını kapsayan yerel uyumluluk araçları yoktur. Bununla birlikte, bir blok zinciri ve eski finansal sistemler arasında fon göndermenin veya çekmenin alternatif bir yolu yoktur. İşte tam burada Proton zinciri bu sorunları çözmeye amaçlamaktadır.

Proton’un Özellikleri

Proton zinciri, bir kullanıcının cüzdanına nakit taşımasını sağla. Burada, daha sonra dApp’lerde sorunsuz bir şekilde kullanılabilecek, desteklenen herhangi bir kriptopara birimi satın alınabilir veya satılabilir. Protokol, fonların yalnızca olması gerektiği yerde tahsis edilmesini sağlamak üzere doğrulanmış kullanıcı kimlikleri sistemine dayanır. Proton zincirinin platformunun kimlik doğrulama kısmı, merkeziyetsiz bir KYC doğrulayıcı ağı ve para hizmetleri kullanarak çalışır.

Proton

Bu ağ, platforma kaydolan her kullanıcının kimliğini doğrular ve onlara kendi kullanıcı adını ve güvenilir kullanıcı durumunu atar. Proton zinciri için ilk kriptopara ödeme hizmeti Metal Pay’dir. Ancak ekip gelecekte, Venmo veya Alipay gibi herhangi bir fiat veya kriptopara ödeme hizmetleriyle de çalışmak istiyor. Ayrıca, kullanıcılar Proton özellikli herhangi bir hesap arasında sorunsuz ve anında para taşıyabilir. Proton ağı, Ripple veya PayPal’dan daha hızlı bir şekilde saniyede 5.000 işlem gerçekleştirebilir.

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Batuhan Görbulak tarafından yazıldı.

Hacettepe Üniversitesi Almanca Mütercim Tercümanlık bölümünden mezun olduktan sonra kendisini çeviri ve yerelleştirme alanlarında geliştirdi. Farklı şirketlerde serbest çevirmenlik yapmakta olan Batuhan, 2020’de kripto paralar ile tanışmasıyla birlikte iş ağını genişleterek FinTech alanında birçok projenin çevirisinde tecrübe kazandı. Son 1 senedir çalışmalarını FinTech alanına yoğunlaştırarak Blockchain'i keşfetme yolunda çalışmalarını genişletiyor ve şimdilerde ise koinsaati.com'da co-founder ve "chief editor" olarak aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Bitcoin, Çevre

2021’in 3. Çeyreğinde Bitcoin Enerji Tüketimi, 2020’nin Tamamından Fazla

NFT Filmleri Sıradaki Büyük Olay mı?