in

Post-Blockchain: Blockchain Teknolojisinin Alternatifleri

Blockchain teknolojisi birçok alanda kullanılabilir. Bundan yararlanabilecek çok sayıda farklı endüstri bulunuyor.

Yine de, bu tek yol değil ve zaten her blockchain aynı şekilde çalışmıyor.

Blockchain teknolojisini deneyerek ve farklı şekillerde kullanarak ölçeklenebilirlik, hız ve güvenlik  konusunun üstesinden gelinebilir.

Bazı algoritmalar birden fazla blockchain kullanıyor ve son zamanlarda blockchain’lere bazı alternatifler ortaya çıkmaya başladı.

Proof-of-Work ve Proof-of-Stake

İlk olarak, çoğu blockchain’inin çalışma sistemlerinin temelde farklı olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Çoğu kriptopara ya Proof-of-Work (PoW) ya da Proof-of-Stake (PoS) kullanıyor.

İkisi arasındaki temel fark, PoW’un madencileri kullanmasıdır, bu da onu son derece güvenilir kılar ancak madenciler çok fazla güç kullandığından pahalıdır.

PoS madencilik gerektirmez, bunun yerine bir bloğu doğrulamak, bir kişinin ne kadar büyük bir hisseye sahip olduğuna veya temelde kaç tokene sahip olduklarına ve hissenin ilgili yaşına bağlıdır.

blockchain

 

Açık ve Özel Zincirler

Çoğu kriptoparanın dağıtılmış defterle işlem gördüğünü biliyorsunuzdur.

Çoğu durumda bu defter tamamen halka açıktır ve herkes farklı kişiler arasındaki işlemleri görebilir.

Bu teknoloji dolandırıcılığı ve çifte harcamayı önler.

Ancak herkes tüm işlem bilgilerinin herkese açık olmasını istemez. Böyle bir şeffaflığı potansiyel tehlike gören kişiler var.

Buna karşı geliştirilmiş özel zincirler de var. Ancak bunlar sadece kriptopara birimleri için değil aynı zamanda organizasyonlarında bilgi tutmak isteyen özel şirketler tarafından da kullanılabilir.

Melezler

Bunlar, halka açık zincirleriyle özel blockchain’lerin faydalarını kullanan blockchain’lerdir. Bu gibi durumlarda, bu blockchain’ler izinli olarak halka açık olabilirler.

Birbirinden özellikler ödünç alan birçok farklı PoW veya PoS varyasyonu da var.

Yeni kriptopara birimleri ortaya çıkmaya devam ettikçe, halihazırda var olan kriptopara birimlerinden farklı unsurlar kullanılarak farklı blockchain’ler gelişmeye devam ediyor.

Ancak, en iyi parçaları almaya çalışsa da, sunulanın her zaman daha iyi olduğu sonucunu çıkaramayız.

 

Kripto varlıkları

Yan Zincirler

Yan zincirler veya alt zincirleri esasen birincil zincirle birlikte çalışan ikincil blockchain’lerdir.

Artık akıllı sözleşmeler gibi şeyleri halletmek için ikinci bir zincir kullanan birkaç blockchain var.

Bunu yaparak, akıllı sözleşme özelliklerini birincil blockchain’den uzaklaştırarak hızı ve ölçeklenebilirliği artırabilirler, böylece daha sonra özel işlemlere odaklanabilir.

Yan zincirler başka amaçlar için de kullanılabilir. Her biri farklı amaçlar için kullanılan birincil zincirle etkileşime giren birden fazla zincir olabilir.

Bu amaçlardan bazıları, özellikle farklı ödeme türleriyle ve hatta blockchain’in üzerine inşa edilebilecek dApp’lerle ilgili olabilir.

Belki de yan zincirleri kullanmanın en iyi yollarından biri daha küçük işlemler ve birincil zincir daha büyük işlemlerdir. Bu, işlem ücretlerini ve sürelerini daha adil hale getirebilir.

Bunun nedeni, daha büyük bir zincirdeki daha büyük işlemlerin daha uzun sürebilmesi ve küçük işlemlerin daha hızlı olabilmesidir.

Ayrıca, doğrulama işlemi sırasında daha büyük işlemlerin daha küçük işlemlere tercih edilmesi sorununu da ortadan kaldırabilir.

Yan zincirler veya alt zincirler, ölçeklendirmeyi ele almanın ve ağ büyümeye devam ederken blockchain teknolojisinin trafikle başa çıkmasına yardımcı olmanın uygun bir yolu olabilir.

blockchain

Post-Blockchain: Alternatifler

Blockchain’in daha fazla kafa karıştırıcı olamayacağını düşündüğünüz gibi, blockchain’den daha iyi olduğunu iddia eden yeni bir dizi farklı kriptopara birimi ve fikir birliği algoritması ortaya çıkıyor.

Dördüncü nesil kriptopara birimi olabilirler mi? Kim bilir, blockchain hakkında bildiğimiz her şeyi unutmamız gerekebilir.

IOTA Karmaşası

IOTA, blockchain olmadan çalışan bir kriptopara birimidir. Bunun yerine bir DAG olan Tangle adını verdiği şey kullanılır.

DAG şu anlama gelir: Merkeziyetsiz Döngüsel Grafik ve veri yapılarını düzenlemek için topolojik sıralamayı kullanır.

Eklenen her işlem için, karışıklık iki tanesini doğrular. Teorik olarak, ağda ne kadar çok işlem gerçekleşirse, o kadar hızlı olur.

Her bağlantıya kenar denir. İşlemlerin onaylandığı yer burasıdır. Teorik olarak, karışıklıkta doğrudan bir çizgi yoktur, ancak yeni işlemler her zaman grafiğin sonunda olacaktır.

İşlemler aynı zamanda  siteler olarak da bilinir ve sonlarına ipuçları denir . Onları takip edecek bir sonraki işlemler tarafından doğrulanmayı bekliyorlar.

Ağda bir işlem ne kadar uzun süre kabul edilirse, çift harcama yapmak o kadar zorlaşır.

Dolaşmayan çalışma şekli nedeniyle çok hafiftir. Bu, herhangi bir makinenin internet bağlantısı varsa işlemleri işleyebileceği anlamına gelir.

Ve bu tam olarak IOTA’nın kullanmayı planladığı şey; IoT’yi kullanan cihazlar (nesnelerin cihazları)

Büyük planlarında, IoT’yi kullanan herhangi bir cihaz, bir node görevi görebilecek ve işlemleri kolaylaştırabilecek.

Dolaşma ayrıca madenci gerektiren bloklara sahip değildir . Bu, madenciliğe ihtiyaç duymadıkları için işlemleri daha ucuz hale getirir.

Artı, çünkü teoride ne kadar çok işlem gerçekleşirse o kadar hızlı olur, aynı zamanda blockchain’den daha ölçeklenebilir olmalıdır.

Bazıları DAG’ları eleştiriyor çünkü çifte harcamaları önleyemeyebilir ve daha açık olabilir.

Aslında, dolaşıklığın kontrol edilmesi için ağın sadece %34’ünün saldırıya uğraması gerekiyor , bu da onu blockchain’den çok daha savunmasız hale getiriyor.

DAG’ler ayrıca akıllı sözleşmeler için iyi değildir çünkü işlem sırasını belirlemek zordur.

Bu blockchain ile çok daha kolay çünkü birbiri ardına gelen bloklarınız var ve bunu görmek çok kolay. DAG’lerin akıllı sözleşme özellikleri için ikinci bir katmana ihtiyacı olabilir.

Ayrıca hiçbir şey almadığınız için ağda bir node olmaya teşvik de yoktur. Madenciliğin gerekli olduğu blockchain ile teşvik, madencilikten kazanabilmenizdir.

DAG’ler de 30 yılı aşkın bir süredir var ve konsept olarak o kadar da yeni değil. İnsanlar zaten sınırlarının farkındalar.

Blockchain teknolojisi çok daha yenidir ve DAG’ların karşılaştığı bazı sorunların üstesinden gelir.

IOTA bazı şeyleri çok iyi yaparken, amaçlarına yardımcı olmayan birkaç kötü PR olayından da zarar gördüler.

Hashgraph

Hashgraph, işleri daha iyi yaptığını iddia eden blockchain’e alternatif bir teknolojidir.

Saniyede 250.000 işlem gerçekleştirebileceklerini iddia ediyorlar ki bu Visa’nın yapabileceğinden 10 kat daha fazladır.

Daha adil ve daha az merkezi olduğunu söyledikleri PoS veya PoW değil, bir oylama algoritması olmak istiyorlar .

İşlemler eşzamansız olarak gerçekleştirilir, bu da işlemlerin PoS veya PoW’da olduğu gibi önlerinde diğer işlemleri beklemesi gerekmediği anlamına gelir.

Ayrıca, PoW ile madenciler, alacakları ödüle göre hangi blokları kazacaklarını seçebilirler ve böylece madencilik ödülü daha küçükse önceki blokları atlayabilirler.

Hashgraph, dedikodu protokolü dedikleri şeyi kullanır . Bu, oylama algoritmaları ile bant genişliği sorununun üstesinden gelmek içindir.

Herkesin birbiriyle iletişim kurmasını gerektirdiğinden, bant genişliğine çok fazla ağırlık verir.

Dedikodu protokolü, bu süreci rastgele hale getirerek basitleştirir . Her node aynı anda diğer node’lar ile konuşmak yerine, her node rastgele bir başka node ile iletişim kurar.

Buna ‘dedikodu hakkında dedikodu’ denir. Her node, gördüğü her şeyi başka bir node ile paylaşır. Başkalarının dedikoduları rastgele paylaşıldığı için bu yöntemin etkili olabileceğini söyleyebiliriz.

Sonunda, matematiksel olarak fikir birliğine varılacaktır çünkü tüm bilgiler paylaşılır ve bant genişliği kaydedilir ve aşırı vurgulanmaz.

Hashgraph ayrıca bu protokolün daha ucuz olduğuna inanıyor çünkü madencilik gerekli değil.

Üstüne üstlük , Hashgraph ayrıca blockchain teknolojisinden daha güvenli olabilir. Sisteme başarılı bir şekilde saldırmak için tüm üyelere aynı anda saldırmanız gerekir.

Böyle bir eylem esasen imkansızdır ve çok pahalı olacaktır.

hashgraph

Yine de Hashgraph ile ilgili sorunlar var. Belki de en büyük özelliği Swirlds’e ait patentli bir teknoloji olmasıdır .

Bu, kitleler için değil, sadece şirketler için bir araç olacağı anlamına gelebilir.

Ayrıca merkeziyetsiz veya açık kaynak olarak kabul edilmez. Bunu kullanmak için bir SDK (yazılım geliştirme kiti) talep etmeniz gerekir.

Hashgraph’ın diğer bir sorunu da tüm işlemlerin geçmiş kayıtlarını saklamamasıdır. Geçmiş kayıtları zamanla kaldırılırlar.

Eleştirmenler, işlemlerin geçmişte gerçekleştiğini kanıtlamanın daha zor olacağı için bunun bir sorun olabileceğini söylüyor.

Holochain

Holochain ayrıca PoS veya PoW kullanmaz ve aracı merkezli bir sistemdir.

O kadar farklı ki, bir kullanıcı olarak blockchain ve kriptopara birimleri ile ilgili birçok kavramı unutmanız gerekecek.

Teknik olarak konuşursak, bir fikir birliği mekanizması da yoktur. Bunun yerine DNA dedikleri şey var ve tek bir defter yok .

Aracı merkezi olduğu için, her geliştiricinin sistemin kendi parçası için kendi fikir birliği ve kuralları olacaktır.

Bir aracı olarak, kimliğinizi kontrol etmeniz ve korumanız için tüm verilerinizi bir hashchain içinde depolayacaksınız.

Holochain, birincil odakları gibi görünen ve onları etkili bir şekilde rakip haline getirebilecek dApps oluşturmak için iyidir.

Holochain, oluşturdukları şey için kendi kurallarını koyabilen geliştiriciler için etkili bir çerçevedir ve bir dApp ne kadar popüler olursa, o kadar fazla barındırma gücü alır.

Hashgraph gibi Holochain de bir dedikodu protokolü kullanıyor ancak buna bağışıklık sistemi diyorlar . Bu kötü oyuncuları durdurmak için kullanılır.

Holochain’in kapsamı yalnızca dApp’lerden daha büyüktür. Bir anlamda internette devrim yapmak istiyorlar. Holochain, geliştiricilerin sistemlerinin üzerine kendi blockchain’lerini oluşturabilmeleri için tasarlanmıştır.

holochain

Holochain’in çalışma şekli, Torrent’lerin Dağıtılmış Hash Tablosuna (DHT) benzer.

Ağdaki herkesten bilgi toplamak yerine, yalnızca birkaç node’dan bilgi toplar. Tam bir fikir birliğine varmak amaç değildir.

Holochain ayrıca ağ için yerel bir tokene sahip değildir. Bunun yerine, sahip olduğu şey Holo (HOT) tokenidir ve bu tokenler, dApp’leri barındırdıkları için node’lara ödüllendirilir.

Holo’nun değeri, ağın bilgi işlem gücü ile yedeklenecek ve Holo miktarı, sistemin ihtiyaçlarına bağlı olarak genişleyebilir veya daralabilir.

Bazıları , teknolojinin geliştiricilere üstesinden gelemeyecekleri kadar çok sorumluluk vereceğinden endişe ederek Holochain’e şüpheyle bakıyor.

Blockchain teknolojisi ile, tek başına hala ele alınmayan birçok sorun var ve geliştiricilere daha fazla sorumluluk vermek, daha fazla soruna neden olabilir.

Diğerleri, kötü oyuncuları savuşturup savuşturamayacağından emin olmayan Holochain’in bağışıklık sistemi konusunda endişeli.

Bu kötü aktörlerin bağışıklık sistemini ele geçirip kendilerinin yönetmesi bile mümkün olabilir.

Blockchain’in sonunu görmek mümkün mü?

Bu noktada böyle bir şey söylemek için henüz çok erken.

Blockchain teknolojisinin kendisi hala çok yeni ve ana akım kullanıcılar tarafından benimsenmeden önce kat etmesi gereken uzun bir yol var.

Kitle halk tarafından günlük kullanımda ne kadar etkili olacağını ve hangi blockchain varyasyonunun en iyi sonucu vereceğini henüz görmedik.

Ve bazı avantajlara sahip blockchain alternatifleri olsa da, bu noktada blockchain teknolojisinin net olarak geliştirilmiş bir versiyonu yok.

Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Beyza Gül Yardım tarafından yazıldı.

İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünden mezun olduktan sonra İngilizce öğretmenliği yaptı. Uluslararası İlişkiler bölümünde lisans eğitimi devam ediyor. Aktif olarak Blockchain teknolojisi üzerine araştırma yapıyor ve bu konuda içerik üretiyor.

Longer Distance Marriage Blogs

bitcoin.org

Bitcoin.org Dolandırıcılar Tarafından Hacklendi