in , ,

Kripto Paralarda Portföy Nasıl Oluşturulur?

Kripto para piyasası gün be gün olgunlaşıyor. Diğer yatırım yollarında olduğu gibi bu alanda da portföy oluşturmayı bilmek artık önem arz ediyor.

Çeşitlendirme yapmak portföy yönetiminin en temel unsurlarından birisi. Çeşitlendirme yaparak riskinizi asgari seviyeye indirebilir, bunun yanında iyi bir psikolojik ve stratejik yönetimle bu piyasada başarıya ulaşabilirsiniz. Kripto para piyasanın değerlendirme yapmak için bir çerçeve oluşturmak önemlidir. Daha sonrasında bu çerçeveye uygun bir portföy oluşturarak önemli bir adım atmış olursunuz.

Yatırım Kriterleri

Yatırımınızı yaparken potansiyel yatırımların nasıl değerleneceğine dair bir çerçeve geliştirmek önemlidir. Kripto paralar diğer yatırım araçları gibidir. Kendine has bir kimlik yapısı vardır. Kripto para yatırımlarınızı değer kazanmasını istiyorsanız aşağıdaki sıralayacağım kategorilerde başarılı olmaları gerekmektedir:

Ürün / İşlev: Yatırım yaptığınız ürün işlevsel bir özelliğe sahip midir? Savunulabilir ve benzersiz bir niş alana sahipler midir?

Topluluk: Projenin ilgili ve düzenli takip eden bir topluluğu var mı? Proje, yatırımlarını takip eden ve sorular soran bir topluluğa sahip mi?

Teknoloji: Mevcut sorunlara bir çözüm önerisi sunuyorlar mı? Kullandıkları yöntem, savunulabilir, ilginç yanları olan bir teknolojiye sahip mi?

Teşvik Yöntemleri / Yönetişim: Yönetişim için uygun bir sistemleri var mı? Madencilik yapılıyor mu? Vadettikleri teşvikler, ödüller etkili mi?

Piyasadaki Yeri: Çözüm önerisinde bulundukları problem ne kadar büyük? Bu çözüm önerisiyle piyasada ne kadar yer edinebilirler?

Projeyi değerlendirirken her bir kategoriyi (Ü-Top-Tek-Y-P) 1-10 arasında bir derecelendirmeye tabi tutacağız.

Kripto Para Portföyü

Oluşturacağınız portföyde farklı alanlarda yatırım yapacaksanız en aşağı 6-7 farklı kripto para birimine yatırım yapmak uygun olacaktır. Farklı alanlardaki projelere yatırım yaparak riskinizi dağıtmış, riske göre getiri oranınızı arttırmış olursunuz.

Major Kripto Para Birimleri

Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) başlıca iki büyük para birimidir. Bitcoin bütün kripto paralar arasında ilk olma avantajına sahiptir. Piyasa değeri olarak en büyük kripto para olduğu gibi bir değer koruma aracı olarak genel kabul gördü. Ethereum ise akıllı sözleşme fikrini ortaya atarak önümüzdeki 10 yıl içinde gelmesi muhtemel sayısız blockchain teknolojisini kullanacak yeniliklerin önünü açtı. Bu yönüyle bu iki kripto para portföyde olmak için en çok puanı hak eden varlıklardır.

Bitcoin (BTC)  56,000 USD (9/10/8/9/10)

Ethereum (ETH)  3,000 USD (10/9/10/9/10)

portföy

Zombi Kripto Paralar

Zombi denmesinin bu para birimlerinin geçmişinde çok büyük potansiyel barındırmış olması ancak şimdilerde ise piyasada daha geri planda kalmasından ötürüdür. Örnekte vereceğim 3 kripto para biriminin öyle eşsiz bir değerinin olmadığına dikkatinizi çekerim. Bitcoin Cash (BCH) Bitcoin’in çatallanmasıyla oluşan, Bitcoin’den daha hızlı işlem süreleriyle dikkat çeken bir kripto paradır. Ethereum Classic (ETC) Bitcoin’de olduğu gibi bir fikir ayrılığı ile ortaya çıktı. Bu fikir ayrılığından galip çıkan Ethereum (ETH) oldu diyebiliriz. Litecoin (LTC) “Bitcoin altın ise Litecoin gümüştür” felsefesiyle yola çıktı ancak piyasada bir hayli fazla rakibi var. Bu kripto paralar piyasada baskın para haline gelmediği müddetçe yatırım yapmak çekincelidir. Dolayısıyla Bu ve benzeri yollarla ortaya çıkan kripto paralara yatırım yaparken dikkatli olmak gerekir.

Bitcoin Cash (BCH)  980 USD (2/5/8/7/6)

Ethereum Classic (ETC)  45 USD (2/4/7/8/6)

Litecoin (LTC)  270 USD (4/6/7/7/7)

Ethereum

Blockchain Platformu Olan Kripto Para Birimleri

Kendi platformunu kurarak mevcut problemleri çözmeye çalışan bir dizi kripto para birimi vardır. Solana (SOL) kendi ekosistemi ile hızlı, düşük işlem ücretine sahip bir platform sunar. Polkadot (DOT) ölçeklenebilirlik problemine kendi ağı ile çözüm getirir. NEO akıllı sözleşmeleri daha da esnek hale getirmek için bir platform sunar.

Solana (SOL)  45 USD (9/9/10/8/10)

Polkadot (DOT)  36 USD (8/8/9/8/9)

NEO (NEO)  108 USD (9/7/8/7/9)

Gizliliği Ön Plana Koyan Kripto Para Birimleri

İşlemlerde daha fazla gizlilik olması için çabalayan kripto paralar vardır. Her birinin kendine has özellikleri vardır. Gizlilik bir yandan blockchain alanında çok önemli bir konu iken; öte yandan bu paralar hükümetlerin en çok regülasyon getirme ihtimallerinin olduğu kripto para türledir. Riskinizi buna göre ayarlamalısınız.

Zcash (ZEC)  245 USD (10/8/8/7/8)

Monero (XMR)  410 USD (9/8/6/8/8)

Protokol Kripto Para Birimleri

Blockchain merkeziyetsiz uygulamaları yaygınlaşmaya başladığından beri, birçok platform erkenden katman protokolü önerilerine odaklandı. İleride daha çok proje spesifik alanlara yoğunlaşacaktır.

EOS (EOS)  6 USD (10/8/8/9/8)

IOTA (MIOTA)  2 USD (10/8/9/9/8)

BAT Token (BAT)  1 USD (7/7/8/8/8)

Binance Coin (BNB)

Borsa Kripto Para Birimleri

Borsa kripto para birimleri borsalardaki kullanım her geçen gün arttığından ileride değerlenecek kripto para birimlerindir. Merkezi ve merkeziyetsiz borsa para birimleri olarak çeşitlendirmek faydalı olabilir.

Binance Coin (BNB)  620 USD

Kucoin (KCS)  13 USD

Uniswap (UNI)  43 USD

Diğer Kripto Para Birimleri

Bu bilinen kripto para birimlerinden ayrı olarak yukarıdaki kategorilere göre potansiyeli olan bir çok kripto para birimi olabilir. Kimileri yeni protokoller inşa ederken, kimileri mevcut sorunlara yeni blockchain ağı ile çözüm getirmeye çalışıyor. Bu kripto para birimleri gelecekte olgunlaşmasını beklediğimiz projelere aittir.

Hathor (HTR)  1.30 USD (8/8/9/9/8)

Cosmos (ATOM)  23 USD (8/9/7/8/9)

Terra (Luna)  17 USD (7/9/8/9/7)

Hathor

Örnek Portföy Modeli

BTC (%20): Major Kripto Para Birimi

ETH (%15): Major Kripto Para Birimi

SOL (%15): Platform Sahibi Para Birimi

XMR (%5): Gizlilik Sunan Para Birimi

IOTA (%10): Protokol Kripto Para Birimi

BNB (%10): Merkezi Borsa Kripto Para Birimi

UNI (%10): Merkeziyetsiz Borsa Kripto Para Birimi

HTR (%10): Diğer Potansiyel Vadeden Kripto Para Birimi

ATOM (%5): Diğer Kripto Para Birimi

Bütçenize göre 6-9 arasında kripto para birimini portföyünüzde tutmak riski dağıtmak açısından kullanışlı olacaktır.

Sonuç olarak: Buradaki puanlandırmalar ve yüzdeler örnek vermek amacıyla yapılan temsili değerlerdir. Bir projeye yatırım yapmadan önce yazıda bahsedilen soruları sorarak araştırma yapmalısınız. Her geçen gün giderek olgunlaşan bu piyasada doğru strateji belirlemek büyük önem arz etmektedir.

Kaynak: https://medium.com/the-ascent/cryptocurrency-portfolio-how-to-build-it-fbe794bfae93

Genel açıklama: Burada ele alınanlar “Yatırım Tavsiyesi Değildir”. Herhangi bir şeye yatırım yapmadan önce kendi araştırmanızı yapın.

Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Semih Yiğit tarafından yazıldı.

Galatasaray Üniversitesi'nde Ekonomi bölümü öğrencisi olan Semih, Fransızca ve İngilizce dillerine hakimdir. Blokzinciri, merkeziyetsiz finans, teknoloji ve yazılım alanlarında kendini geliştirmekte ve bu alanlarda içerikler üretmektedir.

NFT

NFT Nedir, Yatırım Yapmalı mıyım?

Plethori

Plethori (PLE) Platformu Nedir?