in ,

Ponzi Şeması Nedir?

Ponzi şeması, hileli bir yatırım programı olarak kabul edilir. Önceki yatırımcılara geri ödeme yapmak için yeni yatırımcılardan gelen ödemeleri kullanır. Ponzi şeması düzenleyicileri, genellikle çok az riskle veya sıfır riskle ortalamanın üzerinde getiri elde etmek için toplanan parayı yatırma sözü verir.

Gerçek anlamda dolandırıcılar parayı gerçekten yatırmayı planlamıyorlar. Amaçları, planın inandırıcı görünmesi için ilk yatırımcılara ödeme yapmaktır. Bu yüzden bir saadet zinciri kendini sürdürmek için sürekli bir fon akışı gerektirir. Organizatörler artık daha fazla üye toplayamadığında veya mevcut yatırımcıların büyük bir kısmı nakde çevirmeye karar verdiğinde, sistem tepetaklak olur.

Ponzi Şemalarını Yıkmak

Bir saadet zinciri, yatırımcılara önemli getiri sözü verilen bir tür yatırım dolandırıcılığı olarak adlandırılır. Ponzi programlarına katılan şirketler tüm dikkatlerini yeni müşterileri cezbetmeye odaklanır. Yeni giriş yapanlar yatırım yaptıktan sonra, para toplanır ve asıl yatırımcılara “getiri” olarak ödeme yapmak için kullanılır. Bununla birlikte, bir Ponzi şeması bir piramit şeması ile aynı değildir.

Ponzi

Saadet zinciri ile yatırımcılar, yatırımlarından getiri elde ettiklerine inandırılır. Bunun aksine, bir piramit şemasındaki katılımcılar, kar elde etmelerinin tek yolunun plana daha fazla insan katmak olduğunun farkındadır. Ponzi programları büyük ölçüde yatırım hileleri olarak lanse edilmektedir.

Ponzi Şemalarının Kırmızı Bayrakları

Ponzi şemalarının çoğu, aşağıdakiler gibi bazı ortak özelliklerle birlikte gelir:

  1. Minimum riskle yüksek getiri vaadi: Gerçek dünyada, her yatırım mutlaka risk taşır. Aslında, yüksek getirili yatırımlar daha riskli olma eğilimindedir. Dolayısıyla, birisi yüksek getiri veya düşük riskli bir yatırım teklif ediyorsa, bu muhtemelen gerçekleşmeyecek. Yatırımcının herhangi bir getiri görmemesi ihtimali var.
  2. Yüksek tutarlı getiri: Yatırımlar her zaman dalgalanmalar yaşar. Örneğin, kişi belirli bir şirketin hisselerine yatırım yaparsa, hisse fiyatının artacağı ve diğer zamanlarda azalacağı zamanlar vardır. Bununla birlikte yatırımcılar, dalgalanan piyasa koşullarından bağımsız olarak tutarlı bir şekilde yüksek getiri sağlayan yatırımlara her zaman şüpheyle yaklaşmalıdır.
  3. Kayıt dışı yatırımlar: Bir şeye yatırım yapmak için acele etmeden önce, yatırım şirketinin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) veya eyalet düzenleyicilerine kayıtlı olup olmadığını doğrulamak önemlidir. Kayıtlıysa, yatırımcı meşru olup olmadığını belirlemek için şirketle ilgili bilgilere erişebilir.
  4. Lisanssız satıcılar: Federal ve eyalet yasalarına göre, kişi belirli bir lisansa sahip olmalı veya düzenleyici bir kuruma kayıtlı olmalıdır. Ponzi programlarının çoğu, lisanssız kişiler ve şirketlerle ilgilenir.
  5. Gizli, sofistike stratejiler: Anlaşılamayacak kadar karmaşık prosedürlerden oluşan yatırımlardan kaçınılmalıdır.

Ponzi Şemasının Tarihçesi

Program adını, 1919 yılında binlerce yatırımcıyı kandıran ve dolandıran bir sahtekar olan Charles Ponzi’den aldı. Ponzi, uluslararası cevap kuponlarından elde edilen kar üzerinden üç ay içinde %50 getiri sözü verdi. O günlerde posta hizmeti, göndericinin posta ücretini önceden satın almasına ve yazışmalarına dahil etmesine olanak tanıyan uluslararası yanıt kuponları sundu. Alıcı daha sonra kuponu kendi postanesinde öncelikli bir havayolu posta pulu ile değiştirecektir. Posta ücretlerindeki dalgalanmalar nedeniyle, pulların bir ülkede diğerine göre daha pahalı olduğunu görmek alışılmadık bir durum değildi.

Ponzi

Ponzi, uygulamada bunu bir fırsat olarak gördü ve onun adına ucuz uluslararası cevap kuponları satın almaları için acenteler tutmaya karar verdi ve sonra bunları kendisine gönderdi. Kuponları, kuponun başlangıçta satın alındığından daha pahalı olan pullarla değiştirdi. Pullar daha sonra kar elde etmek için daha yüksek bir fiyattan satıldı. Bu tür ticaret, arbitraj olarak bilinir ve yasa dışı değildir. Ancak, bir noktada Ponzi açgözlü hale geldi. Menkul Kıymetler Borsası Şirketi altında, 45 gün içinde %50 ve 90 gün içinde % 00 getiri vaat ederek insanları şirkete yatırım yapmaya davet etti. Posta pulu düzenindeki başarısı göz önüne alındığında, kimse niyetinden şüphe duymadı. Ne yazık ki, Ponzi parayı hiçbir zaman gerçekten yatırmadı, sadece bazı yatırımcılara ödeme yaparak planın içine çekti. Plan, Menkul Kıymetler Borsası Şirketi’nin soruşturulduğu 1920 yılına kadar devam etti.

Kendinizi Ponzi Şemalarından Nasıl Koruyabilirsiniz?

Tıpkı bir yatırımcının, hisse senetlerini satın almak istediği bir şirketi araştırması gibi, bir kişi de mali durumunu yönetmesine yardımcı olan herkesi araştırmalıdır. Bunu yapmanın en kolay yolu, SEC ile iletişime geçmek ve muhasebecilerinin şu anda açık bir soruşturma yürütüp yürütmediğini (veya önceki dolandırıcılık olaylarını araştırıp araştırmadığını) sormaktır. Herhangi bir sisteme yatırım yapmadan önce, meşru olduklarını doğrulamak için şirketin mali kayıtlarını almak iyi bir fikir olabilir.

Kaynak: CFI

Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Batuhan Görbulak tarafından yazıldı.

Hacettepe Üniversitesi Almanca Mütercim Tercümanlık bölümünden mezun olduktan sonra kendisini çeviri ve yerelleştirme alanlarında geliştirdi. Farklı şirketlerde serbest çevirmenlik yapmakta olan Batuhan, 2020’de kripto paralar ile tanışmasıyla birlikte iş ağını genişleterek FinTech alanında birçok projenin çevirisinde tecrübe kazandı. Son 1 senedir çalışmalarını FinTech alanına yoğunlaştırarak Blockchain'i keşfetme yolunda çalışmalarını genişletiyor ve şimdilerde ise koinsaati.com'da co-founder ve "chief editor" olarak aktif bir şekilde çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

NEO

NEO 3.0 Güncellemesi Bizlere Neler Getirdi?

kriptopara, Bitcoin

Kriptopara Piyasası Neden Düşüşe Geçti?