Eski adı Matic Network olan Polygon, blok zincir ağlarındaki işlemlerin maliyetini ve karmaşıklığını azaltmayı amaçlayan bir ölçeklendirme çözümüdür.
2017 yılında kullanıma sunulan proje, Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal ve Anurag Arjun tarafından ortaklaşa geliştirildi.
Polygon, Layer-2 yan zincirleri kullanarak Ethereum’da daha ucuz ve daha hızlı işlemler sağlamayı taahhüt eder. Polygon projesinin asıl amacı, Internet of Ethereum Blockchains (Ethereum Blok Zincirlerinin İnterneti) olarak adlandırılan Layer-2 yan zincirlerinden oluşan birbirine bağlı bir ekosistem oluşturmaktır.
Polygon’un Geçmişi
Başlangıçta bir ölçeklendirme çözümü olarak tasarlanan Matic Network, Proof of Stake (PoS) tabanlı yan zincirlere sahip uyarlanmış bir Plasma sürümünü kullanarak Ethereum’a büyük bir ölçek getirmiştir. Polygon, daha sonra büyük projeler ile gerçekleştirdiği ortaklıklar ile birlikte hedeflerini ve teknik kapsamını genişletmiştir.
Geliştirici ekibin dışında bir danışma kuruluna da sahip olan Polygon’un danışma kurulunda ise Hudson Jameson, Pete Kim, Anthony Sassano, Ryan Sean Adams gibi önemli isimler yer almaktadır.
Polygon’un Destekçileri
Polygon projesinin destekçileri ve ortakları arasında pek çok popüler proje ve şirket yer almaktadır. Bu şirketlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
- Coinbase Ventures
- ZBS Capital
- Binance Labs
- Sequoia Capital China
- MetaStone Group
- Tribe Capital
Polygon Nasıl Çalışır?
Polygon, etkin ve uygun maliyetli bir şekilde ağda yaşanan tıkanıklığı açmayı amaçlayan çok sayıda yan zincir sayesinde Ethereum ağını ölçeklendirmeyi amaçlayan bir platformdur.
Ethereum katmanı, esasen Ethereum üzerinde uygulanan bir dizi akıllı sözleşmedir. Bu akıllı sözleşmeler, işlem kesinliği, staking ve Ethereum ile çeşitli Polygon zincirleri arasındaki iletişimi kurma gibi konuları ele alır. Güvenlik katmanı, Ethereum ile yan yana çalışır ve zincirlerin ek bir güvenlik katmanından faydalanmasını sağlayan bir “hizmet olarak doğrulayıcı” rolü sağlar. Hem Ethereum hem de Güvenlik katmanları isteğe bağlıdır.
Bunun yanı sıra iki zorunlu katman bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, Polygon üzerine kurulu blok zinciri ağlarının ekosistemi olan Polygon ağları katmanıdır. Bunların her birinin kendi topluluğu vardır ve yerel fikir birliğini yönetmekten ve bloklar üretmekten sorumludur. İkincisi, akıllı sözleşmeleri yürütmek için kullanılan Polygon’un Ethereum Sanal Makinesi (EVM) uygulaması olan Yürütme katmanıdır.
Polygon’da başlatılan zincirler, Polygon’un isteğe bağlı mesaj iletme yetenekleri sayesinde hem birbirleriyle hem de Ethereum ana zinciriyle iletişim kurabilir. Bu, birlikte çalışabilir merkeziyetsiz uygulamalar (dApps) ve çeşitli platformlar arasında basit değer alışverişi gibi çeşitli yeni kullanım alanlarını mümkün kılacaktır.
Polygon’u Diğerlerinden Ayıran Özellikler
Proof of Stake algoritması, Plasma zincirleri, isteğe bağlı paylaşılan güvenlik, ZK özetleri ve Optimistic özetler, Polygon’u benzersiz ve çok yönlü bir proje haline getirir.
Özel iş hacmi ve bağımsız yönetişim sunan tamamen özelleştirilebilir teknoloji yığını, Polygon’u yüksek veri duyarlılığına sahip sonsuz uygulamalar için tercih edilen çözüm olarak konumlandırabilir.
Geliştirici deneyimi Ethereum’a eşdeğerdir, bu nedenle yeni protokol düzeyinde bilgi gerektirmez.
Polygon Stake
Polygon, ağı güvenceye almak ve konsensüse varmak için verimli ve düşük enerjili bir Proof of Stake modeli kullanır. Böylelikle MATIC sahipleri, pasif stake ödülleri kazanabilmek için MATIC tokenlerini stake edebiliriler.
MATIC stake etmek isteyen kullanıcılar, kendi düğümünü çalıştırarak, stake işlemini başka bir düğüme devrederek veya üçüncü taraf stake havuzlarını kullanarak bu işlemi kolaylıkla gerçekleştirilebilir.
MATIC İstatistikleri
İşlem hacmi bakımından en büyük 9. kripto para birimi olan MATIC’in toplam arzı 10 milyardır. Varlığın dolaşımdaki arzı ise toplam arzın %91’ine denk gelen 9 milyar 80 milyon 469 bin 69’dur. MATIC, bu zamana kadar gördüğü en yüksek fiyat olan 2,92 dolar seviyesini 27 Aralık 2021’de görürken, gördüğü en düşük fiyat olan 0,0030 dolar seviyesini ise 9 Mayıs 2019’da görmüştür.
MATIC Nasıl Alınır?
MATIC almak isteyen yatırımcılar Binance, Coinbase, Kraken, KuCoin ve Bitfinex gibi birçok büyük kripto varlık alım satım platformu üzerinde listelenen bu varlığı yine bu platformlar üzerinden kolaylıkla alabilir, satabilir ve ellerinde tutabilirler.
- Bu da ilginizi çekebilir: Polygon (MATIC) Nasıl Stake Edilir?
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.