Polkadot, dijital verilerin blockchain’ler arasında aktarılmasına izin veren bir ağ protokolüdür. Blockchain’deki veriler yalnızca dahili olarak çalıştırılırken Polkadot, diğer blokchain’leri tek ağda birleştirilebileceği multiple-chain bir ağa sahiptir.
Ekosistemin doğası, projenin son birkaç yılda önemli sayıda kullanıcı kazanmasına yardımcı oldu. Dijital varlık piyasaya sürülmesinden bu yana, kripto piyasasına arzu edilen yenilikçi benimsemeleri getirdi. Bunun sonucunda $DOT, 200 milyon dolardan fazla yatırım topladı ve tarihin en çok finanse edilen projelerinden biri haline geldi.
Polkadot oldukça genç bir kripto varlık olsa da 2021’de hızla popülerlik kazandı. $DOT, Ağustos 2020’de piyasaya çıktı ve iki yıldan kısa bir sürede %240 değer kazandı. Tüm kripto piyasasında olduğu üzere Polkadot (DOT) da jeopolitik ve makroekonomik gelişmelerden olumsuz etkilendi. Dijital varlık, konsolide olma çabasını sürdürüyor. Ağustos 2020 – Kasım 2021 döneminde yaşanan büyüme, yatırımcıları cezbediyor.
- Bu da ilginizi çekebilir: Polkadot (DOT) Boğası Yaşandığında Yüksek Potansiyele Sahip Olacak Merkeziyetsiz Projeler
Uzmanlar piyasa değerine göre konumu göz alındığında, Polkadot’un ilerleyen dönemde yükselişe geçebileceğini ve başta Ethereum (ETH) olmak üzere diğer kripto paralara rakip olabileceğini tahmin ediyor. Peki, $DOT gerçekten bu kadar umut verici mi?
2021’de Polkadot’un (DOT) patlamasında blockchain’in geliştirilmesi etkili oldu. Özellikle Polkadot DeFi sektörünün genişlemesi $DOT geliştirme ekibinin kilometre taşlarından biri oldu. Bununla birlikte giderek daha fazla teknoloji meraklısı, Polakdot’a (DOT) yöneldi ve kendi kripto tabanlı projelerini yürütmeye başlattı.
Yine bu dönem ağın büyümesinin diğer faktör ise Polkadot parachain olarak kabul ediliyor. Parachain Polkadot’a; hız ve işlem ücreti, işlemlerin ölçeklenebilirliği de dahil olmak üzere Ethereum’a rakip olabilecek nitelikleri sağlıyor. Polkadot’un saniyede 1000 TPS veya işlem gerçekleştirebilme potansiyeli olduğu öngörülüyor.
Messari’nin Ağustos ayında yayınladığı rapora göre $DOT’un enerji tüketimi diğerlerine kıyasla oldukça düşük seviyelerde.
Polkadot (DOT) developer etkinliği de yüksek seviyelerde seyrediyor. Blockchain, Mayıs ve Haziran aylarında en yüksek developer etkinliğine sahipti. Developer etkinliğinde 2022 geneline bakıldığında ise Polkadot; Bitcoin, Ethereum ve Cosmos’u geride bırakarak Solana’nın ardından ikinci sırada bulunuyor.
Haziran başında $DOT, daha kullanıcı dostu olan yeni bir staking dashboard geliştirdi. Bu, DOT kullanımını ve holding’ini artırabilir. Haziran ortasında ise Polkadot’un kurucusu Gavin Wood, yeni ve daha merkeziyetsiz bir yönetim modeli için planlarını açıkladı. Diğer taraftan Japon kripto borsası Bitbank Ağustos ayı başlarında platformunda $DOT’u listeledi.
Ayı piyasasına rağmen Parity, Web3 Foundation ve daha geniş Polkadot topluluğu gelişmeye devam ediyor. 2022’nin ikinci çeyreğindeki önemli gelişmeler:
- ink! Upgrade: Parity ekibi, WebAssembly’yi (WASM) derleyen Substrate tabanlı akıllı sözleşme programlama dili olan ink! için dört upgrade yayınladı.
- Topluluk Görüşmeleri: Polkadot, aylık community call’lar yapmaya başladı. Bunlar, Polkadot ve Kusama ekosistemlerindeki güncellemeleri gözden geçirir, ekiplerin protokollerini tanıtması ve gelecekteki gelişmeleri anlatmasına olanak tanır. Community call’lar YouTube ve Polkadot Twitter hesabından paylaşılır.
- XCM Etkinleştirildi: Cross-Consensus Message Format (XCM), Referandum 60’ın geçişi ile etkinleştirildi. XCM, Cosmos’taki Inter-Blockchain Communication’a (IBC) benzer şekilde, parachainlerin diğer parachainler ile mesaj alışverişinde bulunmalarına izin veren bir iletişim dilidir.
Kaynak: Messari
2022’nin ikinci çeyreği boyunca aktivite, 2022’nin ilk çeyreği ile aynı doğrultudaydı. $DOT, piyasadaki gerileme sırasında kullanıcıları başarılı bir şekilde elde tutmasına rağmen çoğu metrik, ATH seviyelerinden önemli ölçüde aşağıda kaldı.
Acımasız bir makro ortama rağmen Polkadot’un on-chain faaliyeti her çeyrekte tutarlıydı. 2022’nin ikinci çeyreğinde, Polkadot yaklaşık 435.000 kullanıcıya 878 milyon DOT token’ı aktardı ve toplam DOT token’larının %54 ila %56’sı arasında tutarlı bir stake etme oranına sahipti. Aynı zamanda temel KPI’lar (ana performans göstergeleri), toplam stake’e göre sağlıklı bir validator dağılımı, güçlü developer etkinliği ve yerleşik yedi ek parachain ile sabit kaldı.
Muhtemelen çeyrek boyunca en önemli gelişme XCM’nin piyasaya sürülmesiydi. XCM live ile parachainler diğer parachainler ile iletişim kanalları açmaya başladılar.
Polkadot’un dYdX ile Cosmos gibi kullanıcı tabanını motive etmesi gerekiyor. Bu hamle parachain veya yeni bir cross-chain kullanım senaryosu oluşturmak için XCM ve Polkadot mimarisini kullanan bir parachain üzerine inşa edilmiş bir protokolden gelebilir.
DOT/USD Günlük Grafik
Yazı kaleme alındığı esnada Polkadot (DOT), $7.00 seviyesinde hareket ederken konsolide olma çabasını sürdürüyor. Hareket zayıflamaya devam ettiği takdirde $6.00 noktası uzun vadeli destek seviyesi olarak verilebilir. Buna karşılık hareketin güç kazanması durumunda uzun vadeli direnç seviyesi olarak ise $10.75 uygun olabilir.
- Bu da ilginizi çekebilir: Polkadot (DOT) Nasıl Stake Edilir?
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.