MarketCap büyüklüğüne göre altıncı Sırada bulunan Polkadot; birlikte çalışabilirlik, gerekli durumlarda özelleştirebilirlik ve ölçeklenebilirlik üzerine efektif çözümler geliştirmek amacıyla kurulan bir ağdır. Peter Czaban, Robert Habermeier ve Ethereum’un (ETH) kurucu ortaklarından Gawin Wood ile İsviçre merkezli Web3 Vakfı tarafından kurulan Polkadot (DOT) ve 19 Ağustos 2020 tarihinde ilk kez piyasada yer aldı.
Polkadot, verilerin -tokenlar ile sınırlı olmamakla beraber- zincirler arası taşınmasını sağlayan bir ağ protokolüdür. Bunun yanı sıra, halka açık ya da özel izne tabi olmayan ağları, belirli bir merkeze bağlı olmayan internet sitelerini birbirine blockchain ile bağlamayı ve tamamen merkeziyetsiz bir internet zinciri kurmayı amaçlamaktadır.
Polkadot Ağı Nasıl Çalışır?
Polkadot elde ettiği verileri zincirler arası kayıtlar halinde tutar. Bu verileri halka açık izin gerektirmeyen ya da izin gerektiren özel blok zincirlere gönderebilir. Bu sistem ile özel izin gerektiren blok zincirlerden izin verilen verileri kullanarak halka açık blok zincirlere gönderir ve orada kullanılmasını sağlar.
Polkadot ağında 4 ana bileşen vardır. Bunlar; düzenleyici zincir (the relay chain), parazincir (the parachain), paraişlem (parathread) ve köprü zincirdir (the bridge chain).
Düzenleyici Zincir (The Relay Chain): Ağın ana zinciridir. Tüm bağımsız blok zincirler bu zincire bağlanır. Bu da ağa birlikte çalışabilirlik kazandırır.
Parazincir (The Parachain): Paralelleştirilmiş zincirlerin kısaltmasıdır. Ağın üzerinde çalışan paralelleştirilmiş zincirleri ifade eder. Sistemi büyütüp çoklu işlem gerçekleştirebilme kabiliyeti kazandırırlar.
Paraişlem(ParaThread): Paralel işlem parçalarının kısaltmasıdır. Paraişlemler, paralel zincirlerle benzer çalışma prensibine sahiptir. Bununla birlikte daha esnek ve daha ekonomik bir model sunar.
Köprü Zincir (The Bridge Chain): Polkadot yönetişim protokollerini desteklemeyen diğer blok zincirlerin ağa bağlanmasını sağlar. Köprü zincir Bitcoin, Ethereum gibi farklı blok zincirleri ile Polkadot ağı arasında köprü görevini üstlenir.
Şematik olarak aşağıda çalışma prensibini görebilirsiniz.
Kaynak: Polkadot
Polkadot bu teknik sistemi sayesinde aynı anda birçok blok zincir projesine ev sahipliği yapabilmeyi; ölçeklenebilir, hızlı ve güvenli bir ağdan geliştiricileri yararlandırabilmeyi; paralel zincirlerde çalışan farklı projeleri beraber çalıştırabilmeyi vadediyor. Böylece farklı blok zincirleri kendi ağında buluşturabilme olanağı sağlıyor. Polkadot, bu şekilde birlikte çalışabilirliği yüksek bir alternatif sunmayı hedefliyor.
Polkadot Mutabakat Rolleri
Mutabakat mekanizması hangi işlemin blok zincirine ekleneceği, hangi işlemin geçerli olacağı ile ilgili düğümlerin emin olmasını sağlayan protokollerdir. Polkadot ağında 4 önemli mutabakat rolü vardır: adaylar (nominators), doğrulayıcılar (validators), sıralayıcılar (collators) ve balıkçılar (fishermen).
Adaylar (Nominators): Ana zincirin güvenliğini sağlar. Stake ettikleri DOT miktarına oranla güvenilir doğrulayıcıları seçer.
Doğrulayıcılar (Validators): Diğer doğrulayıcılarla mutabakat yaparak düzenleyici zincirin (The Relay Chain) güvenliğini sağlar. Sıralayıcıların sunduğu kanıtları doğrular.
Sıralayıcılar (Collators): Kullanıcıların parçalara ayrılmış işlemlerini yönetir ve doğrulayıcılara bu işlemlerin kanıtlarını sunarlar.
Balıkçılar (Fishermen): Ağı anlık olarak takip ederler. Herhangi bir olağandışı durumu doğrulayıcılara rapor ederler.
Şöyle şematize edilebilir:
Kaynak: Polkadot
4 Adımda Polkadot (DOT) Nasıl Satın Alınır?
1-Öncelikle bir Binance hesabı açmalısınız. Binance hesabı açmak için tıklayınız.
2-Ardından Binance Hesabı Nasıl Oluşturulur başlıklı yazımızı okuyarak bir Binance hesabı oluşturun.
3-Binance hesabınıza para yatırmalısınız. Para yatırmak için Papara kullanabilirsiniz. Cüzdanım>Yatırma>Papara seçeneğinden paranızı yatırabilirsiniz. Cüzdanınıza token yatırmak istiyorsanız bu yazımıza tıklayarak diğer detayları öğrenebilirsiniz.
4-Al-Sat sekmesindeki klasik penceresine tıklıyorsunuz. Ardından, önünüze gelen ekranda sağ tarafta bulunan pariteler kısmına DOT yazdığınız takdirde dönüşüm yapabileceğiniz bütün pariteler çıkıyor. Hesabınızda TL olduğunu farz ederek DOT/TRY seçeneğini tıklıyoruz. Ardından almak istediğiniz miktar ve fiyatı yazıp limit emrini giriyorsunuz. Emir gerçekleştiğinde cüzdanım penceresine tıklayarak hesabınızdaki DOT miktarını görüntüleyebilirsiniz.
**Kripto paralar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.