İsviçre menşeli Web3 Vakfı tarafından oluşturulan Polkadot, 19 Ağustos 2020 tarihinde piyasadaki yerini aldı.
Polkadot, farklı blok zincir ağlarının birbirine bağlanmasına olanak tanıyan, zincirler arası güvenli veri iletimi sağlayan, ihtiyaç halinde ölçeklenebilen açık kaynaklı bir protokoldür. Ağın yerel kripto varlığı ise DOT olarak isimlendirmiştir.
Polkadot’un Geçmişi
Polkadot ağı Ağustos 2020’de başlatılmıştır fakat Polkadot’un yerel tokeni DOT’un ICO’su 2017’de gerçekleşmiştir. Kurucuları arasında Robert Habermeier, Peter Czaban ve Ethereum’un eski kurucu ortağı ve CTO’su olan Gavin Wood gibi alanında önemli isimler yer almaktadır.
Polkadot’un Destekçileri
Polkadot projesinin destekçileri ve ortakları arasında birçok popüler proje ve şirket yer almaktadır.
Inria ve ETH Zürih’ten araştırmacılar, Parity Technologies’den geliştiriciler ve Polychain Capital gibi kripto fonlarından sermaye ortakları, Polkadot projesinin destekçileri arasında yer alıyor.
Polkadot Nasıl Çalışır?
Polkadot, Nominated Proof Of Stake (NPoS) olarak adlandırılan bir konsensüs mekanizmasını kullanıyor. Polkadot, üç katmanlı bir yapıda çalışmaktadır. Bu katmanları şöyle sıralayabiliriz:
- Relay chain,
- Bridge
- Parachain
Polkadot ağının işlevsel bir altyapıya sahip olması, bu üç katman sayesindedir. Polkadot dört çeşit konsensüs rolü ile sistemin devamlılığını sağlamayı hedeflemektedir. Validator, nominator, collator ve fisherman olarak adlandırılan bu roller özünde DOT “stake” etmekle başlayan ve her biri onaylama, ağın güvenliğini sağlama, shard’lardan işlemleri toplama ve sistemin işlevine zarar veren validatorları eleme işlevlerini üstlenir.
DOT İstatistikleri
Polkadot tarihindeki en düşük değerini 20 Ağustos 2020’de 2,69 dolar ile görürken, en yüksek değerini ise 55 dolar ile 4 Kasım 2021’de gördü. Toplam arzı 1 milyar 300 milyon 60 bin 919 olan DOT’un dolaşımdaki arzı ise 1 milyar 173 milyon 582 bin 42’dir.
DOT Nasıl Alınır ?
Polkadot (DOT) almak isteyen yatırımcılar, Binance, KuCoin, Coinbase, PancakeSwap ve Kraken gibi birçok büyük kripto alım satım plafformu üzerinde listelenen bu varlığı, yine bu platformlar aracılığı ile kolaylıkla alabilir, satabilir ve ellerinde tutabilirler.
Türk Lirası ile işlem yapmaya olanak tanıyan ve DOT/TRY paritesine destek veren borsalar arasında ise Binance TR, BtcTurk ve Paribu gibi borsalar yer alıyor.
- Bu da ilginizi çekebilir: Polkadot (DOT) Uzun Vadeli İyi Bir Yatırım mı?
Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.
Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.