in ,

Petrol Haftaya Düşüşle Başladı

Petrol fiyatları haftanın ilk gününde varil başına 4 dolar kadar düşerek, Ukrayna’daki savaşın sona ermesi için diplomatik görüşmelerin hız kazanması ve piyasaların ABD’nin yüksek faiz oranlarına hazırlanmasıyla geçen haftaki düşüşü devam ettirdi.

Brent petrol vadeli işlemleri, bugün güne %3,4’lük bir düşüşle varil başına 108.86$’dan işlem görmeye başladı. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri ise %3,5 düşüşle varil başına 105.48$’a geriledi. Her iki vadeli sözleşme de Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgalinden bu yana yükselişteydi ve o günden bugüne %40 değer kazandı.

Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerin 4’üncü turunun bugün video bağlantısı aracılığıyla yapılması planlanıyor. Müzakereler öncesi olumlu bir hava mevcut.

Pazar günü, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Rusya’nın Ukrayna konusunda kapsamlı müzakerelere istekli olabileceğine dair sinyaller verirken, Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Mykhailo Podolyak, Rusya’nın “yapıcı bir şekilde konuşmaya başladığını” ifade etti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasıyla dünya çapında enerji piyasalarını alt üst etti.

CMC Markets analisti Tina Teng, “Yatırımcılar, yaptırımların Rusya üzerindeki etkisini sindirirken ve tarafların ateşkese yönelik müzakerelere olumlu sinyaller vermesi, petrol fiyatlarındaki bu ılımlı havayı devam ettirebilir” yorumunda bulundu.

ABD Merkez Bankası FED, bu ayki faiz toplantısını 15-16 Mart’ta gerçekleştirecek. ABD tüketici fiyatları şubat ayında yükselişe geçerek son 40 yılın en yüksek yıllık enflasyon artışına neden oldu. Bunun yanında, Rusya – Ukrayna savaşının, ham petrol ve diğer emtia maliyetlerinin artması ve bu artışın hız kazanması bekleniyor.

FED’in bu hafta faiz artırmaya başlaması bekleniyor. Bu nedenle, petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü bir baskının oluşması muhtemel. Petrol fiyatları, ABD doları ile ters korelasyonu bulunur, bu nedenle doların daha da güçlenmesi, emtiaları yabancı para sahipleri için daha pahalı hale getirir.

Brent petrol hali hazırda geçen hafta %4,8 değer kaybetti, ABD WTI ise %5,7 düştü ve her ikisi de kasım ayından bu yana en sert haftalık düşüşlerini kaydetti.

Bilindiği üzere ABD, Rus petrol ithalatını yasakladığını açıklamıştı, İngiltere de yıl sonuna kadar ithalatı aşamalı olarak sonlandıracağını belirtti. Rusya, günde yaklaşık 7 milyon varil (küresel arzın %7’si) ihraç ederek, dünyanın en büyük ham ve petrol ürünleri ihracatçısı konumunda.

ING emtia araştırma başkanı Warren Patterson, “Rusya-Ukrayna durumu çok değişken ve piyasa bu cephedeki gelişmelere duyarlı davranacak. Tarafların müzakere etmeye istekli olabilmesi muhtemelen fiyatlar üzerinde bir miktar baskı oluşturuyor” dedi.

“Ayrıca, Çin’de artan COVID vakaları, taleple ilgili endişeleri artıracak. Shenzhen şehri karantinaya alınırken diğer şehirler de daha sert kısıtlamalar mevcut.”

Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı ve Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra ikinci en büyük tüketicisi olan Çin, Omicron varyantı daha fazla şehre yayılarak Şanghay’dan Shenzhen’e vakalarda artışa sebep oluyor.

Çin’in vaka sayısı diğer birçok ülkedeki vakalardan çok daha düşük olsa da “sıfır-COVID” politikası nedeniyle, etkilenen bölgelerdeki hükümet yetkililerinin bulaşmayı olabildiğince çabuk bastırmak için hedefe yönelik karantinalar uygulamasına, toplu testler yapmasına, okulları kapatmasına ve toplu taşımayı askıya almasına yol açtı.

Kaynak: Investing

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

Garen Varjabetoğlu tarafından yazıldı.

Fransa'da, Nice Sophia Antipolis Üniversitesi'nde Ekonomi-Yönetim bölümünden mezun oldum. Fransızca ve İngilizce dillerine hâkimim. Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra, blokzinciri teknolojisiyle tanıştım ve kendimi bu alanda geliştirmekteyim.

FED

Piyasalar Bu Hafta Nelere Odaklandı ?

Elon Musk: Bitcoin, Ethereum ve Dogecoin’ini Satmayacağım