in

Özgür Demirtaş’tan “1900 Yılında Doğsaydınız Ne Olurdu?” Başlıklı Pazar Videosu

Özgür Demirtaş dün yeni bir video yayınladı. Videoya daha önce çektiği 1900 Yılında Doğsaydınız Ne Olurdu? başlıklı videosuna atıfta bulunarak başlıyor. Demirtaş, video kaydına şu ana kadar çektiği videolardan en beğendiği videonun bu olduğunu söyleyerek devam ediyor.

Şu anda yaşadığımız sıkıntılara dikkat çeken Demirtaş, pandemi ekonomik sıkıntılar gibi konulardan sıyrılıp “peki ya 1900 yılında doğsaydınız ne olurdu?” sorusunu kendine ve bizlere soruyor. Sizler için videonun kısa bir özetini buraya taşıdık. Yazının sonuna izlemek isteyenler için videoyu da ekledik.

İnsanlara yaşadığınız dönemden memnun musunuz, sorusunu sorsak çok büyük bir çoğunluğu memnun olmadığını söyleyecektir. Yaşanılan ülkeden, rejimlerden, ekonomiden ve daha farklı birçok açıdan insanlar memnun olmadığını dile getirir. Şimdi şu soruyu kendinize sorun: “1900 yılında doğsaydınız ne olurdu?” Çerçeveyi biraz geniş tutmakta fayda vardır. İstediğiniz herhangi bir ülkenin vatandaşı olduğunuzu hayal edebilirsiniz. Eğer 14 yaşına kadar hayatta kaldıysanız hayatınıza bir isim girer. Franz Ferdinand, Avusturya – Macaristan veliahtı. Franz Ferdinand öldürüldükten sonra gözlerinizi bir gerçeğe açarsınız. Evet, 1. Dünya Savaşı başlamıştır. Savaş demek yok oluş demekti, savaş demek yıkım demekti, savaş demek kör olmak demekti.

Özgür Demirtaş

Siz 18 yaşına girerken savaş bitmiş demekti. Tam tamına 9 milyon asker ve 13 milyon sivil bu savaşta hayatını kaybetmişti. Siz 18-19 yaşlarındayken Finlandiya’da iç savaş çıktı, ardından Polonya ve Ukrayna arasında savaş çıktı. Bu savaşlarda 100binlerce insan hayatını kaybetti. Ardından dünya yeni bir virüsle tanıştı. H1N1 İnfluenza (İspanyol Gribi) sebebiyle 500 milyon insan enfekte oldu.

Ardından dünyada büyük bir enflasyon problemi ortaya çıktı. Almanya bu enflasyonla mücadelesini bir türlü başaramadı. Ardından siz 25 yaşındaki 100binlerce insanın hayatına sebep olan Mussolini iktidara geldi. 26 yaşınıza geldiğinizde ise Yunanistan, Portekiz ve Polonya’da askeri darbeler oldu. Daha sonrasında siz 49 yaşınıza gelene kadar Çin’de bir iç savaş vardı. Siz tam 29 yaşındayken dünya büyük bir ekonomik krizle karşılaştı. 1933 yılına kadar insanların malvarlıklarını büyük çoğunluğunu kaybetti.

Siz 34 yaşınıza geldiğinizde Almanya’nın başına Adolf Hitler geldi. Onun sebebiyle milyonlarca insan hayatını kaybetti. Ardından Rusya’nın başına yeni bir diktatör geldi, Stalin. O günün rakamlarına göre 1.2 milyon insan hayatını kaybetti.

Siz daha 40 yaşınıza gelmeden yeni bir savaş başladı: 2. Dünya Savaşı. Daha gelişmiş teknolojilerle daha büyük bir savaş vardı. Savaş biterken Amerika Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası attı. İki şehir de yok oldu. Siz 48 yaşına geldiğinizde Kuzey-Güney Kore olarak Kore ikiye ayrıldı. Bu arada Türk askeri de Güney Kore saflarından Kore’de savaşa katıldı.

76 yaşına geldiğinizde dünya Ebola Virüsü ile tanıştı. 80 yaşınıza geldiğinizde İran-Irak savaşı baş gösterdi. 500 bin insan hayatını kaybetti. 80 ve 90’lı yaşlarınız soğuk savaşın etkisinde geçti ve dünya nükleer bombalar konusunda daha tehlikeli hale geldi. 92 yaşınızda Bosna Savaşı’nda 100bin hayatını kaybetti. 2000 yılına geldiğinizde 100 yaşınıza gelmiş oldunuz. Eğer hala yaşıyorsanız kimsenin sizin kadar büyük ve felaketler ve acılar yaşamadığının farkındaydınız.

21. Yüzyıl size göre bir tık daha iyi olmasına rağmen bu asrın insanları da hala mutsuz bir şekilde hayatlarına devam ediyorlardı. Ancak günümüz dünyasında daha ileri bir bilim var. Bilgiye ulaşmanın kolaylığı ve gerçeklerin çabucak ortaya çıkışı var. Günümüz dünyasında da kötü şeyler var. Ancak unutulmamalıdır ki 7.8 milyar insanın arasında iyi insanlar da var. Bu insanlar geçen yüzyılın insanlarına göre bir tık daha bilinçli. Bu sebeple umut var.

Kriptoparalar hakkında; merak ettikleriniz, öğrenmek istedikleriniz, soru-cevap, güncel analizler için Telegram kanalımızda bizi takip edin ve iletişimde kalın. KoinSaati’nin Telegram Kanalına katılmak için tıklayınız.

Semih Yiğit tarafından yazıldı.

Galatasaray Üniversitesi'nde Ekonomi bölümü öğrencisi olan Semih, Fransızca ve İngilizce dillerine hakimdir. Blokzinciri, merkeziyetsiz finans, teknoloji ve yazılım alanlarında kendini geliştirmekte ve bu alanlarda içerikler üretmektedir.

Blockchain, teknoloji

Blockchain Alanında İş Fırsatları Nelerdir?

Bitcoin, Tether, Kripto para

Tether Yöneticilerine Dolandırıcılık Soruşturması