Bu yazımızda Coinlist üzerinde ICO’su yapılan Casper Network’ü $CSPR sizler için mercek altına alacağız.
CasperLabs, Casper Network’ün arkasındaki kuruluştur ve temel olarak Casper CBC spesifikasyonuna sahip, merkeziyetsiz bir akıllı sözleşme geliştirme platformudur. Casper Network’ün amacı, diğer blok zincirlerinin mücadele ettiği bazı önemli sorunları çözmektir. Bu sorunlardan bazıları ölçeklenebilirlik, yüksek gaz fiyatları ve kullanılabilirliktir. Bu yazıda Casper Network’ün derinliklerine ineceğiz ve CasperLabs’ın en önemli blok zinciri sorunlarından bazılarını nasıl ele aldığını keşfedeceğiz.
CasperLabs Nedir?
Casper Network’ün ne olduğuna detaylıca girmeden önce, ağın arkasındaki ekibe daha yakından bakacağız. Casper Network’ü oluşturma motivasyonlarını ve geleceğe yönelik vizyonlarını anlamak, gittikleri yola neden girmeye karar verdiklerini anlamamıza yardımcı olacaktır.
Casper Network’ün geliştirilmesinin arkasındaki kuruluş CasperLabs’tır. CasperLabs’taki ekip, geliştiricilerden girişimcilere ve liderlere kadar birçok ekip üyesinden oluşur. Tüm organizasyonun çalışanları, blok zinciri teknolojisinin sağladığı bir dünyaya adanmış ve inanmış kişilerdir. Casper Network platformunu geliştirmenin yanı sıra CasperLabs çalışanları, ağ kullanıcılarına hizmet ve destek sağlamaya odaklanır.
CasperLabs’ın Vizyonu
Blockchain teknolojisi artık ana akım benimsemeyi zorluyor. CasperLabs, blockchain teknolojisinin ana akım benimseme olan bir sonraki adım için hazır olduğuna inanıyor.
Vizyonları, blok zinciri protokolü geliştirmek ve ağın toplu olarak benimsenmesini sağlamaktır. CasperLabs, bu vizyonu gerçekleştirmek için güvenli, verimli ve esnek bir platform geliştirmenin yanı sıra daha kapsamlı bir kullanıcı tabanına uyum sağlamayı başardı.
Casper Network $CSPR, işletmelerin ve geliştiricilerin benimsemesi için optimize edilmiş hisse kanıtı bir blok zinciri ağıdır. Casper Network, Correct-by-Construction (CBC) Casper spesifikasyonuna dayanan ilk canlı blok zinciridir ve ağın, performanstan veya güvenlikten ödün vermeden hemen hemen her varlığı tokenize ederek sürdürülebilir yeni pazarlar yaratmasına olanak tanır. Casper’daki etkinlikler, ağın yerel tokeni olan CSPR tarafından yönetilir.
Casper Network’ün Temel Özellikleri
Doğrulamayı engellemek söz konusu olduğunda iki ana farklı fikir birliği mekanizması vardır. Bu iki mekanizma Proof-of-Work (PoW) ve Proof-of-Stake’dir (PoS). Konu verimlilik ve ölçeklenebilirlik olduğunda PoW’un bazı sorunları var gibi görünüyor. Bu nedenle Ethereum PoW’dan PoS’a geçmeyi tercih etti. PoS, gaz fiyatlarının öngörülebilirliği, ölçeklenebilirlik vb. nedeniyle son yıllarda çok fazla potansiyel göstermiştir. Bu fikir birliği mekanizmasını kullanan blok zincirlerden biri Casper Ağıdır. Ancak Casper Network’ü benzersiz kılan şey Highway konsensüs protokolüdür. Bu protokol, ağın gelişmiş PoS modelini detaylandırır.
Ethereum geliştiricileri, blok zinciri tabanlı fikir birliği protokollerine kesinlik ve esneklik eklemek için CBC Casper’ı oluşturdu. Casper esnektir ve blok süreleri ağ koşullarına göre ayarlanabilir. Bu avantajlar, işlem sürecini hızlandırır ve kullanıcının günlüğün veri çıkışına olan güvenini artırır. Protokol; esnek gizlilik izinlerine, düşük gecikme süresine ve güvenliğe odaklanarak kurumsal uyum için tasarlanmıştır. Casper, işletmelerin güvenlik veya performanstan ödün vermeden gizlilik tercihlerine bağlı olarak genel, izinli ve özel ağ yinelemeleri arasında seçim yapmalarına olanak tanır. Bu, Casper ile ortaklıklar geliştirmek için birden fazla işletme ve Web3 ekibini cezbeden önemli özelliklerden birisi olmuştur.
Casper, değişen iş ve geliştirici tercihlerine dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Güncellenebilir sözleşmeler, geliştiricilerin ve şirketlerin uygulamalarını zaman içinde iyileştirebilmelerini sağlar. Kesin/öngörülebilir gaz ücretleri, ağ etkinliği arttığında bile uygulamaların performansının devam etmesini sağlar. WebAssembly desteği, kripto dışı geliştiricilerin hızlı bir şekilde devreye girmesine katkıda bulunur. Zincir içi yönetişim mekanizmaları, ağ katkısına ve itibara dayalı yönetişim sağlar.
CSPR Tokenomisi
CSPR, Casper ağı için yerel bir tokendir. Ağ katılımcıları bunu hesaplama ücretlerini ödemek için kullanır ve ağ işlemlerini işleyen doğrulayıcıları ödüllendirir. Tokenler aşağıdaki geçerli yönetmeliklere tabi olarak tahsis edilecektir.
Dolaşımda Kaç CSPR Var?
CSPR’nin ilk dolaşımdaki arzı aşağıdaki gibidir:
- Casper’ın Coinlist’te halka açık satışının serbestçe işlem gören diliminden 400 milyon CSPR dolaşıma girdi.
- Borsalara likidite olarak sağlanan yaklaşık 183 milyon CSPR mevcut.
-
Toplam arzı, 10.428B CSPR’dir, şu anda 2.40B CSPR dolaşımdadır.
- Senyorajın bugüne kadar piyasaya sürülen tokenlere tahsis edildiği tahmin edilen kısmı. Senyoraj verildiğinde bu rakamlar gerçek zamanlı olarak güncellenir.
CSPR’yi Nereden Satın Alabilirsiniz?
CSPR, şu anda mevcut olan bir dizi stablecoin alım satım çifti ile bazı borsalarda alım satım yapmak için kullanılabilir. Huobi Global ve Huobi Türkiye şu anda CSPR ticareti için en aktif platformdur ve diğer mevcut borsalar şunları içerir: OKEx, Gate.io, Coinlist Pro, ZB.
Kısa bir süre önce duyurduğumuz üzere Türkiye’nin en hızlı büyüyen blockchain girişimi olarak, dünyanın en güvenilir Kriptopara borsalarından Huobi’nin Resmi Medya Ortağı olduk. Bu yüzden KoinSaati üyelerine özel %10 indirimle Huobi Türkiye üyesi olmak ve 170 USD değerinde hoşgeldin ödülü kazanmak için bu bağlantıdan üye olabilirsiniz.
CSPR Güncel Teknik Analizi
0.7000 dolar seviyelerine kadar gerileyerek uzun zamandır düşen trend içerisinde hareket eden Casper Network $CSPR, 0.1370 dolar direncini test ederek yukarı yönlü bir ivme kazandı. Bu direnç seviyesinden reddedilerek, 0.1000 dolar seviyelerine kadar gerilemesine rağmen, yukarı yönlü hareketini devam ettirmek için yeni bir yükselen trend oluşturma çabasında.
Oluşan simetrik üçgen yapısının yukarı yönlü kırılımının gerçekleşmesi halinde 0.1370 dolar direnci tekrardan test edilebilir. Bu direncin kırılımı halinde 0.15-0.17 dolar bölgesinde majör bir direnç görünüyor. 0.1850 dolar ara direncinin kırılımının gerçekleşmesi halinde majör direnç kırılımının onayını alacak olan CSPR, 0.2600 dolar seviyelerindeki dirence kadar hızlı bir yükseliş gerçekleştirebilir. Simetrik üçgen yapısının aşağı yönlü kırılımı halinde ise 0.7000 dolar seviyelerindeki destek tekrardan test edilebilir.
Kriptoparalar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan ve hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan içerik, yorum ve tavsiyeler genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Hiçbir şekilde yönlendirici nitelikte olmayan bu içerik, genel anlamda bilgi vermeyi amaçlamakta olup; bu içeriğin, yatırımcıların alım satım kararlarını destekleyebilecek yeterli bilgileri kapsamayabileceği dikkate alınmalıdır. Bu sayfalarda yer alan çeşitli bilgi ve görüşlere dayanılarak yapılacak ileriye dönük yatırımlar ve ticari işlemlerin sonuçlarından ya da ortaya çıkabilecek zararlardan KoinSaati sorumlu tutulamaz.