in ,

NFT’leri Değerli Kılan Nedir?

NFT’ler her geçen gün daha yaygın hale geliyor. İnsanlar, sağladıkları deneyimler nedeniyle NFT’leri satın alıyor. Peki, NFT’leri değerli kılan faktörler nelerdir? 

NFT’ler oldukça ilgi çekici gözüküyor. Altında yatan blockchain teknolojisi sayesinde benzersizlikleri, sahipliği ve işlem geçmişi kolayca doğrulanabilir. Farklı şirketler tarafından geliştirilen uygulamalarda kullanılabilir ve ikincil piyasalarda kolayca trade edilebilirler. Tüm bu özellikler, yeni kullanım senaryoları ve iş modelleri için olanaklar sunar. NFT’leri değerli kılan dört bileşen bulunmaktadır.

Bir NFT’nin Değeri = Fayda + Mülkiyet Geçmişi + Gelecek Değer + Likidite Primi

Bir NFT’nin değeri, temsil ettiği varlığa bağlı olarak bu dört bileşen arasında farklı şekilde dağıtılır. Yatırımcılar bu çerçevede bir NFT’nin yatırım yapmaya değer olup olmadığını ölçer. Buna karşılık NFT developer’ları yatırımcıları çekmek için bu dört bileşeni kullanır.

Utility (Fayda)

Utilty value, NFT’nin nasıl kullanılabileceğine bağlıdır. Utility value yüksek olan iki ana kategori olarak oyun varlıkları ve biletler verilebilir. Utility’nin bir başka boyutu da NFT’nin farklı bir app’te kullanabilmesi yeteneğidir. Utility value’yu artırmanın bir başka yolu da NFT’nin, yatırımcısına utility (fayda) sağlamak için diğer işletmelerle ortaklıklar kurmasıdır.

Ownership Value (Mülkiyet Geçmişi)

Value, NFT’yi piyasaya sürenin kimliğine veya NFT’nin önceki sahiplerine bağlıdır. Mülkiyet geçmişi değeri yüksek olan NFT’ler, genellikle ünlü sanatçılar veya güçlü bir marka değerine sahip şirketler tarafından piyasaya sürülür.

Değeri artırmanın iki yolu vardır. İlki, NFT’leri piyasaya sürmek için güçlü bir markaya sahip şirketler veya bireylerle işbirliği yapmaktır. Bu şekilde yüksek trafik ve kullanıcı, ekosisteme çekilmeye çalışılır. İkinci yol ise daha önce nüfuz sahibi kişilerin sahip olduğu NFT’leri yeniden satmaktır.

Future Value (Gelecek Değer)

Bir NFT’nin gelecekteki değeri, hem güncel değerinden hem de gelecekteki nakit akışından elde edilir. Talep spekülasyon yaratır. Spekülsayon ise değerlemeyi etkiler ve bazen fiyat artışının arkasındaki ana itici güç olabilir. Doğru dengede developer’lar NFT’lerinin değerini artırabilir ve yeni kullanıcıları çekebilir.

Değerleme, arz kıtlığı ve spekülasyon tarafından yönlendirilir. Diğer taraftan NFT’ler ek nakit akışı yaratmak için kiralanabilir özelliğe sahip dijital varlıklardır. Örnek vermek gerekirse bir oyunda, bir görevi tamamlamak için belirli bir oyun varlığını bir günlüğüne isteyen oyunculardan talep olabilir.

Liquidity Premium (Liklidite Primi)

Yüksek likidite, NFT değeri artıran başka bir faktördür. Likidite primi, on-chain oluşturulan token’ların off-chain varlıklardan daha yüksek bir değere sahip olmasının birincil nedenidir. Yatırımcılar, yüksek işlem hacmine sahip NFT’lere yatırım yapmayı tercih ederler çünkü likidite NFT’leri elde tutma riskini düşürür.

Kripto paralar ve blockchain hakkındaki her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.

GAK tarafından yazıldı.

Kadir Has Üniversitesi Ekonomi ve Uluslararası Ticaret & Finans departmanlarından derece ile mezun oldum. Akademik çalışmaların ardından finans sektöründe bir aracı kurumun araştırma departmanında analist olarak 2.5 yıl kadar görev aldım. Ocak - Kasım 2022 döneminde KoinSaati'nde editor olarak görev aldım.

ERC-20, TRC-20 ve BEP-20 Token Standartları ve Farkları

Tars Protocol’ün Ön Plana Çıkan 7 Özelliği