Futbol süper yıldızı Lionel Messi kısa süre önce, Avustralya merkezli bir dijital tasarımcı tarafından Messi’nin görsellerini kullanarak oluşturduğu NFT koleksiyonunu (Messiverse) piyasaya sürdü. Hindistan’da da Bollywood yıldızı Amitabh Bachchan, hayatını ele alan kendi NFT’lerini piyasaya sürdü.
NFT’lerin popülaritesi, son yıllarda herkesin hayal gücünün ötesine geçti. NFT sanat eserleri milyonlarca dolara satılıyor ve büyük markaların, ünlülerin ve ikonların dikkatini çekiyor.
NFT’ler Nedir?
Basit bir ifadeyle, NFT’ler, bir mülkiyet kaydı olarak hizmet veren halka açık bir blokzincirinde bulunan dijital varlıklardır. Bu dijital varlıklar halka açıktır, herkes görebilir ancak yalnızca tek bir sahibi vardır. Sonsuz bir şekilde el değiştirebilen ve yeniden üretilebilen bu dijital varlıkların, her NFT’nin kendine özgü bir dijital ayak izi vardır ve bu da onları benzersiz kılar. Görseller, metinler, videolar, müzikler hatta atılmış bir tweet gibi her türlü dijital nesne NFT’lere dönüştürülebilir ve bu işleme minting (basım – basma) denir.
Artan Popülarite
NFT’lerin, alıcılarına “sahiplik” duygusu verebilmeleri, dijital ticaret için heyecan verici bir kapı açtı.
2017’den beri var olmasına rağmen, NFT’lerin popülaritesi 2021’de arttı. Litvanya merkezli bir veri takip şirketi olan DappRadar’a göre, Axie Infinity, CryptoPunks ve ArtBlocks gibi en iyi NFT koleksiyonlarının işlem hacimleri %300 arttı ve 1,5 milyar dolardan fazla satışı gerçekleşti.
Forbes dergisinde yayınlanan bir başka rapora göre, NFT satışları 1,2 milyar doların üzerinde – 2021’in ilk iki çeyreğinde 2,5 milyar dolarlık kümülatif satış hacminin neredeyse yarısı – ayrıca dApp endüstrisi totalde 1,4 milyondan fazla günlük kullanıcı kaydetti. Bir önceki aya göre %23,72 arttı.
- Bu da ilginizi çekebilir: NFT İyi Bir Yatırım Mıdır Ve Riskleri Nelerdir?
Gelecekteki Fırsatlar
Kripto dünyasında, NFT’leri ve e-ticaret platformlarını entegre etme fikri bir süredir gündemde. Uzmanlar, dijital varlıkların doğası olarak uzun raf ömrü nedeniyle, NFT’lerin e-ticaret dünyasında önemli bir rol oynayabileceğine inanıyor.
Bir Fransız uluslararası bankacılık grubuna bağlı bir araştırma görevlisi verdiği bir demeçte, “Karma gerçeklik (Mixed Reality) teknolojileri olgunlaştıkça, sıradan insanlar zamanlarının ve dolayısıyla paralarının çoğunu sanal ortamlarda geçirecekler” dedi.
NFT’ler doğaları gereği dijital ortamlarda bulundukları için, nakliye, lojistik gibi sektörlerin zorluklarını veya maliyetlerini içermezler.
Tedbiri Elden Bırakmayın
Ancak, tüm güzel şeylerin belli başlı zorlukları da var. NFT’ler söz konusu olduğunda, telif hakkı sorunlardan bir tanesidir. NFT pazarı büyüdükçe, NFT platformlarında kopyalanan dijital sanat vakalarıgün geçtikçe artıyor. Kullanıcılar, dijital hırsızlık ve dijital varlıkların üzerinde oynamalar yüzünden önlemlerin sert bir şekilde alınması için başvuruda bulunmaktadır.
OpenSea ve Nifty Gateway gibi bazı platformlar, kullanıcılara hizmet şartlarında telif hakkı ihlalini bildirme veya itiraz etme seçeneği sunsa da, herhangi bir resmi ticari markanın olmaması, içerik oluşturucuların internet dünyasında hak talebinde bulunmalarını zorlaştırmaktadır.
Bazı kullanıcıların hesaplarının saldırıya uğradığı ve binlerce dolar değerinde NFT’lerin çalındığı haberleri yüzünden siber güvenlik de halihazırdaki sorunlar arasında.
Kriptoparalar ve blockchain hakkında; her türlü sorunuz için telegram kanalımıza davetlisiniz. Kanala katılmak için tıklayınız.